Yapılmaması Gereken 6 Adet Web Tasarım Hatası
Websitenizin tasarımı, müşteriler ve potansiyel müşteriler üzerinde iyi bir izlenim yaratmak için ve müşterilerden gerçekleştirmelerini istediğiniz eylemleri yapmaya teşvik etme gücüne sahiptir.
Web tasarımda ustalaşmak kolay değildir. Bu nedenle günümüzdeki işletme sahipleri bazı hataları yapmaya devam ederek potansiyel müşterileri uzaklaştırmaya devam ediyor ve satış oranlarını düşürüyor.
Satışları, olası satışları, trafiği ve çok daha fazla iyi etkeni artırmak için her website sahibinin kaçınması gereken web tasarım hataları bulunmaktadır.
Bu makalede “Yapılmaması Gereken 6 Adet Web Tasarım Hatası” konusuna değineceğiz ve web tasarım hakkında bilgi vereceğiz.
Yapılmaması Gereken 6 Adet Web Tasarım Hatası
Diğerlerinden daha iyi bir web tasarıma ve website düzenine sahip işletmelerin diğerlerine göre bir üstünlüğü bulunmaktadır. İyi tasarlanmış bir website, memnun eden bir kullanıcı deneyimi sağlar ve müşteri çeker. Bu sayede her an gelişen dijital rekabette kolayca öne çıkmanıza yardımcı olur.
1) Eksikleri bulunan tasarım
Yıllar önce büyük ekranlar ve masaüstü bilgisayarlar en popüler cihazlardı. Bu nedenle web tasarımcılar yalnızca masaüstü tabanlı düzenle oluşturmaya odaklanıyordu. Ancak günümüzün modern teknoloji kullanımında bu durum oldukça değişkenlik göstermektedir.
Artık cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler gibi birçok cihaz internet kullanıcıları tarafından günlük kullanım amacıyla kullanılmaktadır. Bu teknolojinin gelişmesi, web tasarımcıların işine zorluk kattı. Artık web tasarımcılar, her cihazda sorunsuz bir şekilde çalışan iyi bir website oluşturmaya odaklanmaya çalışıyorlar.
Web tasarımcıların kullandığı birkaç özellik ise şöyledir:
- Websitenin kodlarını optimize ederek her cihazda tüm website özelliklerinin sorunsuz çalıştığını kontrol etmek
- Hem fare ile hem de parmak ile tıklamalar için uygun stil kullanmak
- Menüleri düğmeler şeklinde tasarlamaya dikkat etmek
- Kolayca tıklanabilen net harekete geçirici mesajlar kullanmak
- İçerikleri farklı ekranlara ve çözünürlüklere göre ayarlamak
Gezinmesi zor olan websitelerin ziyaretçiler üzerinde zayıf bir etkiye sahip olduğunu ve ziyaretçileri websiteden çıkmaya zorladığını unutmamalısınız. Bu nedenle websitenizi tasarlarken yukarıda saydığımız noktaları atlamamaya özen göstermelisiniz.
2) Aşırı büyük yazı tipi ve fazla çeşitte yazı tipi kullanımı
Okunması zor yazı tiplerini kullanmak, web tasarımcıların yapma eğiliminde olduğu yaygın hatalardan biridir. Bu tür yazı tipleri içeren metinler ve kelimeler, ziyaretçinin akıcılığını zedeler ve website netliğini zorlaştırır.
Hedef kitlenize ideal bir kullanıcı deneyimi konusunda ciddiyseniz, aşağıdaki ipuçları takip edebilirsiniz:
- Okunması kolay yazı tipleri kullanın
- Profesyonel görünmek amacıyla aşırı çeşitte yazı tipi kullanmayın
- Karakter aralığını en aza indirin
- Aşırı parlak ya da aşırı koyu metin renkleri tercih etmeyin
- Çok küçük ya da çok büyük yazı tiplerinden uzak durun
- Açık arka planlarda koyu, koyu arka planlarda ise açık yazı tipleri kullanmaya özen gösterin
3) Tüm bilgileri tek bir ekrana sıkıştırmaya çalışmak
Çoğu ziyaretçi için değişmez bir gerçektir. Ziyaretçiler, websitenin ne hakkında olduğunu hızlıca anlayamazlarsa uzunca süre bir websitede vakit geçirmezler.
Bu nedenle içeriğinizi mümkün olan en iyi şekilde gösteren yapılandırılmış bir web tasarımı almayı düşünün ve ana sayfanızı temiz ve düzenli tutmaya çalışın. Tüm önemli bilgileri ana sayfaya koyun, ürünler veya daha az önemli bilgiler için başka sayfalar ve farklı bölümler kullanın.
4) Aşırı harekete geçirici mesaj kullanımı
Amacınız güçlü bir website aracılığıyla işletmenizin satışlarını artırmak olduğundan ikna edici harekete geçirici mesajlar kullanmanız şarttır.
Fakat harekete geçirici mesaj kullanımını abartmamalısınız. Web sayfalarınıza birkaç adet harekete geçirici mesaj eklemiş olmanız bir şeyi değiştirmiyor, çoğu ziyaretçi bunlara tıklama zahmetinde bile bulunmayacaktır.
Harekete geçirici mesajlar, istediğiniz gibi dönüşüm sağlamıyorsa onları bulması zor yerlere koymuş, her türlü cihaz ve farklı çözünürlükler için optimize edilmemiş ve kötü renklerle sunmuş olabilirsiniz.
5) Düşük kaliteli görüntüler sunmak
Medya ve görüntüler, web tasarımın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle web sayfalarınıza sektörünüzle, ürününüzle veya hizmetinizle ilgili görseller eklemenin önemini unutmamalısınız.
Bu görüntüleri websitenize eklerken boyut ve ölçeklendirmelere dikkat etmelisiniz. Görüntüleri hem dikey hem de yatay boyutlar için eksiksiz ve kaliteli gösterebilecek bir oranla ölçeklendirmelisiniz.
Aşırı büyük görseller ise websitenizin hızını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle görüntülerin PNG ve JPEG gibi hafif dosya tiplerinden olduğuna ve çok yer kaplamadığına emin olmalısınız.
Yüksek kaliteli stok görseller kullanabilirsiniz fakat düşük kaliteli görüntülerden kesinlikle uzak durmalısınız.
6) Aşırı pop-up kullanımı
Çoğu ziyaretçi, websitenizi desteklemelerini veya websitenize abone olmalarını isteyen ani mesajların gelmesinden hoşlanmazlar. Bu gibi rahatsız edici pop-up’lar kullanmak, yalnızca hedef kitlenizi rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda içeriği engelleyerek okuyucuların dikkatlerini dağıtır.
Kötü tasarlanmış pop-uplardan ve her sayfaya yerleştirilmiş pop-up’lardan uzak durmalısınız. Pop-up’ların; içeriğinizi engellememeli, websitenizin beyaz alanlarında bulunmalı, doğru zamanlandırılmış olmalı, kolay kapatılması için büyük bir kapatma butonuna sahip olması ve yaratıcı tasarlanmış olması gerekir.
Bu makalede “Yapılmaması Gereken 6 Adet Web Tasarım Hatası” konusuna değindik ve web tasarım hakkında bilgi verdik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.