VDS ve VPS gerçek bir sunucu kaynaklarının eşit özellikte bölünmesidir. VDS ve VPS en basit haliyle bir web sitesi veya kesintisiz bir barındırma kaynağı arayanlar için sanal sunucular olarak da tanımlanabilir. Bu sunucular hali hazırda bir hosting hizmeti alan web site sahiplerinin, site trafiğinin artması sonucu daha hızlı bir siteye sahip olabilmelerine olanak sağlarlar. Hosting hizmeti alan bir kişinin sadece WordPress ve benzeri yazılımları kullanabilme yetkisi var iken VPS ve VDS hizmeti alan web sitesi sahipleri sanal sunuculara ve yetkilere sahip olabilmektedirler.
Odeaweb’in Sunduğu Ayrıcalıklı VDS Ve VPS Paketlerinin Farkları
Odeaweb % 99,8 uptime garantisi sunduğu VDS sanal sunucuları ile 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Ayrıca disk, Cpu ve ya Ram yetersizliği yaşayan tüm kullanıcılarına sunduğu ek disk ve yükseltme paketleri ile alan genişletme çözümleri de sunmaktadır. Odeaweb’den istediğiniz her an kolaylıkla paket yükseltme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu da tüm VDS sunucularından herhangi bir yavaşlama sorunu yaşamadan kesintisiz erişim hizmeti almanızı sağlar.
Ayrıca Odeaweb’in % 99,8 uptime garantisi ile sunulan VPS sunucularını kullanarak da kesintisiz erişim hizmeti alabilirsiniz. Bu hizmet ile donanım problemlerinizi tamamiyle çözebilir ve normalden daha fazla yük barındırma alanına sahip olabilirsiniz. Çünkü VDS sanal sunucularında kaynaklar donanımsal olarak paylaştırıldığı için sunucular gerçek kapasitelerini aşamaz. VPS sanal sunucuları ise tüm özel sunuculara bir arada tutuğu kaynakları ve yazılımları eşit bir şekilde paylaştırır. Bu sayede VDS’de ki gibi paylaşılamayan bir donanım problemi ortaya çıkmaz. Odeaweb’in sunduğu VPS ve VDS sanal sunucu hizmetleri arasındaki genel farkları şu şekilde özetleyebiliriz.
- Kaynakların sabit olduğu bir VDS sunucusunda yaşanan problem diğer VDS sunucusunu etkilemez. Bu sayede bir sunucu fazla kaynak tükettiğinde diğer sunucu da kaynak eksikliği oluşmaz ya da bir sunucu saldırıya uğradığında diğer sunucu saldırıdan etkilenmez. VPS sunucularında bu durum tam tersi şekilde gerçekleşmektedir.
- Fiyat aralığına bakıldığında VDS sanal sunucularının VPS sanal sunucularından daha pahalı olduğu görülür.
- Daha pahalıda olsa VDS sanal sunucularında kaynaklar donanımsal olarak ayrıldığı için büyük işletmeler tarafından kullanımı daha doğrudur.
- VPS sanal sunucularında kaynaklar yazılımsal olarak bölündüğü içim küçük işletmeler tarafından kullanımı daha doğru ve ekonomiktir.
VPS’nin Genel Özellikleri Nedir?
VPS (Virtual Private Server) gerçek bir sunucunun yazılımsal olarak bölünmesi ile oluşur. Gerçek sunucunun bölünen tüm kaynakları sunucular arasında ortak ise bu kaynaklara VPS adı verilir. Daha geniş bir anlatımla VPS hizmeti alan taraf kendisi ile aynı sunucuda bulunan diğer hizmet alanlar ile ortak kaynakları kullanırlar. VPS’de sunucuya tanımlanan RAM desteği, CPU ve diğer kaynakların kullanımı ortaktır.
Bilindiği üzere ana sunucular Windows ve Linux olmak üzere iki farklı işletim sistemi kullanabilirler. Ana sunucu VPS olarak bölündüğü takdirde kendi işletim sistemini VPS’lere aktarır. Başka bir değişle VPS’ler kaynaklarını kullandığı ana sunucunun işletim sistemini kullanmak zorundadır.
VPS’nin Diğer Sunuculara Göre Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
VPS’lerin kaynakları ortak kullanması, birtakım sorunları beraberinde getirebilir. Ana sunucuda bulunan VPS’lerden birinin daha fazla kaynak kullanması diğer VPS’lerde sorunlar yaratabilir. Yine VPS’lerin sanal ortamda birbirine bağımsız olmaması herhangi bir saldırı anında diğer VPS’lerin de etkilenmesine yol açabilir.
VPS’ler ana sunucunun işletim sistemini kullandığı için farkı bir işletim sistemi kullanmak isteyen kullanıcılara imkân tanımaz. Ana sunucunun işletim sistemi Windows ise ASP.net, MSSQL gibi yazılımlar dışında başka yazılımlar kullanılamaz. İşletim sistemi Linux olan ana serverlarda ise WordPress, vBullettin ve Joomla gibi yazılımların dışında başka yazılımlar kullanılamaz. Kısacası her VPS’in işletim sistemi ana sunucunun işletim sistemi ile aynı olmak zorundadır. Bu durum hizmet alan kişinin inisiyatif veya isteği dâhilinde değildir.
