Yeni Websitelerde Yapılan 7 Hata
Bir website sahibi olarak, websitenizin yeni ziyaretçilerini abonelere ve potansiyel müşterilere dönüştürmek için mükemmel bir şekilde dizayn etmelisiniz. Birçok website, çok fazla şey üzerinde odaklanır ve genelde verimli sonuç alamazlar. Websiteniz düzenli, sade ve kullanıcı odaklı geliştirilmelidir.
Websiteler konusunda yeni başlayanlar için hata yapmak normaldir. Ancak, bazı yaygın website hataları önlenebilir ve biraz daha dikkatle kolayca çözülebilir.
Bu makalede “Yeni Websitelerde Yapılan 7 Hata” konusunu inceleyeceğiz ve bu hataları verip, çözümlerini sunacağız.
Yeni Websitelerde Yapılan 7 Hata
1) Tutarlı Davranmamak
İnternette çok fazla website bulunmaktadır ve çoğunda belirli bir düzen yoktur. Bunaltıcı bilgilerle kafa karışıklığına yol açarlar. Yeni bir website kuruyorsanız, bu hatayı yapmamalısınız. Düzeni sağlamanıza engel olabilecek bazı hatalar şunlardır:
• Karışık dizayn
• Her türden hedef kitleyi memnun etmeye çalışmak
• Uyumsuz renk şeması
• Kullanıcıların takip etmesi gereken belirli bir yolun olmaması
• Firmanın sloganına ve logosuna uygun olmayan website tasarımı
Bir ziyaretçi websitenize girdiğinde, aradıklarını bulmaları uzun sürmemelidir. Bunu da amaca yönelik tasarım ve müşterinizin hangi hedef kitlesinde olduğunu anlamayla gerçekleştirebilirsiniz.
Odak noktanızı belirlemek, sunmak istediğiniz şeyi en basit şekilde sunmak ve kemik müşteri grubunuza basit bir şekilde iletmekle bunu çözebilirsiniz.
2) Kullanıcı Odaklı Olmamak
Websitenize ilk defa giren kişinin bilmek istediği tek şey, ona isteği konusunda yardım edip edemeyeceğinizdir. Eğer bir sorununu kolayca çözebilirseniz, aynı konuyla ilgili çoğu şeyde sizi tercih edeceklerdir. Bunu stratejik bir planlamayla da mümkün kılabilirsiniz.
Ziyaretçilerin genel olarak ana sayfadan sonra gittiği ilk sayfa “hakkında” sayfasıdır. Bu sayfa, ziyaretçiyi yapacağınız iş için doğru kişi olduğunuza ikna etmek için bir şansınız olduğu sayfadır.
Bunu yapmanın en iyi yolu, kendinizi kullanıcıya ve sorunlarına derinden yardımcı olmak istediğinizi aktararak yapmaktır. Ardından, ne konuda başarılı olduğunu gösteren deneyimlerinizi aktardığınız bir metin hazırlamalısınız. Referansları ve sosyal kanıt biçimlerini dile getirebilirsiniz. Böylece yeni potansiyel müşteriler, sizinle çalışırken ilk olmadıklarını bilerek çalışırlar.
3) Teşvik Kullanmamak
Pek çok website sahibi, kullanıcıları teşvik etmeden satış yapmaya çalışırlar. Müşterilerin kişisel bilgilerini vererek websitenizde kayıt oluşturmasını istiyorsanız, öncelikle size ve şirketinize güvenmelidirler. Bu konuda ilgili güvenlik önlemlerinizi web sayfalarınızın alt kısımlarında belirtebilirsiniz.
Bununla birlikte, ziyaretçilerinizin sorunlarının bir kısmını ücretsiz çözmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede potansiyel müşteriler, sorunlarının gerçekten çözülebildiğini bilerek size başvurmaya devam edebilirler. Potansiyel müşteriler sizinle ticaret yapmaya karar verdiklerinde geriye onlarla bir ticaret ilişkisi kurmak kalıyor. Bu ilişkiyi kullanarak müşterileri uzun vadeli ticaret ilişkilerine çevirebilirsiniz.
4) Çoklu Cihaz Desteği Sunmamak
Alışverişlerde mobil cihaz kullanımı giderek artıyor. Şu anda tüm istatistikler, gelecekte mobil cihaz kullanımının oldukça artacağı yönünde. Websitenizin müşterilerinizin kullanacağı her cihazda verimli çalıştığından emin olmalısınız.
Bu, tasarımınızı hemen yükseltmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak websiteniz verimli hizmet veremiyorsa ve yaygın ekran boyutlarında düzgün çalışmıyorsa, değişiklik yapmayı düşünebilirsiniz.
Duyarlı Websiteler yavaş yavaş yeni norm haline geliyor. Bu nedenle ilk geçiş yapanlardan olmak size fayda sağlayacaktır.
5) Müşterilerle İlgilenmemek
Okurlarınıza ve müşterilerinize gerekli ilgiyi vermiyorsanız, onların sizi sevmek için başka nedenleri kalmayabilir. Neyin yararlı ve neyin yararlı olmadığı konusunda kesin bilgilerle hareket etmek biraz sert kaçabilir, ancak müşterilerinize belli stratejilerle hizmet etmek daha verimli olacaktır.
6) Esnek Tasarım Kullanmamak
Bir website için en önemli özelliklerden biri de esnek tasarımdır. Esnek tasarım, cihaz farklılığı olmadan hangi cihazdan giriş yapılırsa yapılsın tasarımın kişinin cihazına göre şekil alması ve tasarımın o cihaza göre değişmesini sağlar. Bu konuda yeterli desteği sağlamamak, farklı cihazlardan giriş yapan potansiyel müşterileri kaçırmak demektir.
7) Website Yavaşlığını Dikkate Almamak
Bir websiteye ait herhangi bir sayfa, 3 saniyeden önce yüklenmiyorsa o website yavaş demektir. Google’ın yaptığı bir araştırmada, internette var olan websitelerin %70’inin açılış süresi 7 saniye ve üzerindedir. Bu da internetteki websitelerin %70’inin yavaş olduğunu gösteriyor. Bu sayede hemen çıkma oranları oldukça yüksektir ve ziyaretçiler çoğu websitede uzunca vakitler geçirmezler. Böylesine büyük bir pazarda, hızlı açılan bir websiteyle hizmet vermek, müşterilerinizin gözünde sizi bir adım öne taşıyacaktır.
Bu makalede “Yeni Websitelerde Yapılan 7 Hata” konusuna değindik ve yeni website açanlar için yapılmaması gereken hatalardan bahsettik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.