Sanal Sunucu Nedir?
Bir veya birden fazla işletim sisteminin bağlı olduğu donanımsal bir sunucu üzerinde maksimum performans elde edilmesini sağlayan bağımsız ve izole teknolojilere sahip kaynaklara sanal sunucu denir. Örneğin fiziksel bir sunucu kaynakların daha verimli kullanılabilmesi için birden fazla sunucuya bölünerek sanal bir sunucu haline getirilebilir. Fiziksel sunucuyu sanal bir sunucu haline getiren şey sanallaştırma yazılımlarıdır. Sanallaştırma yazılımları sunucuların birbirinden bağımsız birçok işletim sistemine sahip olmasını sağlayan teknolojidir.
Sanal sunucular, dedicated özellik göstermesine rağmen genellikle “Virtual Private Server” olarak bilinir. Kısaltılışı VPS’dir. Bu sanal sunucu türünde özeleştirilmiş bir disk alanı, Ram, işletim sistemi ve IP adresi bulunur. Ayrıca VPS’lerin hepsi kendi başına çalışabilen bağımsız birer sunucu özelliği gösterir. Yani VPS sunucuları birbirinden bağımsızdır. Sahip oldukları konfigürasyon dosyaları ile dedicated bir sunucu gibi de çalışabilirler.
Sanal sunucular; internet hızını oldukça yavaşlatan ve gelişmiş ağ özelliklerine sahip çevrim içi oyunlarda, uygulamalarda, ara yüzü dolu web sitelerini barındırmada, radyo ve televizyon yayını sağlamada, kontrol paneli ve web yazılımı yaparken kodları tutmada yeterli ağ ve fiziksel imkân sağladığı için özellikle büyük işletmeler tarafından oldukça sık kullanılır. Her sanal sunucu dedicated adı verilen fiziksel bir sunucunun içinde bulunur.
Kimler Sanal Sunucu Kullanabilir?
Büyük, orta ve küçük ölçekli firmalar, sık bir bilgisayar kullanma trafiğine sahip işletmeler, sanayi, tekstil, üretim ve medya işi yapan tüm kişi ve kurumlar ellerindeki kaynakları daha verimi kullanabilmek ve yüksek ağ özelliklerinden yararlanabilmek için sanal sunucuları tercih eder.
Daha önce de belirttiğimiz gibi sanal sunucular web sitesi, televizyon ve radyo yayınlarında yazılımları tutmak için oldukça sık kullanılır. Özellikle kurumsallaşmış orta ölçekli şirketler için sanal sunucular kayıtların depolanması, e maillerin korunması ve veri güvenliğinin sağlanması açısından büyük avantaj sağlar. Çünkü sanal sunucu hizmetleri kurumsallaşmış ve orta ölçekli şirketlerin web portallarına direkt olarak hitap etmektedir.
Ayrıca kullandıkları bulut sunucularda problem yaşayan web platformları da sanal sunucu kullanma yoluna gidebilirler. Çünkü sanal sunucuların birbirinden farklı birçok kullanım alanı bulunur. Sanal sunucular, çok fazla alana ihtiyaç duymadan geleneksel sunucuların yaptığı tüm işlemleri yerine getirebilir. Çok fazla alana ihtiyaç duyulmaması maliyetleri oldukça pozitif etkiler. Ayrıca sanal sunucu kullanımı elektrik tüketimi ve bakım masraflarını da azaltır.
Sanal Sunucu ile Neler Yapılır?
Bulut üzerinde kurulmuş bir sanal sunucu data center’da bulunan bir sunucudan farksızdır. Ne amaçla kullanılırsa kullanılsın yüzde %99.8 uptime bulunurluk oranı ile yüksek hızlı internet erişimi sağlar. Bu yüzden şirketler genellikle web sitesi ,web portalı ve özel e-posta sunucusu oluşturmak için sanal sunucu kullanır. Ayrıca sanal sunucularla web barındırma işlemleri de yapılabilir. Bu sayede çok fazla yazılım ve kaynak kullanmadan web uygulamaları çalıştırılabilir.
Televizyon ve radyo yayını yapan haberleşme sitelerinde, oyun şirketlerinin web portallarında, muhasebecilerin dosyalarını depoladığı uygulamalarda sanal sunular kullanılabilir. Bunların yanında her bütçeye uygun alternatifleriyle sanal sunucular birer yedekleme ünitesi olarakta kullanılabilir.
