Oluşturabileceğiniz 8 Farklı Website Türü
Şu anda internette çok fazla sayıda website bulunmaktadır. Farklı şeyler başarmaya çalışan birçok farklı website kategorisi bulunmaktadır. Kendi websitenizi nasıl oluşturacağınızı düşünürken, ne tür bir website istediğinizi dikkatli düşünmelisiniz. Aklınızdaki hedefleri ve yaratıcı fikirleri kesinleştirdiğinizde, oluşturabileceğiniz websiteyi eksiksiz oluşturmanızı sağlayarak website türleri tercih etmelisiniz.
İnternette görebileceğiniz en popüler 8 website türünü göstereceğiz. Farklı kategoriler arasında bir miktar benzeme olsa da, genel olarak her website türünün ulaşılması gereken belirli hedefleri ve kendilerine ait yöntemleri bulunmaktadır.
Bu makalede “Oluşturabileceğiniz 8 Farklı Website Türü” konusuna değineceğiz ve internetin en popüler 8 website türünü sizlere aktaracağız.
Oluşturabileceğiniz 8 Farklı Website Türü
1) E-Ticaret Websitesi
Bir e-ticaret websitesi, insanların doğrudan ürün satın alabilecekleri bir websitedir. Muhtemelen daha önce bir e-ticaret websitesi ile alışveriş yapmışsınızdır. Çoğu büyük markanın sahip olduğu ve küçük işletmelerin de en yakın zamanda mutlaka sahip olması gereken website türlerinden biridir. Alışveriş sepeti bulunan ve alışveriş yapmak için kredi kartı bilgilerinizi girdiğiniz bir yol içeren herhangi bir website bu kategoriye girer.
İşletmeniz için bir website kurarak ürünlerinizi website üzerinden satmayı planlıyorsanız, bir e-ticaret websitesi kurmalısınız. Müşterilerinizin güvenli bir şekilde ödeme yapabilmelerini sağlamak için e-ticaret yazılımına yatırım yapmak ve SSL sertifikanızı almak gibi bir e-ticaret websitesi oluştururken atlamamanız gereken bazı özel adımlar vardır.
2) İşletme Websitesi
Bir işletme websitesi, belirli bir işletmeyi temsil etmeye ayrılmış bir bilgi websitesidir. Temsil ettiği işletmenin marka ve sloganlarıyla doludur ve işletmenin sunduğu ürün veya hizmet türlerini iletmelidir.
Günümüz internetinde artık her işletmenin bir websitesi bulunmalıdır. İnsanlar tarafından yaygın bir beklentidir ve karşılaştığınız her potansiyel müşteri, daha fazla bilgi için işletmenizi Google’da aratacaktır. Google’da arattıklarında bir website ile karşı karşıya kalmazlarsa bu, müşterinin size olan güvenini kıracaktır.
3) Eğlence Websitesi
Muhtemelen sadece zaman öldürmek veya eğlence amaçlı ziyaret ettiğiniz birkaç website vardır. Buna mizah siteleri ve video paylaşım websiteleri de dahil olabilir.
Bu websitelerin çoğu, iş ve e-ticaret websitelerinin yaptığı gibi, ancak genellikle belirli ürün veya hizmetleri satmak yerine sayfada gösterilen reklamlar aracılığıyla para kazanmayı amaçlar. Bir eğlence websitesi kurmak istiyorsanız, kurabileceğiniz birçok format bulunmaktadır. Komik veya bilgilendirici videolar hazırlayabilir, eğlenceli blog yazıları yazabilir, çizgi roman çizebilir veya eğlenceli testler oluşturabilirsiniz.
4) Portföy Websitesi
Portföy websiteleri, geçmiş çalışmaların örneklerini göstermek amacıyla açılmış websitelerdir. Potansiyel müşterilere sağladıkları işin kalitesini göstermek isteyen hizmet sağlayıcılar, yaptıkları geçmiş çalışmaların en iyi örneklerinden bazılarını toplayarak websitede sergiler.
Bu tür websiteleri en çok gösterilen becerilere dayalı olarak işe alınan yaratıcı profesyoneller ve serbest çalışanlar için yaygındır ve benzer bir hedefte olan bir işletme websitesine göre daha verimli bir alternatif olabilir.
5) Medya Websitesi
Medya websiteleri haber hikayeleri veya diğer raporları toplar. Bu kategoride eğlence websitelerine benzer içerikler bulunmaktadır. Ancak medya websitelerinin yalnızca eğlence amaçlı içeriğe ek olarak veya bunun yerine bildirilen parçaları içermesi daha olasıdır. Çoğu haber kuruluşu bu tür websiteleri kullanmayı tercih etmektedir.
Birçok medya websitesi, TV kanalları veya basılı dergiler ve gazeteler gibi genelde başka biçimlerde bulunan medyaların çevrim içi halidir.
6) Kâr Amacı Gütmeyen Website
İşletmelerin çevrim içi varlıkları için websitelerine ihtiyaç duymaları gibi, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da bu websiteleri tercih eder. Kâr amacı gütmeyen bir website, birçok potansiyel bağışçının kolay bir şekilde bağışını ulaştırmasının bir yoludur ve birçok insanın bir kâr amacı gütmeyen kuruluş hakkında daha fazla bilgi edinmek ve kuruluşu desteklemek isteyip istemediklerine karar vermek için ilk aradığı yer olacaktır.
7) Eğitim Websitesi
Eğitim kurumlarının websiteleri ve çevrim içi kurs verenlerin açtığı websiteler, eğitim websiteleri kategorisine girmektedir. Bu websitelerinin birincil amacı, ziyaretçilere eğitim materyalleri sağlamak veya onlara bir eğitim kurumu hakkında bilgi vermektir.
Bazı eğitim websitelerinde eğlence ve medya websitelerinde olduğu gibi reklamlar bulunabilir. Bazı eğitim websiteleri için satın almak üzere abonelik modelleri veya eğitim ürünleri de satmaktadır.
8) Kişisel Website
Tüm websiteleri bir şekilde para kazanmak için var olmaz. Birçok insan, kendi düşüncelerini dünyaya yaymak için kişisel websiteleri oluşturmayı tercih edebilir. Bu kategori, insanların dünyayla paylaştığı kişisel blogları, fotoğrafları, videoları ve günlükleri içerir.
Kişilere ait bu websiteler, yeterince popüler hale gelirlerse websiteleri açan kişi tarafından bir para kaynağına dönebilir. Ancak öncelikle duygularınızı, içgörülerinizi, sanatınızı, herhangi bir anınızı ve aktarmak istediğiniz görüşlerinizi paylaşabileceğiniz websiteler olmalıdırlar.
Bu makalede “Oluşturabileceğiniz 8 Farklı Website Türü” konusuna değindik ve en popüler website türlerinden bazılarını tanıttık. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.