İnternet organizasyonu olarak da bilinen ICANN, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu olarak bilinmektedir. Orijinal adı Internet Corporation for Assigned Names and Numbers olan ICANN, kar amacı gütmeyen organizasyonlardan biridir. Bu organizasyon, 1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuştur.
İnternet üzerinden yapılan çalışmaların daha kontrollü olmasını sağlamak adına kurulan bu organizasyon, birbirinden farklı parametreler ile yönetilmektedir. Özellikle global çapta internetin daha iyi kullanılabilmesine odaklandığı için önemli organizasyonlar arasında bulunur. ICANN web sistemlerinde belirlenen tüm adreslerin benzersiz bir yapıya sahip olmasına destek olmaktadır.
İçindekiler
ICANN Ne İşe Yarar?
ICANN’ın işlevleri arasında DNS ve IP çalışmaları bulunmaktadır. Sistemlerin mevcut şekilde çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesinin yanı sıra birbirinden farklı işlevleri de vardır. Alan adı kaydı gerçekleştirilmesinin yanı sıra DNS yönetiminin sağlanması açısından da önemli işlevleri bulunur. Özellikle isimlerin düzenlenmesinden benzersiz olmasına kadar birçok alanda çalışmaları vardır. ICANN’ın işlevleri arasında şunlar yer alır:
- Alan adı kaydının oluşturulması.
- DNS yönetiminin yapılması.
- IP adresinin düzenlenmesi.
- İnternet protokolünün düzenlenmesi.
- Protokol için gerekli parametrelerin düzenlenmesi.
- Ana (kök) sunucuların yönetilmesi.
ICANN Önemli Mi?
ICANN’ın önemi internetin temel bileşenlerinin yönetilmesi ile başlamaktadır. Benzersiz bir yapıya sahiptir ve internetin koordineli bir şekilde kullanılabilmesine destek olur. İnternetin işleyişi üzerine temel çalışmaları bulunur ve altyapının korunması konusunda özellikle işlevleri ile ön plana çıkar. Bu sebeple de son derece önemli olan organizasyonlar arasında ICANN da yer alır.
Kök sunucu olarak bilinen ana sunucunun yönetilmesi, işlenmesi ve koordine edilmesi noktasında önemli sorumluluklar almıştır. Küresel iş birliği sağlaması ve güvenliğe odaklanması sebebi ile organizasyonun önemi gün geçtikçe artmaktadır. Altında çalışan farklı gruplar vardır. Bu gruplar dünya çerçevesinde çalışmakta ve internetin işleyişinin sağlıklı olmasına destek olmaktadır.
ICANN’ın Görevleri Nelerdir?
ICANN’ın görevleri ve işleyişi birbirine benzemektedir. İnternetin sağlıklı bir şekilde çalışmasına odaklanan bu organizasyon, aynı zamanda adres yönetimine de odaklanır. Alan adı sistemlerinin yönetilmesi ve kök sunucu ile ilgili gerçekleştirilmesi gereken tüm organizasyonların gerçekleştirilmesi görevleri arasındadır.
İnternet güvenliğinin sağlanmasından etik ve ahlaki internet politikalarının oluşturulmasına kadar birbirinden farklı görevleri bulunur. Özellikle internet protokolü hazırlarken parametrelerin belirlenmesi noktasında da görev almaktadır.
ICANN Nasıl Çalışır?
ICANN çalışma prensibi tamamen paydaş ilişkilerine odaklanır. Altında bulunan birbirinden farklı organizasyon ve komiteler bulunmaktadır. Yönetim kurulu, denetim kurulu ve danışma kurulu gibi kurullar aracılığı ile yönetilmesi sağlanır. Kar amacı gütmeyen bir organizasyon olduğu için özellikle politika geliştirme sürecinde hükümetler ile hareket etmektedir.
Çalışma prensipleri arasında sadece hükümetler bulunmamakta, paydaş kategorisinde ticari kuruluşlar, bireyler ve aynı zamanda internet sağlayıcıları da yer almaktadır. Yönetim kurulu tarafından yönetilen bu platform aynı zamanda politika geliştirme organizasyonu ile de çalışmaktadır. Danışma komitesi ile de aktif olarak çalışmalarını yürüten ve denetim kurulu ile yapılan çalışmaların denetlenmesini sağlayan bir sistemi vardır.
ICANN ve Alan Adı Sistemi (DNS) Önemli Mi, Neden?
ICANN ve alan adı sistemleri önemli sistemlerdir. Web sağlayıcıları içerisinde alan adı sistemi en önemli unsurlar arasında bulunur. Alan adının benzersiz olması ve güvenilir olması noktasında ICANN aktif görev alır. İnternet hiyerarşik yapıya sahiptir ve bu yapıda korunması gereken birçok alt unsur bulunmaktadır.
ICANN güvenlik sağlamanın yanı sıra DNS için de en makul çalışma ortamını hazırlar. ICANN, alan adı sisteminin yönetimini üstlenir ve bu durum internetin daha sağlıklı, güvenilir ve düzenli olmasını sağlar.