Alan adları konusunda araştırma yaparken karşılaşacağınız bir sürü terim vardır. Yeni başlayanlar için tüm bu terimlerin ne anlama geldiğini öğrenmek yorucu olabilir. Çoğu potansiyel website sahibi, çevrim içi bir website oluşturmaya ilk olarak alan adı seçmekle başlar. Çevrim içi projeniz için doğru kararı verebilmeniz adına alan adları ile alt alan adları arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olacağız. Her ikisi de farklı amaçlara hizmet etseler de, birbirleriyle ilişkilidir.
Bu makalede “Alt Alan Adı Subdomain Nedir?” sorusuna değineceğiz ve alt alan adlarının nasıl kullanıldığını, neden önemli olduğunu aktaracağız.
Alt Alan Adı Subdomain Nedir?
Alt alan adı, birincil alan adınızın bir eklentisidir. En temelde bir alt alan adı, websitenizin birincil alan adı altında çalışan ilişkili fakat ayrı bir parçasıdır. Bir alt alan adı oluşturmak için birincil bir alan adına sahip olmanız gerekir. Birincil alan adı olmadan, birincil alan adına bağlayabileceğiniz bir alt alan adı da ekleyemezsiniz.
Örneğin; blog kategorisi için ekstra bir bölüm açmak istiyorsanız; “odeaweb.com” birincil alan adına “blog.odeaweb.com” olarak bir alt alan adı ekleyebilirsiniz. Bu örneği dilediğiniz şekilde değiştirebilir ve geliştirebilirsiniz. Ayrıca alt alan adları, aynı alan adını kullanırken tamamen yeni bir website oluşturma özgürlüğü sağlar. Sahip olduğunuz her alan adı için sınırsız sayıda alt alan adı oluşturabilirsiniz. Alt alan adını kullanabileceğiniz birkaç senaryo vardır, birkaçını bu makalede sizinle paylaşacağız. Fakat öncelikle alan adının ne olduğunu basit bir temelden anlamak gerekmektedir.
Alan Adı Nedir?
İnternette çevrim içi bir websiteye sahip olmak için bir alan adına ihtiyacınız olacaktır. Bir alan adı olmadan, ziyaretçilerinizin websitenize erişmek için zor yollardan geçmesi gerekmektedir.
Alan adları icat edilmeden önde, belirli bir websiteye erişmek için IP adresini yazmanız gerekiyordu. Günümüzde alan adları, IP adresi olarak bilinen karmaşık sayı dizisini kıran ve kolaylaştıran bir teknolojidir. Örneğin Odeaweb’in websitesine gitmek için 44.444.44.4 yazmak yerine odeaweb.com yazarak kolay bir şekilde websiteye erişebilirsiniz. Bu yalnızca bir örnek, tüm websitelerin IP adreslerini ezberlemek oldukça zor olacağından alan adları günümüzde websitelere ulaşmayı kolaylaştırmaktadır.
Alt Alan Adı Subdomain Ne Zaman Kullanılmalı?
Bir alt alan adı kullanmak için tonlarca farklı neden bulunmaktadır. Ancak bir alt alan adı kullanmanın mantıklı olduğu en yaygın durumlar şunlardır:
1) Destek Sayfası
Websiteniz için kapsamlı bir destek, belgeleme veya eğitim bölümü gerekiyorsa, bir alt alan adı kullanmayı yararlı bulabilirsiniz. Ya da bir ton farklı içerik oluşturmaya ve yapılandırmaya çalışırken, bu içeriği nasıl düzenleyebileceğinizi de düşünebilirsiniz. Aynı içeriği mevcut websitenizde düzenlerken ziyaretçilere rahatsızlık vermek yerine, alt alan adlarını kullanarak kendinize bir deneme tahtası kurabilirsiniz.
2) Blog Sayfası
Bazı website sahipleri, blog sayfalarını websitelerinin geri kalanından ayırmak isteyebilir. Genelde bu, ana websiteyi bir bloğu etkin bir şekilde yönetmek için doğru özellikler ve yazılımlarla donatılmadığında yapılmaktadır. Ana websiteye fazla yük bindirmeden yalnızca blog yazmak, paylaşmak ve düzenlemek için ekstra bir website kurmak gibi düşünebilirsiniz. Bu durumda alt alan adı kullanmak mantıklıdır. Yalnızca “blog.ornekwebsite.com” alt alan adını oluşturarak yeni alt alan adlı websitenize WordPress gibi bir CMS yükleyebilirsiniz. Bunu yaptığınızda tek hedefiniz, ana websitedeki tasarımınızı yeni websitenizi uyarlamak olacaktır.
3) E-Ticaret Mağazası
E-Ticaret mağazaları, hassas finansal bilgileri korumak için daha katı güvenlik önlemleri ve protokolleri gerektirir. Bazı durumlarda belirli bir yazılım yüklemenizi ve hatta SSL sertifikanızı yükseltmeniz bile gerekebilir. Websitenizde bir e-ticaret mağazası kurmak için bununla uğraşmaya gerek duymayabilirsiniz. Bu nedenle e-ticaret mağazanızı “magaza.ornekwebsite.com” ya da “store.ornekwebsite.com” şeklinde oluşturulmuş alt alan adları ile kolayca oluşturabilirsiniz.
Ayrıca e-ticaret mağazanızı bir alt alan adında barındırarak kendinize yüksek geri bildirim sağlayan bir vitrin tasarlama fırsatı da verebilirsiniz. E-ticarete özel bir website teması seçebilirsiniz ya da daha fazla ürün satmanıza yardımcı olmak için sıfırdan oluşturulmuş eklentiler kurabilirsiniz. Mevcut websitenizdeki temayı bu mağazaya da uyarlamak yerine tamamen yeni bir websiteymiş gibi bir e-ticaret teması kurarak satışlarınızı başlatabilirsiniz.
4) Deneme Tahtası
Genişlemek istediğiniz yeni bir pazarınız, test etmek istediğiniz yeni bir yazılımınız veya websiteniz için yeni bir fikriniz varsa ve yayına almadan önce kontrol etmek istiyorsanız, alt alan adlarını tercih edebilirsiniz. Sebebiniz ne olursa olsun, bir alt alan adı websitenizi bakım moduna almadan kolay bir şekilde test edebilmenizi sağlamaktadır. Bir alt alan adı ile website açtığınızda, kendinize temiz bir sayfa açmış olursunuz ve bu sayfada dilediğiniz gibi karalama yapabilirsiniz. Eğer tüm testler beklediğiniz gibi giderse denediğiniz şeyi kendi websitenize de uyarlayabilirsiniz. Fakat testler beklendiği gibi gitmezse ve website bozulursa, bu konuda endişelenmenize hiç gerek kalmaz. Sadece alt alan adını silerek ve yeni bir alt alan adı oluşturarak deneylerinize devam edebilirsiniz.
Bu makalede “Alt Alan Adı Subdomain Nedir?” sorusuna değindik ve alt alan adlarının ne için kullanıldığına dair bilgi verdik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur ve alt alan adları hakkında kafanızda oluşan sorular cevaplanmıştır.