Dijital sertifika zinciri, oluşturulan sertifikaların güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlar. Kök sertifikaya kadar kontrol edilmesini sağlayan ve aynı zamanda güvenlik önlemi olarak tercih edilen sertifika zinciri önemli bir konudur. Kök sertifikaya ulaşana kadar birbirinden farklı sertifikalar ile karşılaşılması mümkündür. Bir sertifika serisi olarak bilinen sertifika zinciri, günümüzde birçok amaç için kullanılmaktadır.
Sertifika zinciri herhangi bir otoriteye ihtiyaç duymaksızın kullanılabilen ve kendisini yetkilendirebilen bir sistemdir. Her bir sertifika kendinden bir önceki sertifika tarafından onaylanır. Böylelikle sertifika zinciri oluşturulur. Kök sertifika güvenilir olan sertifikadır. Yetkilendirme sistemi içerisinde en yetkili olan sertifika kök sertifika olarak bilinir.
İçindekiler
Sertifika Zinciri Nasıl Çalışır?
Sertifika zincirinin çalışması için belirlenmiş adımlar vardır. Bağlantının başlatılması için kullanıcının bir internet sitesine bağlanması gerekir. Sunucu kendisini onayladıktan ve doğruladıktan sonra ilk sertifika elde edilir. Sertifika zincirinin takibi yapılmak istendiği zaman tarayıcı üzerinden hareket edilmelidir.
Ara sertifikalar ve kök sertifikalar, sertifikalar üzerinde yer alan parametrelere bağlı olarak ortaya çıkarılabilir. Bunun yanı sıra işleyiş esnasında kök sertifikayla doğrulama yapılması da mümkündür. Tarayıcı üzerinden işlem yapıldığı takdirde doğrulama ihtiyacı ortaya çıkıyor ise kök sertifikaya ulaşılması ve ardından doğrulama yapılması mümkündür.
Sertifika Zincirinde Hangi Bileşenler Yer Alır?
Sertifika zincirinin bileşenleri arasında temel faktörler yer alır. Birbirinden farklı bileşenlerden oluşmasına karşın her biri kök sertifikayı ve sertifika zincirini etkileyen önemli unsurlardır. Sertifika zincirinin bileşenleri arasında sunucu sertifikası bulunur. Bu aynı zamanda kullanıcı sertifikası ismi ile de bilinmektedir. Kullanıcı tarafından tercih edilen sertifika sunucu sertifikası olarak hazırlanır.
Sunucu sertifikasının yanı sıra ara sertifika özelliği bulunan sertifikalar da vardır. Ara sertifika zincirinde yer alanlar, çoğunlukla güvenilirliği destekleyen aracı faktörlerdir. Bunların yanı sıra kök sertifikası en önemli sertifika türüdür. 3 farklı bileşen türü arasından en önemlisi kök sertifika olarak bilinmektedir. Zincirin en üst halkasıdır ve böylelikle tüm tarayıcıların, güvenlik işlemlerinin ve otomasyonları gerçekleştirilmesi sağlanır. Kök sertifikadan ortaya çıkan ara sertifika ve sunucu sertifikaları da sertifika zinciri içerisinde bulunur.
Sertifika Zincirinin Önemi Nedir?
Sertifika zincirinin önemi veri güvenliği ile paraleldir. Sertifika zinciri dijital alanda güvenli işlem yapılıp yapılmadığını denetlemek için kullanılır. Bu sebeple de hem güvenlik hem de gizlilik açısından farklı önemleri vardır. Ara sertifika, kök sertifika ve sunucu sertifikası olmak üzere 3 gruba ayrılır ve doğrulama zinciri üzerinden güvenilir işlem yapılması sağlanır.
Sertifika zincirinin önemli olmasına sebep olan faktörlerden bir diğeri ise veri bütünlüğünün oluşturulması ve korunmasıdır. Doğrulanan her bir bağlantı bütüncül bir şekilde ele alınır ve verilerin korunması sağlanır. Kimlik doğrulama işlemleri için de sertifika zinciri kullanılır ve sahte sitelerden korunulmasını sağlar.
Sertifika Zincirinde Yer Alan Sertifikaların Geçerliliği Nasıl Olur?
Sertifika zincirinin geçerliliğini sağlamak için zincirin her bir aşamasının güvenilir olması sağlanmalıdır. Her bir sertifikanın geçerli olmasını sağlamak için düzenli aralıklar ile sertifika yenileme işlemi yapılmalıdır. Her sertifikanın belirli bir kullanım süresi vardır. Bu kullanım süresi tamamlandıktan sonra geçerlilik özelliklerini kaybedecektir.
Dolayısıyla sertifika zinciri oluşturulduğunda düzenli yenileme yapılması, sertifikaların geçerliliğinin korunmasına yardımcı olur. Sertifika zinciri geçerliliği sağlanırken yetki ve iptal listesi gibi faktörlere de dikkat edilmelidir. Kötü amaçlı yazılımlardan kaçınılmalı ve bunun için özellikle iptal listesi göz önünde bulundurulmalıdır. Güvenilir olan kaynaklar ile hareket edildiği takdirde sertifika zinciri geçerliliği hem korunur hem de işlemler geçerli kılınır.