DNS TXT (SPF) kaydı önemli doğrulama kaynakları arasında bulunur. Bu doğrulama yönteminin en önemli özelliği e – posta adreslerini korunabilmesi ve yetkilendirilmemiş sunucular üzerinden gelen bilgilerin kabul edilmemesidir.
Güvenlik açığı oluşmasının önüne geçen bu sistem son derece güvenilir yöntemler arasındadır. Gönderilen e postaların başarılı bir şekilde adrese ulaşabilmesini de destek olur. Bu sebep ile SPF kaydı oluşturulması önemlidir. DNS TXT (SPF) kimlik avına karşı da önleyici bir sistem olarak kullanılır.
İçindekiler
DNS TXT (SPF) Kaydı Ne İşe Yarar?
DNS TXT (SPF) işlevi gelişmiş seçeneklerden oluşur. Karşılaşılan temel işlevler arasında doğrulama ve yetkilendirme bulunur. Doğrulama ve yetkilendirme doğru bir şekilde yapıldığı için kişiler herhangi bir güvenlik ihlaliyle karşılaşmaz. Aynı zamanda sadece yetkili sunuculardan gelen ve yetkili sunucular tarafından gönderilen e – postaların ilgili adrese ulaşmasını sağlar.
Bir diğer önemli işlevi ise sahte e posta gönderiminin önlenebilmesidir. Sahte, spam ya da zararlı içeriklere sahip olan e – posta içeriklerinin gönderilmesi ve alınması önlenir. Özellikle işletmeler tarafından kullanılan e posta sistemlerinin daha güvenilir bir hale gelmesi için önemli özellikler sunar. Bunun yanı sıra e – postanın tam olarak gönderildiğine emin olunması için de gereken güvenlik sistemine sahiptir. Bu işlevleri ile ön plana çıkan DNS TXT (SPF) kaydı, e – posta sisteminin güvenilir olmasını sağlar.
DNS TXT (SPF) Kaydı Spam Saldırıları Önler Mi?
DNS TXT (SPF) spam saldırılarına karşı önlem olarak kullanılabilmektedir. Bu sistem tercih edildiği takdirde siber saldırılara ve sahte meyil saldırılarına karşı önlem oluşturulur. Alan adının kötüye kullanılmasını istemeyen kişiler bu kaydı tamamlayarak kendilerini siber saldırılara karşı koruyabilir.
Özellikle kimlik avı saldırısı sebebiyle gönderilen sahte ve kötü yazılım içeren e – postaların engellenmesi adına DNS TXT kaydı gerekir. Spam kayıtlarını engellenebilmesi ve saldırılardan korunulabilmesi adına DNS TXT önemli bir koruma mekanizması yaratır.
DNS TXT (SPF) Nasıl Çalışır?
DNS TXT (SPF) çalışma prensibi için belirli adımlar bulunur. Sistemin aktif hale gelebilmesi için gönderen sunucunun sorgulanması gerekir. Çalışma süreci içerisinde birbirinden farklı seçenekler vardır. Gönderen sunucunun sorgulanması ilk aşamayı oluşturur. Bu aşamanın ardından yetkili IP kontrolü yapılır.
Eğer güvenli ve yetkili bir e – posta sunucusuyla karşılaşılıyor ise bu durumda gelen e – posta kabul edilecektir. Kaydı olmayan ya da sahte olarak işaretlenen bir e posta ile karşılaşılıyor ise bu durumda ilgili e – posta doğrudan engellenecektir.
DNS TXT (SPF) Kaydı Yapılmazsa Ne Olur?
DNS TXT kaydının yapılmaması olası risklere açık olmak anlamına gelmektedir. Güvenlik, teslimat ve kişisel veriler anlamında önemli zararlar ile karşılaşılabilir. Bu yüzden de kaydın tamamlanması tavsiye edilir. Sahte e posta gönderimi daha riskli bir seviyeye gelir ve kişiler kendi verilerini saldırabilir. Özellikle kimlik avı ile karşılaşılıyor ise bu tarz saldırılardan korumak daha zor olacaktır. Gönderilen e – postanın karşı tarafa iletilmesi de yine riskli olarak bulunulacağı için engellenebilir. Hem gönderilen e – postanın hem de alınan e –postanın transferinin daha sağlıklı olabilmesi adına DNS TXT kurulmalıdır.
DNS TXT (SPF) Kaydı Yapılmasının Faydaları Nelerdir?
DNS TXT (SPF) kaydının faydaları arasında şunlar yer alır:
- Sunucuların daha güvenli bir şekilde kullanılması sağlanır
- Sahte e – postalara karşı koruma sağlanır.
- E – postanın karşı tarafa güvenle ulaşması sağlanır.
- Kullanıcı itibarını koruyabilir.
- Kimlik avı ile karşılaşma riski azalır.
- Spam mail sayısı düşer.
DNS TXT alan adının korunmasından kimlik bilgilerinin korunmasına kadar birçok alanda güvenlik sağlar.