Websitenizi Düzenli Tutmanın İpuçları
Ziyaretçilerinizin websitenizi tekrar ziyaret etmesini istiyorsanız websitenizi taze tutmak önemlidir. Eski içerik, güncel olmayan website yazılımı, ziyaretçilerin istediği bilgilerin güncelliği, yavaş yüklenen sayfalar ve bozuk bağlantılar bir ziyaretçinin tekrar websitenizi ziyaret etmesini büyük oranda engellemektedir.
Ayrıca tazelik, yeni ziyaretçiler kazanmanıza da yardımcı olabilir. Sık güncellenen içerik, arama motoru botları tarafından daha sık taranır. Bu sayede arama sonuçlarında sizin websiteniz daha önlerde yerini alır. Hızlı yüklenen sayfalar ve mobil uyumlu tasarım gibi son teknoloji standartlara ayak uydurmak, websitenizin arama sonuçları performansını olumlu yönde etkileyecektir.
Bu makalede “Websitenizi Düzenli Tutmanın İpuçları” konusunu inceleyeceğiz ve bir websiteyi taze tutmanın ne kadar önemli olduğundan bahsedeceğiz.
Websitenizi Düzenli Tutmanın İpuçları
İçerik Takvimi
Ziyaretçiler websitenizi tek bir şey için ziyaret etmezler. Ziyaretçiler, websitenizi ziyaret ettiğinde ona istediğinden fazlasını da sunabilmelisiniz. Bu sayede websitede gezinerek daha fazla ilgi çekici içerik olduğunu fark edecektir. Buna yeni içerikler, yeni blog gönderileri, fotoğraflar ve videolar da dahildir.
Hâlihazırda bir içerik takviminiz (websiteye yeni içerik oluşturmak için düzenli bir program) yoksa mutlaka bir tane oluşturmalısınız. İçerik takviminiz, mevcut Google takviminizdeki kadar basit hazırlanabilir. Bunu sadece siz takip edeceksiniz ve bu programa uymanız son derece önemlidir. WordPress yayınlarınızı kolayca planlamanıza, düzenlemenize ve yayınlamanıza olanak sağlayan bir içerik takvimi hazırlamanız yeterli olacaktır.
İçerik Güncellemeleri
Ne kadar çok yeni içerik yayınlarsanız, eski içerik arşiviniz de o kadar büyüyecektir. Eski içeriklerin tarihin tozlu sayfalarına karışmasına izin vermeyin. Bazı yeni gönderilerinizde, eski içeriklerin bağlantılarını ekleyerek hem eski içerikleri canlı tutmuş olursunuz hem de daha fazla görüntüleme elde etmiş olursunuz.
Oluşturduğunuz her yeni gönderinin altına ilgili eski gönderileri bulmak ve görüntülemek için Jetpack WordPress eklentisinin ücretsiz sürümünü tercih edebilirsiniz. Ayrıca eski içeriğinizin güvenilir ve konuyla ilgili kalması için güncellenmesi gerekebilir. Bilgi değişiklikleri, bozuk bağlantılar ve önceki gönderilerinize eklemek istediğiniz yeni cümleler olursa bunları düzenleyebilirsiniz. Arşivlenmiş gönderilerinizin sayısı yüzlerce veya binlerceyse, hepsini güncel tutmak çok uzun vakitler alabilir.
Bu nedenle, güncelleme programınızı websitenizdeki en iyi performans gösteren ve en alakalı makaleler olan “temel bilgiler” konusuyla başlatmak verimli bir çözümdür. Bu içerikleri ayrıca her 6 ila 12 ayda bir güncellemek için içerik takviminize hatırlatıcılar oluşturabilirsiniz. Temel içerikleri güncelledikten sonra, “Hakkında” ve “İletişim” sayfalarınız gibi blog dışı içeriğiniz için de içerik takviminize incelemeler ve güncellemeler eklemelisiniz. Hakkınızdaki bilgiler değişirse ya da iletişim adresleriniz değişiklik gösterirse, bunları bir başka ziyaretçi bulmadan güncellemeniz sizin yararınıza olacaktır.
Anahtar Kelimeler
Hangi anahtar kelimelerin websitenize ziyaretçi getirdiğini görmek için Google Arama Konsolu verilerinizi kontrol edebilirsiniz. İçeriğiniz website ziyaretçilerinizin kullandığı en popüler anahtar kelimeleri içermiyorsa, yayınlarınızdan bazılarını anahtar kelimeleri içerecek şekilde gözden geçirebilirsiniz. Tabii ki bunu yaparken anahtar kelimelerin en uygun olduğu yerleri bulmalısınız. Bu anahtar kelimeleri, yeni içerik için potansiyel konuların bir listesi olarak da not alabilirsiniz. İleride yayınlayacağınız yeni içeriklerde anahtar kelimelere ihtiyacınız olursa, bunları tekrar kullanarak ya da ufak değişiklikler yaparak SEO’nuzu arttırabilirsiniz.
Web Tasarım
Taze tutmanız gereken tek şey websitedeki içerikler değildir. Websitenizin görünümü de zamanla -özellikle sık gelen ziyaretçiler için- bayatlayacaktır. Websitenizin görünümünün hangi zamanlarda değişmesi gerektiğini merak ediyorsanız aşağıdaki birkaç maddeyi kontrol edebilirsiniz:
• Websiteniz mobil tarayıcılarda iyi görünmüyorsa websitenizin temasını mobil tarayıcılara özel güncellemelisiniz.
• Blogunuzu veya işletmenizi yeniden markalaştırıyorsanız, yeni bir logonuz veya yeni sloganınız bulunuyorsa bunları da yeni website tasarımına dahil etmelisiniz.
• Websitenize yeni işlevler ekliyorsanız ve ziyaretçileri görsel olarak büyük değişiklikler yaptığınız konusunda uyarmalısınız. Bu ziyaretçilerin gözünde websiteyle ilgilenildiği izlenimini kazandırarak ziyaretçileri size bağlar.
Websitenizin görünümünü güncellemenin en kolay yolu yeni bir tema bulmaktır. Bir tema satın alabilir veya ücretsiz temaları düzenleyerek kullanabilirsiniz. Website temanızda herhangi bir canlı değişiklik yapmadan önce birkaç tema yükleyerek içeriğinizle uyuşup uyuşmadığını da kontrol etmelisiniz.
Website İşlevselliği
Bir website sahibi olarak Google tarafından belirlenen karşılaştırma ölçütlerine kıyasla websitenizin performansı nasıl bilmelisiniz. Bu kıyaslamaya uyum sağlamanın en kolay yolu ise SEO yapmaktır. Örneğin Yoast SEO eklentisi, WordPress websiteleri için en popüler SEO eklentilerinden biridir. Sık güncellemeler yayınlar ve kullanıcılarına çok sayıda eğitim sağlar. Herhangi bir SEO eklentisini kullanarak websitenizdeki içeriklerin SEO’ya ne kadar uyduğunu analiz ederek içeriklerinizi bu konuda geliştirebilirsiniz.
Bu makalede “Websitenizi Düzenli Tutmanın İpuçları” konusunu inceledik ve website tazeliği konusunda ipuçları verdik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur ve website düzeni hakkında kafanızda oluşan sorular cevaplanmıştır.