Virtual Hosting Çeşitleri
Günümüzde kullanılabilir 2 tür virtual hosting çeşidi vardır. Bunlardan birincisi İngilizce açılımı Virtual Dedicated Hosting olan VDS, ikincisi de İngilizce açılımı Virtual Private Server Hosting olan VPS’dir. Normal koşullarda bir siteye ya da portala birden fazla IP adresi atanabilir. Ancak bir site ya da portal için tek bir IP adresi kullanmak isteniyorsa virtual hosting hizmetine başvurulur.

1- VPS Nedir?
Virtual Private Server kaynakların verimli kullanılabilmesi için oluşturulmuş bölünmüş yapılardır. Bölünmüş yapıların her biri fiziksel bir sunucuya aittir. Bu işlemde fiziksel sunucular sanallaştırma yazılımları ile birden fazla sunucuya bölünür. VPS diğer sunuculara göre daha bağımsız, özgür ve yüksek performanslı bir çalışma sağlar. Bu nedenle VPS yapısı kullanılarak oluşturulmuş sunucu sistemlerinin sağladığı internet gücü, kalitesi ve kapasitesi daha yüksektir. Kaliteli bir güç hizmeti almak isteyen tüm büyük ve küçük işletmeler VPS sunucusu kullanabilir.
VPS’nin Türkçe anlamı paylaşımlı özel sunucudur. Yani benzer bir sistem içerisinde Ram ve disk birbirinden bağımsız fakat ortak kullanılabilir. Bu nedenle diğer sunuculardan en büyük farkı aynı sistemi birçok sanal sunucunun kullanabiliyor olmasıdır. İşletmeler çok fazla Ram kullanan sunuculardansa daha az Ram ve disk alanı kullanan, ayrıca maliyeti düşük olan sanal sunucular tercih ederek web hizmetlerinde yüksek performans elde edebilir. Bu sayede hem bütçelerinden hem de kaynaklarından tasarruf edebilirler.
Odeaweb’in Sunduğu VPS Avantajları nelerdir?
Odeaweb sunduğu online hizmetler ile büyük ve küçük bir çok işletme, kişi ve kurum için güçlü sunucular sağlamaktadır. Yüksek performans, gelişmiş özellik ve yedek yapıya sahip cihazlarıyla sınırsız donanım hizmeti garanti eder. Eğer en ufak bir problem yaşarsanız cihazlarınız koşulsuz yenisiyle değiştirilecektir.
Yüzde 99.8 uptime sunucularıyla kesintisiz hizmeti garanti eden Odeaweb.com 7 24 aktif olan teknik destek ekibi ile yazılım ve donanım desteği sağlamaktadır. Bu sayede sunucuların her tür güvenlik donanım ve yazılım ihtiyacı direkt olarak karşılanmaktadır. Ayrıca tüm müşterilere Voxility, TTDDos ve DDos destek hizmetleri ücretsiz sağlanmaktadır. Odeaweb garantili kaynaklardan, kök erişimli ve izole olabilen Linux VPS Sunucularını kullanmaktadır. Linux VPS sunucuları geniş Ram ve disk alanı sağlar. Ayrıca geniş CPU ve HDD bant genişliği güvenli kaynaklardan uygulamalar için sağlanır.
İhtiyaçlarınız için istediğiniz kadar VPS kullanabilir, istediğiniz zaman paket yükseltmesi yapabilirsiniz. Örneğin sunucunuzun disk alanı yetersiz geldi ise ek disk paketi alabilirsiniz. Ayrıca bu işlemler için oldukça düşük bir ücret ödersiniz. Hatta özel sunucunuzun ek işlevleri size ücretsiz sağlanacaktır. Siz de Odeaweb’i ziyaret ederek bütçenize uygun VPS paketini seçebilir kesintisiz hizmetin tadını çıkarabilirsiniz. Ve en önemlisi yüzde 99,8 uptime garantisiyle asla yavaşlamayan, yüksek performanslı, kesintisiz sunuculara sahip olabilirsiniz.
