Küçük İşletmeler İçin 4 Güvenlik Önlemi
Siber güvenlik şirketi Symantec’in yıllık internet güvenliği tehdit raporuna göre, 2012 tarihinden bugüne çalınan kimliklerde %493 oranında bir artış görülmektedir. Bu oranda etkilenen müşteri sayısı ise 550 milyonu aşmıştır.
Tüm küçük işletmelerin neredeyse yarısı, bir siber saldırının kurbanı olduğunu açıklamıştır. İnternete bağlı olan tüm küçük işletmelerin yarısından fazlası güvenlik ihlali yüzünden rapor edilmişken, bir veri ihlalinin şirketinizin geleceğine ve itibarına ne kadar zarar verebileceği konusunda büyük bir bilinçsizlik bulunmaktadır.
İnternet ortamında yapılan hırsızlıklara karşı geliştirilen siber güvenlik, internete bağlı her cihaza ait güvenlik önlemlerini oluşturmaktadır. İşletmenize ait cihazların siber güvenlik seviyelerini gerekli noktalara getirerek kendinizi, işletmenizi ve çalışanlarınızı siber hırsızlıklara karşı koruyabilirsiniz. Bu konuda almanız gereken birkaç güvenlik önlemi olacaktır. Bilgisayar korsanlarının hedefi olduğunuzda onları yavaşlatmak ve durdurmak için almanız gereken birkaç siber güvenlik önlemini derledik.
Hazırladığımız 4 koruma düzeyini de inceleyip uygulayarak verilerinizi güvende tutmak için önlem alabilirsiniz.
Bu makalede “Küçük İşletmeler İçin 4 Güvenlik Önlemi” konusuna değineceğiz ve küçük işletmelerde işe yarayabilecek güvenlik önlemlerini sıralayacağız.
Küçük İşletmeler İçin 4 Güvenlik Önlemi
1) Güvenli Temel Oluşturmak
İşletmeniz ne kadar büyük olursa olsun, siber güvenliğinizin temelinin sağlam olması gerekir. Dijital dosyaları savunmasız alanlarda tutmayacağınız gibi, bu dosyaları kategorilere ayırıp belgelemeniz siber güvenlik açısından yapabileceğiniz ilk adımlardan biridir. Bu kategorileri ise şu şekilde ayırmayı düşünebilirsiniz:
• Çok Gizli: En hassas verilerinizin tümü bu katmana yerleştirilmelidir. Bu katmandaki verilerin çalınması veya ele geçirilmesi durumunda müşterilerinizi, çalışanlarınızı veya işinizi bir bütün olarak etkileyebilecek her şeyi içerir. Kimlik bilgileri, parolalar, sosyal güvenlik numaraları, kredi kartı bilgileri, isimler veya adresleri de içerebilir.
• Hassas: Hassas ve Çok Gizli kategorileri arasındaki ince çizgi şudur: Çalındığında finansal anlamda bir şeyi yok edemeyecek bilgilerdir. Hassas belgeler, gizlilik nedeniyle işletmenizin dışındaki 3. kişilerce bilinmesini istemeyeceğiniz şeylerdir. Çalışanlarınızın iletişim bilgileri, pazarlama planları ve stratejileri, işletmenizin performans verileri gibi raporların tümü hassastır ve ayrı bir yerde saklanması daha güvenlidir.
• Genel: Tüm çalışanlarınızın bildiği, ancak yine de halk tarafından bilinmeyen bilgiler bu sınıfa yerleştirilebilir. Bu verilerin halk tarafından öğrenilmesi şirketinize zarar vermeyebilir, ancak yine de herkese açık olarak yayınlamak istemeyeceğiniz bilgilerdir.
Verileri temelde güvence altına almak ve ayrı yerlerde saklamak, işletmeye ait bir aygıtın kaybolması veya çalınması durumunda bu bilgilerin ele geçirilmemesi için bir önlemdir.
2) Tehdit Koruması
Bilgilere Erişebilen Kişi Sayısını Azaltın
Hangi verilerin en hassas olduğunu bilmek, o verilere kimin erişebileceğinizi ayarlamada size yardımcı olacaktır. Bu hassas bilgilere ne kadar az kişi erişebiliyorsa, bir bilgisayar korsanının da erişmesi o kadar zor olacaktır.
Personelleri Dijital Güvenlik Konusunda Eğitin
Çalışanlarınızı hangi programların güvenli olduğu veya hangi dosyaların içinde kötü amaçlı yazılımların bulunabileceği konusunda eğitin. Personellerinizi kimlik hırsızları ve telefonla arayan dolandırıcılar gibi hangi tehditlerle karşı karşıya kalacakları konusunda eğitmek için gerekli kaynakları sağlayın.
Verileri Ağ Bağlantısına Uzak Bir Aygıtta Depolayın
İşletmenizin önemli verilerini sürekli aktarmıyorsanız, bu verileri ofis dışında herhangi bir yerde çalışanlarınızın kişisel olarak erişemeyeceği bir fiziksel makinede saklayabilirsiniz.
3) Gelişmiş Koruma
İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullanın
İki faktörlü kimlik doğrulama, hassas veriler için yeterli bir güvenlik yöntemidir. Çalışanlarınızın yalnızca bir parolaya değil, aynı zamanda telefonlarına gelen SMS’lere veya e-postalara da ihtiyacı olduğu bir yöntemdir ve çoğu bilgisayar korsanını yavaşlatmakla kalmaz, durdurabilir.
Veri Şifreleme Kullanın
Şifreleme yöntemi ile, yetkisi olmayan kişilerce bulunan dosyaların karmaşık kombinasyonlarla oluşturulduğu gösterilebilir. Verilerinizi şifreleyip karmaşık harflerle gizlerseniz, verileriniz çalınsa bile içindekiler okunamaz veya bilgisayar korsanlarına zaman kaybettirirsiniz.
4) Üst Düzey Koruma
Verilerin Saklandığı Yeri Kilitleyin
Dijital depolama günümüzde yayınlaşsa bile, hassas veriler hâlâ fiziksel makinelerde saklanmaktadır. Yalnızca en hassas verileri saklamak için bile bir ofis açıp, bu ofisi yalnızca yetkililerin girebileceği şekilde kilitleyebilirsiniz. Yetkili olmayanların binanıza erişimini kısıtlamak, içindekilere erişim olasılığını da azaltmaktadır.
Düzenli Güvenlik Testleri Yapın
Güvenlik açıklarını testlerle bulabilen bir güvenlik uzmanı işe almayı düşünebilirsiniz. Bu sayede işletmenizde oluşan güvenlik açıklarını kendiniz bularak bunları kapatabilirsiniz.
Bu makalede “Küçük İşletmeler İçin 4 Güvenlik Önlemi” konusuna değindik ve küçük işletmelerin alabileceği birkaç güvenlik önlemini sunduk. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.