Verimli bir işletme websitesi kurmak bazı durumlarda zahmetli olabilir. Website kurulumu ve yönetimi konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değilseniz bu süreç hem vaktinizi hem de paranızı harcayacaktır.
Bu makalede “Website İpuçları” konusuna değineceğiz ve bir websitede olması ve olmaması gerektiğini düşündüğümüz maddeleri sıralıyor olacağız.
Website İpuçları
Google’ın SSL Şartı
Google Chrome Temmuz 2018 tarihinde websitenizde yüklü bir SSL güvenli sertifikası yoksa ziyaretçilerinizi uyaran bir ekranı içeren güvenlik güncellemesi yayınladı. Bu uyarı, arama motoru sıralamalarında üst sıralarda çıkmanıza ciddi şekilde zarar verebilir. Odeaweb, tüm hosting paketlerinde ücretsiz SSL güvenlik sertifikası sunar. Alacağınız hosting paketinde ücretsiz olarak erişebileceğiniz SSL’i websitenize kurarak arama motoru sıralamalarında daha üst sıralarda çıkmanızı sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu güvenlik sertifikası sayesinde teknolojiyi yeteri kadar tanımayan ziyaretçileriniz, websitenize giriş yapmaktan korkmayacaktır.
Bilgisayar Korsanları İçin Güvenlik Önlemleri
Teknolojinin gelişmesiyle website güvenliği giderek daha önemli ve gerekli hale geliyor. Özellikle işlerini bir website üzerinden yürüten işletmeler için bir websitenin güvenliği; atlanmaması gereken en önemli konulardan biridir. Bu güvenliği azami dereceye çıkarmak için mümkün olduğunda websitenize güvenlik eklentileri kurabilirsiniz. Özellikle WordPress kullanıcıları için çok sayıda ücretsiz güvenlik eklentisi bulunmaktadır. Website bağlantısı için HTTPS kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Ayrıca websitenizin platformunu ve yazılımını da güncel tutmalısınız.
Alan Adı Sahipliği
Harika bir iş fikri ve mükemmel bir website alan adı bulduğunuzu varsayalım. Ancak, istediğiniz alan adının zaten bir sahibi varsa bu durumda ne yapmalısınız?
Alan adı alınmış ancak alan adı sahibi henüz bir website kurmadıysa veya website eski bir website olarak görünüyorsa, alan adı sahibine alan adını satmayı düşünüp düşünmediğini sorabilirsiniz. Bu durumda alan adı artık alan adı sahibinin işine yaramıyorsa size satmayı isteyecektir. Ayrıca bir alan adının kime ait olduğunu öğrenmek için WHOIS websitesine giderek WHOIS veri tabanında alan adı sahipliğini aratabilirsiniz. Alan adı sahibi bir proxy veya kimlik gizleme hizmeti kullanmıyorsa iletişim bilgilerine ulaşabilir ve alan adını satın almakla ilgilendiğinizi belirtmek için iletişime geçebilirsiniz.
E-Ticaret Websitesi
E-ticaret websiteleri için verebileceğimiz ipuçları oldukça yüzeysel fakat etkili ipuçlarıdır. Ürünlerinizin kategorilerini müşterilerin nasıl alışveriş yaptığına göre düzenlemelisiniz. E-ticaret websitenizdeki temayı ve butonları duyarlı (mobil cihazlarda uyumlu) hale getirmeyi de ihmal etmemelisiniz. Bu sayede mobil cihazından bağlanan ziyaretçileriniz için korkunç bir website deneyimi yaşatmamış olursunuz. Ziyaretçilerinizin daha sonra alışveriş yapabilmesini sağlamak için websitenize istek listesi ekleyebilirsiniz. Ayrıca yüksek kaliteli ürün fotoğrafçılığı için de vakit ve para harcayabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir tasarruf yapmanıza gerek yok çünkü ziyaretçiler ürünün adından çok fotoğrafıyla ilgileniyor. Müşterilerinizin ürünleri satın aldıktan sonra görüşlerini aktarabileceği bir ürün incelemeleri bölümü ekleyebilirsiniz. Bu hem websitenize SEO katacaktır hem de ürünü satın almayı düşünen kişiler için referans olacaktır.
E-ticaret websitenizi kaliteyi göz önünde bulundurarak tasarlamalısınız. Buna yoğunluk verince websiteyi yayına alma sürecinin artacağını düşünebilirsiniz ancak hedef kitlenizin gezmesi kolay, sırf kaliteli müşteri deneyimi için tasarlanmış bir website oluşturmak için zaman ayırdığınızı görmesi başarı şansınızı artıracaktır.
Website Hızı
Şüphesiz website hızı çok önemlidir. Mobil kullanıcıların %52’si yüklenmesi üç saniyeden uzun süren bir websiteden ayrılırken, web kullanıcılarının %10’u website iki saniye içinde ekrana gelmezse websiteyi terk etmektedir. Çok önemli bir website ziyaret etmek gerekmedikçe analizler bu şekildedir.
Websitenizi hızlandırmak için ise şu birkaç basit adımı uygulamayı deneyebilirsiniz:
• Website içindeki medya paylaşımları ve resimleri optimize etmek
• Artık kullanmadığınız eklentileri silmek ve artık güncellenmeyen eklentileri websiteden kaldırmak
• Website komut dosyalarının güncel olduğundan emin olmak
• Tarayıcı önbelleklemeyi aktifleştirmek
Yukarıda saydığımız adımlar websitenizi birkaç tıklamada hızlandırabileceğiniz adımlardır. Daha ileri düzey kullanıcılar için, Gzip sıkıştırmasını açmayı deneyebilirsiniz. CSS dosyalarını üstte, JavaScript dosyalarını ise altta tutmayı tercih etmelisiniz. HTTP isteklerini azaltmanızı ve yönlendirmeleri en aza indirip websitenizi optimize etmeyi deneyebilirsiniz.
Sayfa hızı kesinlikle arama motoru sonuçlarında en önemli sıralama faktörlerinden biridir. Websitenizi hızlandırma yollarına vakit harcayarak websitenizin gerektiği hızda çalıştığından emin olmalısınız. Websitenizi düzenli olarak gözden geçirerek bu adımların doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığını kontrol edebilirsiniz.
Sonuç olarak;
Kaliteli bir web barındırma hizmeti, yukarıda yaşanan çoğu sorunu kolayca çözmenin bir yoludur. Odeaweb kaliteli web barındırma, websitenizi bilgisayar korsanlarından korumaya yardımcı olacak güvenlik önlemleriyle donatılmıştır. Kaliteli bir web barındırma hizmeti sayesinde bir e-ticaret websitesi olsun ya da olmasın websitenizin daha verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Bu makalede “Website İpuçları” konusunu ele aldık ve birkaç tıklamayla nasıl websitenizi daha iyi hale getirebileceğiniz konusunda ipuçları verdik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur ve verdiğimiz ipuçları işinize yaramıştır.