Odeaweb’in Linux VPS Sunucu Paketleri
Odeaweb’in her bütçeye uygun 6 farklı Linux VPS paketi bulunur. Bunlardan ilki TR Linux Vps1’dir. Bu paket içerisinde 40 GB disk alanı, 2 GB DDR3 Ram, 1 Core CPU işlemci ve 1000 GB aylık trafik bulunur. Ayrıca paketin ücreti sadece 29,99 TL’dir. 39,99 TL’lik ikinci Linux VPS paketinde 60 GB disk alanı, 4 GB DDR3 Ram, 2 Core işlemci ve 2000 GB aylık trafik bulunur. TR Linux Vps3 ise 80 GB disk alanı, 6 GB DDR3 Ram, 3 Core işlemci ve 3000 GB aylık trafiğiyle sadece 49,99 TL’dir. Bu paketleri 100 ve 150 GB disk alanına sahip TR Linux Vps4 ve TR Linux Vps5 takip eder. En yüksek kaynaklara sahip TR Linux Vps6 200 GB disk alanına, 12 GB DDR3 Ram’e, 6 Core işlemciye ve 6000 GB aylık trafiğe sahiptir. Bu paketin fiyatı ise tek başına 129,99TL’Dİr.
2- VDS Nedir?
Açılımı Virtual Dedicated Server olan VDS terimi ile iki sistemde aynı anda iki ana sunucunun birçok küçük sunucuya bölünmesi ifade edilir. Bu yapıda ana sunucular sabittir ve diğer sunucularda olduğu gibi web sitelerinin performanslarını yükseltmek için kullanılabilir. Web sitesinin performansını yükseltmek ve ana sunucunun yükünü azaltmak için bölünen küçük sanal sunucularda ana sunucunun özelliklerinden bağımsız işletim sistemleri kullanabilir. Bu nedenle VDS sistemlerinde donanımsal bir bölünme yaşanır. Bu bölünme sonucunda ana sunucudan bölünmüş VDS parçaları birbirlerinden farklı özellikler gösterebilir. Bu sayede bir VDS sunucusunda problem meydana geldiğinde diğer VDS sunucuları bu problemden etkilenmeyecektir. Bu bakım maliyetlerini oldukça düşüren bir özelliktir. Bunların yanında VDS sunucularında kısıtlamaların önüne geçebilmek için kullanılmasa bile tüm Ram ana kullanıcıya atanır.
Odeaweb ile VDS avantajları
Odeaweb sunduğu Linux VPS sanal sunucu paketleri, yüzde yüz SSD VDS hizmetleri ve fiziksel sunucu kiralamalarıyla işletmeler için 7 24 lisanlı, yüksek performanslı yazılım ve donanım hizmeti verir. Ayrıca CO location sunucu barındırma hizmetleri ile web sitelerine oldukça yardımcı olur. Odeaweb’in sınırsız teknik destek hizmeti ve yenileme garantili cihazlarıyla her zaman dilediğiniz yerden VDS hizmeti alabilirsiniz.
Odeaweb’in Sunduğu VDS Sanal Sunucu Hizmetleri
Odeaweb’in sunduğu 6 farklı VDS sanal sunucu paketi bulunur. TR-VDS1 paketindeE5 serisi 1 Core işlemci, 2 GB ECC RAM, 30 GB SSD Raid 5 – Raid 10 disk alanı ve 1Gbps hız bulunur. Ve fiyatı sadece 39,99 TL’dir. TR-VDS2 paketinde ise E5 serisi 2 Core işlemci, 4 GB ECC RAM, 50 GB SSD Raid5 – Raid10 disk alanı ve 1 Gbps hız bulunur. Bu paketin fiyatı da 69,99 TL’dir. TR-VDS3 sahip olduğu E5 serisi 4 Core işlemci, 6 GB ECC RAM desteği ve 70 GB SSD Raid5 – Raid10 disk alanı ile 89,99 TL iken TR-VDS4 E5 seri 4 Core işlemci, 8 GB ECC RAM ve 100 GB SSD Raid5 – Raid10 disk alanı ile 109,99 TL’dir. Her iki pakette 1Gbps hıza sahiptir. Ayrıca aylık 149,99 TL E5 seri 6 Core işlemcili, 12 GB ECC RAM ve 130 GB SSD Raid5 – Raid10 disk alanına sahip TR-VDS5 paketinden de yararlanabilirsiniz. Odeaweb’in sunduğu en yüksek kaynaklara sahip paket ise TR-VDS6‘dır. Bu pakette de E5 seri 6 Core işlemci, 16 GB ECC RAM ve200 GB SSD Raid5 – Raid10 disk alanı, 1 Gbps Hız ile birlikte 169,99 TL’ye bulunur.

VDS ile VPS Arasındaki Farklar
- Ana sunucudan bölünmüş bir VDS sanal sunucuda yaşanan problem ve kullanılan kaynak miktarı diğer VDS sunucularını etkilemez.
- VPS’de sabit olmayan kaynaklar VDS’de sabittir.
- VPS sanal sunucuları daha ekonomiktir. