Statik ve Dinamik Website Arasındaki Farklar Nedir?
Website tasarımı geliştirme konusundaki araştırmanız sırasında website türlerini tanımlamak için kullanılan iki terimle karşılaşmış olabilirsiniz: “statik” ve “dinamik”.
Kendi websitenizi geliştiriyorsanız, statik veya dinamik bir website seçmek, web sayfalarınızın tarayıcılarda nasıl saklanacağını ve ziyaretçilere nasıl sunulacağını belirleyeceğinden vermeniz gereken ilk önemli kararlardan biridir.
Bu makalede “Statik ve Dinamik Website Arasındaki Farklar Nedir?” sorusuna değineceğiz ve website tasarımı hakkında bilgi vereceğiz.
Statik ve Dinamik Website Arasındaki Farklar Nedir?
Kısaca statik websiteleri ile dinamik websiteleri arasındaki fark, statik websitelerinin websiteye erişen her kullanıcı için aynı görünmesi ve yalnızca bir geliştirici kaynak dosyaları değiştirdiğinde değişmesidir. Dinamik websitelerinde ise website, farklı ziyaretçilere farklı bilgiler sunabilir.
Bir website ne kadar karmaşık görünürse görünsün, özünde bir web sayfası yalnızca bir web tarayıcısında görüntülenen bir HTML dosyasıdır. Bir websiteyi ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız websiteyi barındıran web sunucusuna bir istek gönderir ve sunucu bir HTML dosyasını size geri göndererek yanıt verir. Tarayıcınız bu HTML dosyasını işler ve size sonunda websiteyi açar.
Sonuç olarak, hem statik hem de dinamik websiteleri HTML dosyalarını oluşturur, anca bir websiteyi statik veya dinamik yapan şey, sunucunun bu HTML dosyasını size göndermeden önce nasıl oluşturduğuna göre değişir. Farkı anlamak için öncelikle bu iki terimin ne anlama geldiğini açıklayalım.
Statik website nedir?
Statik bir website, bir web sunucusunda depolanan sabit sayıda önceden oluşturulmuş dosyadan oluşur. Bu dosya, kullanıcın web tarayıcısında yürütüldükleri için HTML, CSS ve JavaScript ile yazılır. Bir kullanıcı sunucudan URL içeren bir sayfa istediğinde sunucu, URL ile belirtilen HTML dosyasını ve beraberindeki CSS ve/veya JavaScript dosyalarını kullanıcıya sunar.
Bu alışveriş sırasında web sunucusu dosyaları kullanıcıya göndermeden önce değiştirmez. Bu nedenle web sayfası, bu dosyaları görüntülemek isteyen herkese aynı görünecektir. İçerik statiktir, yani websitenin görünümünü değiştirmenin tek yolu dosyaların içeriğinin elle değiştirilmesidir.
Bunlar, statik websitelerinin etkileşimli veya ilgi çekici olamayacağı anlamına gelmez. Statik websiteleri; tıklanabilir bağlantılar, resimler ve videolar, harekete geçirici mesajlar, formlar, dijital indirmeler ve CSS veya JavaScript tarafından desteklenen animasyonlar içerebilir. Yeterince beceriyle oldukça güzel görünen statik bir website tasarlayabilirsiniz. Ancak hazırladığınız bu statik website her kullanıcıya her zaman aynı görünecektir.
Dinamik website nedir?
Aynı içeriği tüm ziyaretçilere aynı biçimde gösteren statik bir websitenin aksine dinamik website, farklı ziyaretçilere farklı bilgiler sunmaya yarar. Bir ziyaretçinin gördüğü içerik; konumu, yerel saati, ayarları, tercihleri, websitede gerçekleştirdiği işlemler gibi çeşitli faktörler tarafından belirlenebilir. Bu da daha özel ve etkileşimli bir deneyim sağlar.
Daha fazla esneklik elde etmek için dinamik websiteleri kullanılsa da daha fazla karmaşıklık gerektirir. Dinamik websiteleri, her sayfayı kendi HTML dosyası olarak saklamaz. Bunun yerine web sunucuları, dosyalar istendiğinde sayfalar oluşturur. Kullanıcı bir sayfa istediğinde, sunucu bir veya birden fazla veritabanından bilgi alır ve müşteri için özel olarak oluşturulmuş bir HTML dosyası oluşturur. Sayfa oluşturulduktan sonra HTML dosyası kullanıcının tarayıcısına geri gönderilir.
Dinamik websiteleri; HTML, CSS ve JavaScript’e ek olarak PHP, Python, Ruby veya sunucu tarafı JavaScript gibi sunucu tarafı komut dosyası dillerini kullanabilir. Sayfası oluşturmak için çekilen veri miktarına bağlı olarak bu süreç oldukça karmaşık hale gelebilir. Ancak kullanıcı bu sürecin hiçbirini görmez. Statik websitelerde olduğu gibi yalnızca tarayıcıya yüklenen son web sayfası kullanıcıya gösterilir.
2022 yılı itibariyle kullanılan çoğu website tamamen dinamik olmasa bile bazı dinamik uygulamalar kullanıyor. Çevrim içi mağazalar, sosyal medya platformları, üyelik websiteleri, haber websiteleri, yayıncılık websiteleri, bloglar ve web uygulamalarının tümü bir derecede kadar dinamik içeriğe dayanmaktadır.
Son olarak;
İnternetin ilk günlerinde tüm websiteleri statikti. Websiteleri, sunucularda depolanan sayfaların birer parçası olarak tutuldu ve bu sayfalar istendiğinde kullanıcılara gösterildi.
Bununla birlikte kullanıcılar websitelerinden daha kişiselleştirilmiş ekranlar, otomatik olarak oluşturulan içerik ve nihayetinde bulut aracılığıyla kullanılabilen tam gelişmiş yazılımlar gibi daha fazlasını beklemeye başladıkça statik website yöntemi daha az kullanılır hale geldi.
Statik bir website; hızlı bir şekilde gösterilmesi istenmiş, kişiselleştirmenin olmadığı küçük bir website için harika bir sonuç verecektir. Bunun ötesinde herhangi bir şey isterseniz muhtemelen dinamik bir website tasarlamanız gerekecek.
Bu makalede “Statik ve Dinamik Website Arasındaki Farklar Nedir?” sorusuna değindik ve website tasarımı hakkında bilgi verdik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.