Marka Stratejisi Nedir? Marka Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Eğer bir ticaret söz konusuysa markalaşma önemlidir. Sizi bulunduğunuz pazardaki rekabetten ayıran en temel şey markalaşmaktır. Markalaşabilmek içinse bir marka stratejisine ihtiyacınız vardır.
Bu makalede “Marka Stratejisi Nedir? Marka Stratejisi Nasıl Oluşturulur?” sorularına değineceğiz ve markalaşma hakkında bilgi vereceğiz.
Marka Stratejisi Nedir? Marka Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Güçlü bir marka stratejisi sayesinde pazarda bir bütün halinde tutarlı bir marka kimliği sunarak varlığınızı sürdürebilirsiniz. Website tasarımınızdan sosyal medya profillerinize ve hatta müşterilerle nasıl iletişim kurduğunuza kadar olan çoğu pazarlama taktiklerinde belirli bir strateji üzerinden gitmelisiniz.
Tutarlılık, hedef kitlenizin beklentilerini belirlemeye yardımcı olduğu için marka bilinci oluşturmada çok önemlidir. Müşterilerinizin markanızda sürekli olarak iyi bir deneyim yaşaması marka sadakatini artırır. Müşterilerinizin markanıza olan sadakatini artırmak için mutlaka bir marka stratejisine ihtiyacınız vardır.
Bir marka stratejisine sahip olmak zor değildir ancak istenen vakti ve çabayı esirgememelisiniz.
İyi bir marka stratejisi, iş değerlerinizi anlamanıza yardımcı olur ve markanızı hem işinize hem de müşterilerinize faydalı olacak şekilde büyümeye yönlendirir. Hedef kitlenizle net ve etkili bir şekilde iletişim kurmanıza, doğru müşterileri markanıza çekmenize ve markanızın pazar payını büyütmenize yardımcı olacak şekilde konumlandırmanıza yardımcı olur.
Marka stratejisi neden önemlidir?
İyi oluşturulmuş ve tutarlı bir marka stratejisine sahip olmazsanız uzun vadede işletmeniz zarar görür.
Bir marka stratejisi oluşturmak, kim olduğunuzu, işletmenizin değerlerinin ne olduğu ve misyonunuzun ne olduğu gibi işiniz için neyin önemli olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Ayrıca pazarlama stratejileri hakkında kararlar ve iş kararları verirken bu değerleri anlamak ve buna göre hareket etmek çok önemlidir.
Marka stratejisi nasıl oluşturulur?
Marka stratejinizi oluşturmaya başlamadan önce aşağıda hazırladığımız sorulara kendinizce cevaplar belirlemelisiniz.
- Hedef kitleniz kim?
- Kime ulaşmaya çalışıyorsunuz? İdeal müşterilerinizin nasıl insanlar olduğu hakkında bilginiz var mı?
- Rakibiniz kim?
- Aynı müşteriler ve hedef kitle için rekabet eden başka hangi işletmeler ve markalar bulunuyor?
Markanızın özünü anlayın
İşletmeniz, markanızın her yönünü yönlendiren ve etkileyen bir dizi temel prensibe sahiptir. Bu prensipleri iş değerleriniz veya hedefiniz olarak düşünebilirsiniz. Markanız ve temel iş prensipleriniz uyumlu olursa, marka stratejisi için gereken en temel şeyi karşılamış olursunuz.
İşinizi ve markanızı neyin yönlendirdiğini bilirseniz, bunu müşterilerinize hem sözlü hem de görsel olarak başarılı bir şekilde iletebilirsiniz. Sizi rakiplerinizden başarılı bir şekilde ayıracak ve sizi hedef kitlenize ulaştıracak şekilde işinizi büyütmenizi bu sayede sağlayabilirsiniz.
Önceden hazırlanmış bir dizi yol gösterici veya plan olmadan, gidişatınız düzensiz olur. Çalışanlarınız belirli bir yöne doğru ilerliyormuş gibi hissedemez ve genel olarak işiniz zarar görür.
Temel değerlerinizi ve prensiplerinizi belirlemenize yardımcı olması için aşağıdaki soruları kendinize sorabilirsiniz:
- Bu işletme neden var?
- İşimin geleceği nasıl olacak?
- Neye ulaştığımda “Başardım!” diyebileceğim?
Bu sorular, işletmenizin vizyon ve misyonunu anlamanıza ve bunları desteklemek için ne yapılması gerektiğini belirlemenize yardımcı olur.
Marka stratejinize, markanızın en temeline inerek ve değerlerinizi belirleyerek başlamanız çok önemlidir. Bu değerler ve prensipler ile markanız, daha sonra iletişim ve görsel temsiller yoluyla hedef kitlenize ve pazarda paylaşılabilir.
Markanızın görsel kimliğini tanımlayın
Biri “marka” dediğinde çoğu zaman insanların aklına renkler ve logolar gelir. Ancak marka, iletişimin bir devamı olduğu için marka stratejinize görsel kimliğinizi de dahil etmelisiniz.
Markanız kendini kelimelerle olduğu kadar renkler, görseller ve ikonlarla da ifade eder. Görsel kimliğinizi oluştururken yalnızca ilk hedefleriniz değil, markanızın geleceği için de tasarım yaptığınızı unutmamalısınız.
Bununla birlikte renkler ve logolar gibi farklı ögelerin birlikte çalışması için görsel kimliğinizin net ve sezgisel olması gerekir. İşiniz geliştikçe yeni ürünler ve hizmetler sunarken uyum sağlayabilmeniz ve büyüyebilmeniz için bir esneklik unsurunun olması gerekir. Ayrıca logo ve görsel kimliğin kapsamlı olması da gerekiyor. Çalışanlarınızın ve ticaret ilişkilerinizin görsel kimliğinizi anlamaları, görev ve sorumluluklarına göre hareket edebilmeleri için renk paletinizi ve görüntülerinizin ne anlatmak istediğini detaylandırmalısınız.
Markanızı pazara sunun
Müşterilerinizle e-posta, sosyal medya ve yüz yüze olmak üzere çevrim içi ve çevrim dışı olarak konuşmak için marka stratejinizi ve yönergelerinizi baz alabilirsiniz. Ayrıca dijital kimliğinizin özü olan websitenizi tasarlarken kesinlikle marka yönergelerini kullanmalısınız.
Bu makalede “Marka Stratejisi Nedir? Marka Stratejisi Nasıl Oluşturulur?” sorularına değindik ve markalaşma hakkında bilgi verdik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.