Website Güvenlik Kontrolü Nasıl Yapılır?
Bilgisayar korsanlarının websitenize ne zaman saldırı yapacağını bilemezsiniz. Bu nedenle websitenizi en baştan korumaya almak önemlidir.
Websitenizin güvenlik standartlarının güncel olduğundan ve mevcut herhangi bir güvenlik sorununuz olmadığından emin olmak için düzenli olarak website güvenlik kontrolü yapmalısınız. Websitenizi güvende tutmanın birçok yolu vardır. Bazı website sahipleri; güvenliği artırmak için WordPress kullanıcı rollerini kullanmayı tercih ederken, diğerleri ise güvenlik eklentilerini tercih eder. Bu makalenin amacı doğrultusunda websitenizi korumak için hangi güvenlik önlemlerini önceden almanız gerektiğini de öğreneceksiniz.
Bu makalede “Website Güvenlik Kontrolü Nasıl Yapılır?” sorusuna değineceğiz ve websitenizin güvenliğini düzenli olarak kontrol etmenin ne gibi yararları olabileceğinden bahsedeceğiz.
Website Güvenlik Kontrolü Nasıl Yapılır?
Kötü amaçlı kişilerin ve bilgisayar korsanlarının yaygın olarak kullandığı saldırı yöntemlerini bilmenizde fayda var. Bu yüzden size birkaçını anlatacağız:
• DDoS: Bu tür saldırılar websitenizi trafik istekleriyle doldurarak websitenizin aşırı yüklenmesine sebep olur ve websitenizi geçici olarak kapalı duruma geçirebilir.
• Brute Force: Bu saldırı türü, çalışan bir parola bulana kadar çeşitli parola kombinasyonları arasında binlerce kez deneme yapan bir programla çalışır.
• Kötü Amaçlı Yazılım: Bu yazılımla virüsler, solucanlar, casus yazılımlar ve daha fazlası websitenize sızar. Bu tür saldırılar; kişisel bilgilerinizi çalabilir, website verilerinizi kalıcı olarak silebilir ve hatta websitenizi ziyaret eden kişilere bile bulaşabilir.
• Enjeksiyon: Enjeksiyon ile, Websitenizi bilgisayar korsanının hassas bilgilere erişmesine izin vermeye zorlayacak kötü amaçlı veriler veya bir tür komut kullanılır.
• Komut Dosyası Oluşturma: Websiteler arası komut dosyası oluşturma ile, bilgisayar korsanlarının websitenizin trafiğini ele geçirmesine veya bir şekilde değiştirebilmesine olanak tanınır.
Sadece yukarıdaki saldırı türleri hakkında bilgi sahibi olmak yeterli değildir. Bir güvenlik planı oluşturarak websitenizi ve websitenizle etkileşime giren tüm kullanıcıları devamlı olarak korumalısınız.
Güvenlik denetimi risk değerlendirmesinin amacı, herhangi bir güvenlik açığını gerçek sorunlar haline gelmeden önce belirleyip düzeltmektir. Websitenizde bir güvenlik sorunu olup olmadığını bilerek içerisinde işlem yapmak daha konforlu olacaktır.
Aşağıdaki adımlarda, websitenizin güvenli olduğundan emin olmak için bir website güvenlik kontrolünü nasıl gerçekleştirebileceğinizi ve gelecekteki saldırılardan korunmak için hangi adımları atmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
1) Website Güncelliği
Herhangi bir güvenlik kontrolü yapmaya başlamadan önce websitenizi güncellemek isteyebilirsiniz. WordPress kullanıyorsanız; WordPress yazılımının, temaların ve eklentilerin güncel olduğundan emin olmalısınız.
Bazı güncellemeler yalnızca güvenlik açığı bulundurduğu için gönderiliyor olabilir. Bu yüzden en güncel sürümde kalmak her zaman için daha güvenli olacaktır.
2) Eski Hesaplar
Websiteniz uzun süredir yayındaysa, artık kullanılmayan bazı kullanıcı hesaplarınız arşivde olabilir. Bu hesapların parolaları daha zayıf olabilir ve kırılması nispeten daha kolaydır. Websitenize erişimi olan eski hesapları gözden geçirin ve hesapları silin ya da hesapların websitenizin tamamına erişimini kapatın.
3) Güvenlik Taraması
Herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için websitenizi çevrim içi bir güvenlik tarayıcısı aracılığıyla tarayabilirsiniz.
Websitenizi güvende tutmak için kullanabileceğiniz çeşitli ücretli ve ücretsiz araç bulunmaktadır. Güvenlik optimizasyonuna yeni başlıyorsanız, aşağıdaki ücretsiz araçlardan birini tercih edebilirsiniz:
• Sucuri
• SiteLock
• Pentest
Website adresinizi yukarıdaki çevrim içi tarama sağlayan websitelerden birine girin. Güvenlik yazılımı, websitenizde bilinen güvenlik sorunları olup olmadığını kontrol ederek düzeltebileceğinizi gösteren bir rapor verecektir.
4) Sorunların Çözümü
Herhangi bir sorun tespit edilirse, bu sorunları mümkün olan en kısa sürede düzeltmelisiniz.
Yukarıdaki ücretsiz araçlar, yalnızca bilinen hataları hızlı bir şekilde kontrol etmenizi sağlar. Ayrıntılı bir rapor istiyorsanız, ayrıntılı analiz için ekstra ödeme yapmanız gerekecektir. Çoğu website sahibi için ücretsiz tarama yeterli olacaktır.
5) İstikrarlı Kontrol
Bu taramalar, websitenizin güvenli olduğunu, kötü amaçlı yazılım ve diğer sorunlardan arınmış olduğunu ortaya çıkarsa bile sürekli olarak website koruması için gerekli adımları atmak iyi bir fikirdir.
Websitenizi düzenli olarak koruyacak ve talihsiz bir şey olması durumunda düzenli olarak kötü amaçlı yazılım taramaları ve yedeklemeler gerçekleştirecek çeşitli araçlar bulunmaktadır.
Bir WordPress kullanıcısıysanız, sürekli koruma sağlayacak göz önünde bulundurmanız gereken birkaç WordPress güvenlik eklentisi vardır:
• WordFence
• Sucuri
• iThemes
• All In One WP Security
Websitenizin güvenliğinin ihlal edilmesinin yaygın yollarını, websitenizin güvenliğini iyileştirmek için atabileceğiniz adımları ve bir website güvenlik denetleyicisi kullanmanın faydaları büyüktür. Yukarıda önerdiğimiz güvenlik eklentileri ve rutin güvenlik bakımları ile websitenizi güvende tutabilirsiniz.
Bu makalede “Website Güvenlik Kontrolü Nasıl Yapılır?” sorusuna değindik ve düzenli website güvenliğinin ne gibi faydaları olabileceğinden bahsettik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur ve website güvenliği konusunda kafanızda oluşan sorular cevaplanmıştır.