Ancak VPS’lerin kullanımı türev sunuculara göre daha basittir ve fazla teknik bilgi gerektirmeyen bir kullanıma olanak tanır. Ayrıca VDS ve Dedicated sunucularına göre maliyeti daha düşüktür. Bu nedenle web site içeriği fazla olmayan; fotoğraf, video çıkışı barındırmayan ve ziyaretçi trafiği fazla olmayan web siteleri için uygun bir tercihtir.
Linux Altyapılı VPS Sunucularının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Odeaweb VPS sanal sunucuları için Linux işletim sistemini kullanır. Kök erişimli ve Linux altyapılı VPS sunucularını kullanarak hem istediğiniz herhangi bir uygulamayı yükleyebilir hem de diğer tüm dış etkenlerden izole olabilirsiniz. Ayrıca Linux VPS sunucuları kullanıcılarına her zaman garantili kaynaklar sunmaktadır. Bu garantili kaynakları kullanmanın birçok avantajı bulunur.
Odeaweb kullanıcılarından hiçbir ek ücret talep etmeden, sahip olduğu özel sunucuların tüm özelliklerini işlevleriyle birlikte temin eder. Bu sayede hangi paketi alırsanız alın ya da kullandığınız uygulama ne olursa olsun her zaman RAM, HDD, CPU ve seçtiğiniz VPS paketi için ayrılan bant genişliğinden dilediğiniz kadar yararlanabilirsiniz.
VDS’nin Genel Özellikleri Nedir?
VDS (Virtual Dedicated Server) gerçek bir sunucunun donanımsal olarak bölünmesi ile oluşur. Bu sunucularda bölümlere ayrılan her bir VDS kendi kaynaklarına sahiptir. Kısaca VPS’de kaynakların ortak kullanımı söz konusu iken VDS’de kaynakların kullanımı ortak değildir. Ana sunucuda barınan her VDS kendi kaynaklarına sahiptir ve kaynaklar diğer bir VDS ile paylaşılmaz. VDS kaynakları hizmet alana aittir ve RAM, CPU gibi kaynaklar hizmet alan tarafından yönetilir.
VDS’nin Diğer Sunuculara Göre Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
VDS’lerde kaynaklar ortak kullanılmadığı ve VDS’ler birbirinden bağımsız olduğu için herhangi bir saldırı anında ana sunucudaki diğer VDS’ler saldırıdan etkilenmez. Bu sunucuların işletim sistemleri ana sunucunun işletim sisteminden bağımsız olabilir. Ana sunucudaki her VDS farklı işletim sistemine sahip olabilir. VDS’ler ziyaretçi trafiği fazla olan web siteleri için daha uygundur ve site hızını artırarak geç yüklenme, e-mail alışverişi gibi durumlarda sorun yaşatmaz. VDS’ler, Dedicated yani gerçek sunuculardan sonra en iyi performansın gösterilebildiği sunuculardır.
Ancak VDS sunucuların kullanımı daha zordur ve teknik bilgi gerektirir. Yine VPS’lere göre maliyeti daha yüksek sunuculardır.
Neden VDS Sanal Sunucularını Tercih Etmeliyiz?
Odeaweb’in kullanıcılarının hizmetine sunduğu tüm VDS sanal sunucu paketlerinde bir adet SSD disk kullanılır. SSD diske sahip sanal sunucular kullanıldığı web sitelerinin çok daha hızlı çalışmasını sağlar. Zamanla bu web siteleri maksimum hız ve verime ulaşır. Bu nedenle web sitelerinin yüksek performans göstermesini isteyen herkes VDS sanal sunucularını tercih etmelidir. Eğer SSD diskli VDS sunucu paketlerinden birini tercih ederseniz web siteleriniz için kesintisiz ve yüksek bir performansa sahip olabilirsiniz.
Sanal sunucuların hepsi web siteleri için bir hosting hizmeti vermektedir. Bu hosting hizmeti özellikle web sitelerinin arama motorlarındaki erişimi ve ulaşılabilirliği açısından çok önemlidir. Hosting hizmetinin kalitesi, hızı ve performansı artıkça web sitelerinin diğer kullanıcılar için verimi ve ulaşılabilirliği de artacaktır. Hosting hizmeti aynı anda birçok farklı sunucu üzerinden alınabileceği gibi tek bir sunucu üzerinden de alınabilir. Ancak tek bir sunucu üzerinden alınan hosting hizmeti çoğu web sitesi için yeterli değildir. Web sitelerinin kullanım sıklığı, günlük ziyaretçi sayısı, içerik kapasitesi, ara yüzü ve ürün sayısı artıkça daha çok VDS altyapılı sunucuya ihtiyaç duyulacaktır.