Google Analytics İşe Yarar 5 Özellik
Bir website sahibiyseniz, mutlaka Google Analytics kullanmalısınız. İnternetin büyük tarihi boyunca işletmelere sunulan en kullanışlı ücretsiz araç olabilir.
Her website, belirli hedefler doğrultusunda oluşturulur. Özellikle belirli hedefleri gerçekleştirmek için yola çıkmamış olsanız bile her website sahibinin aklında bir hedef vardır. Google Analytics, bu konuda çok önemlidir çünkü websitenizin hedeflerine ne kadar ulaştığını detaylı olarak izleyebilmenizi sağlar.
Google Analytics, ziyaretçilerinizin websitenizi nasıl bulduklarını ve websitenizle nasıl etkileşime geçtiklerini kolay yoldan inceleyebilmeniz için size raporlar sunar.
Websitenizde özellikle bir pazarlama gerçekleştiriyorsanız, Google Analytics neyin işe yaradığı konusunda tam bir bilgi sahibi olmanızı sağlar. Böylece harcadığınız zaman ve paranın karşılığını alıp almadığınızdan emin olabilirsiniz.
Websitenizin gidişatını size sunarak stratejinizi korumanız veya değiştirmeniz konusunda fikir verir.
Bu makalede “Google Analytics İşe Yarar 5 Özellik” konusuna değineceğiz ve Google Analytics kullanan website sahiplerinin yararlanabileceği 5 özelliği aktaracağız.
Google Analytics İşe Yarar 5 Özellik
Google Analytics’i yeni kullanmaya başladıysanız, tüm verilerinizi hemen görmeyi beklemeyin. Google Analytics, geçmiş verileri göstermez. Aktifleştirildiği andan itibaren verileri saklamaya ve analiz etmeye başlar. Bu yüzden bu makalede sıralayacağımız maddelerin bazılarını kullanamayabilirsiniz. Google Analytics’i aktifleştirdikten sonra üzerinden biraz zaman geçmesine izin vermelisiniz.
1) Websiteyi Ziyaret Eden Kişi Sayısı
Website başarısının en önemli maddelerinden biri, websitenize gelen trafik sayısıdır. Google Analytics’te oturum açtığınızda karşınızda trafik verilerini göreceksiniz.
Google Analytics ana kontrol panelinde sağ üst köşede Kullanıcılar bölümünü göreceksiniz. Bu bölümde, belirli bir süre içinde websitenize gelen gerçek ziyaretçi sayısını kontrol edebilirsiniz. Google Analytics, varsayılan olarak son yedi gündeki raporu gösterir.
Websitenizdeki bazı sayfalar, diğerlerinden daha popüler olabilir. İnsanların en sık hangi sayfaları ziyaret ettiğini bilmek, insanların hangi konulara veya hangi ürünlere daha çok ilgi gösterdiğini bilmenize yarar. Bu konuda satışlarınızı veya okunmalarınızı yükseltmek için stratejinizi değiştirebilirsiniz. Sayfa başına trafik dağılımınızı görmek için Davranış bölümü altındaki Site İçeriği bölümüne göz atın. Sayfalar’ı seçerek sayfa başına trafik dağılımını takip edebilirsiniz.
2) İnsanlar Websitenizi Nasıl Buluyor?
Google Analytics üzerindeki “edinme” metrikleri, insanları websitenize çekmek için hangi pazarlama veya tanıtım çabalarınızın verimli çalıştığını görmenizi sağlar.
Edinme bölümünde, ziyaretçiler tarafından bir arama yapıldığında yüzde kaçının sizin websitenizi tercih ettiğinizi görebileceğiniz organik arama başlığını görebilirsiniz. Aynı zamanda Google’ın websitenizi nasıl buldukları hakkında net verilere sahip olmadığı ziyaretçileri de görebilirsiniz. Bu ziyaretçiler genelde websitenizin adresini doğrudan tarayıcıya yazarlar veya websitenizi yer imi çubuğuna eklerler.
Ayrıca ziyaretçilerinizin websitenizi ziyaret ederken başka bir websitedeki bir bağlantıdan mı yoksa sosyal medyadaki bir bağlantıdan mı ziyaret ettiklerini görüntüleyebilirsiniz.
3) Websitenizi Kimler Ziyaret Ediyor?
Çoğu işletme websitesi, belirli bir hedef kitleyi elde edebilmek için website açarlar ve websiteyi bu hedef kitleye göre optimize ederler.
Trafiğinizin çoğu, ürünlerinizi satın alma olasılığı düşük kişilerden geliyorsa pazarlama stratejinizi değiştirmeniz gerektiğini bilmelisiniz.
Google Analytics, websitenizi kimlerin ziyaret ettiğini ve en çok ulaşmak istediğiniz kişiler olup olmadıklarını daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bir dizi veri sağlar.
Google Analytics ana panelinde, Kitle bölümünün altındaki Demografi bölümüne girin. Genel Bakış kısmında ziyaretçi dökümünüzün yaşa ve cinsiyete göre düzenlenmiş anlık görüntüsünü takip edebilirsiniz.
Hedef kitlenizi anlamak sadece cinsiyet ve yaşla ilgili değildir. Ürünlerinizin belirli ilgi alanları ve alışkanlıkları olan kişilere hitap etme olasılığı oldukça yüksektir. Google Analytics, Kitle bölümü altındaki İlgi Alanları bölümünün altında bu ziyaretçilerin sıkça aradığı şeyleri analiz ederek sizlere rapor olarak sunar.
4) İnsanlar Websitenizi İlk Ziyaret Ettiğinde Ne Yapıyor?
İnsanların websitenizi bulmasını ve ziyaret etmesini sağlamak, website başarısının en önemli adımlarından biridir. Ancak bu ilk ziyareti sağlamak, websitenizi ziyaret ettiklerinde ne yaptıklarından daha az önemlidir.
Google Analytics sayesinde, websitenizi ilk kez ziyaret eden kişilerin hemen çıkma oranlarını, ortalama oturum sürelerini ve sayfa başına oturum sürelerini takip edebilirsiniz.
5) Dönüşüm Oranları
İşletme websitelerinde, dikkat edilmesi gereken genel şey websitenizin işlevidir. Websitenize gelen kişilerin ister bir satın alma işlemi yapıyor olsun, ister sizinle iletişim kuruyor veya e-posta listenize kaydoluyor olsun, bir şekilde websitede harekete geçmesini istersiniz.
Google Analytics, tüm bu dönüşümleri canlı olarak takip edebileceğiniz veriler halinde sizlere sunar. Bu sayede websitenizin birincil hedeflerine ne kadar yaklaştığını kolayca görebilirsiniz.
Bu makalede “Google Analytics İşe Yarar 5 Özellik” konusuna değindik ve website sahiplerinin yararlanabileceği özelliklerden bahsettik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.