Çoğu alan adı kayıt kuruluşuna (Odeaweb) alan adı kaydettiğinizde, sipariş sırasında göreceğiniz ilk seçeneklerden biri ekstra alan adı gizliliği koruması seçeneğidir. Alan adı ve web barındırma hizmetleri için zaten para harcıyorsunuz, bu nedenle doğal olarak bir masrafı daha kabul etmeden önce onun ne işe yaradığını bilmek isteyebilirsiniz.
Kimlik gizleme hizmetinin maliyeti oldukça düşük olsa da (Odeaweb üzerinde 15.02.2022 tarihince yıllık 18.99₺) para ticaret işinde önemlidir ve hiçbir şey için ekstra ödeme yapmak istemeyebilirsiniz. Alan adı sahibinin gizliliğinin sizin için gerekli olup olmadığına karar vermeye çalışırken, bilmeniz gereken her şeyin özetini burada bulabileceksiniz.
Bu makalede “Alan Adı Gizliliği” konusuna değineceğiz ve neden bir alan adı sahibinin kendi kimliğini gizlemek istediğini işleyeceğiz.
Alan Adı Gizliliği
Bazen WHOIS koruması olarak da adlandırılan alan adı gizliliği koruması, kişisel bilgilerinizi ve iletişim bilgilerinizi gizli tutmanıza olanak tanıyan alan adı kaydı yapılırken seçilebilen bir eklenti hizmettir.
Bir müşteri bir alan adı kaydettiğinde, alan adı kayıt kuruluşunun yeni website sahibinin kim olduğu hakkında ICANN’e (İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu) WHOIS dizinine bilgi vermesi gerekmektedir. Bu işlem, website yasalara aykırı herhangi bir şey yapması durumunda website sahibinin kolayca takip etmenin bir yoludur. Bunun kötü yanı ise şudur; bir websiteye sahip olan herkesin fiziksel adresi, telefon numarası ve e-posta adresi de dahil olmak üzere çoğu önemli kişisel bilgileri tüm geniş ağa maruz bırakılır. Öğrenmek isteyen herkes WHOIS veri tabanına (herkese açık) girerek alan adı sahibinin telefon numarası, kişisel bilgileri, fiziksel adresi ve e-posta adresi gibi bilgilere kolayca erişebilir.
Bu konuda kendini rahat hissetmeyen herkes için alan adı gizliliği koruması, kayıt operatörünüzün (Odeaweb) sizin iletişim bilgilerinizi veri tabanında göstermek yerine gizlemesini sağlar. Kişisel bilgilerinizi herkese yaymadan sizi ICANN gereksinimlerinin içinde tutar. Bu gibi kritik kişisel bilgilere yalnızca yetkili kişiler istediği zaman ulaşabilir.
Fiziksel Adres Koruması
İnternetteki yabancılar her zaman zararsız değildir. İnternette her türden insan olduğundan fiziksel adresinizi web’de herkese açık olarak paylaşmak istemeyebilirsiniz. Bu koruma sayesinde özellikle işletme yeri olmayan website sahipleri gönül rahatlığıyla varlığını sürdürebiliyor. Sonuç olarak yalnızca işletmelerin websiteleri bulunmuyor, internete erişebilen herhangi bir kişi bile istediği takdirde bir website kurabilir. Bu yüzden, iletişim bilgilerinde ev adresinizi kullanıyorsanız yabancıların sizi çevrim içi ortamda bulmasını gerçekten tercih etmeyebilirsiniz. Websiteniz hafif bir konu hakkında olsa bile, bu gerçek bir risktir. Tercih edilen konum olarak bir şirket merkezini kullanabilen işletmeler için ise risk daha azdır, özellikle de adresiniz web’de başka bir yer de yayınlanıyorsa. Bu durumlarda, şirketinizi ziyaret etmek isteyen kişiler kolayca WHOIS bilgilerine ulaşarak şirket merkezinin konumunu öğrenebilir.
Spam Koruması
Çoğu kullanıcı, kimliği belirsiz numaralardan günde birkaç kez telefon çağrısı alıyordur. Bir dolandırıcının size sürekli e-posta attığını düşünün. Ya da satın almayı asla düşünmediğiniz ürünlerin size sattırılmaya çalışıldığını düşünün. Bunları engellemek elbette geçici bir çözüm yoludur fakat e-posta adresiniz bir kere dolandırıcıların havuzuna düşerse onlardan kurtulmak bir hayli zamanınızı alacaktır. Spam, bu hayatın talihsiz bir parçasıdır ve engellemenin yolları bulunmaktadır.
E-posta adresinizi ve telefon numaranızı herkesin bulabileceği bir yere koymamanız gerekebilir. İletişim bilgilerinizi WHOIS veri tabanında listelemek, temel olarak spam aramalara ve dolandırıcı e-postalarına bir artış görmenize olanak sağlar. Bu da dolandırıcıların gözünde sizi kolay hedef haline getirecektir.
Zaman çağımızda en değerli varlıklarımızdan biridir ve işiyle meşgul olan birinin spam e-postalarını silmekle ve dolandırıcıların e-posta hesaplarını engellemeye vakti yoktur. Bu yüzden çoğu meslek sahibi sırf bunlarla uğraşmak istemeyeceği için bile bir gizlilik koruması satın alarak yalnızca istediği bilgileri WHOIS veri tabanında listeleyebilir.
Dolandırıcıların Havuzu
İstenmeyen e-postalardan daha kötü bir şey varsa o da dolandırıcı e-postalarıdır. İletişim bilgilerinizin geniş çapta erişilebilir olması, dolandırıcıların sizinle iletişim kurmasını kolaylaştırır. İnsanlar eskisi gibi dolandırıcılara çok fazla kanmasa da, iş yoğunluğuna göre bazen insanlar buna inanabiliyor. WHOIS dizini yalnızca iletişim bilgilerini listelemez, aynı zamanda alan adı kayıt kuruluşunuzun (Odeaweb) kim olduğu ve alan adınızın ne zaman yenilenebileceği gibi bilgiler de içermektedir. Bilgili ve tecrübeli bir dolandırıcı, bu bilgiler yanlış şirkete yenileme ücreti ödemenizi sağlamak için alan adı kayıt kuruluşunuz gibi davranabilir ve gerçekten yoğun bir insan buna inanabilir. Alan adı gizliliği koruması, bu tür dolandırıcılıkların hedefi olmaktan kaçınmanın en iyi oludur.
Bu makalede “Alan Adı Gizliliği” konusuna değindik ve alan adı gizliliğinin hangi durumda önemli olduğunu işledik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur ve alan adı gizliliği konusunda kafanızda oluşan sorular cevaplanmıştır.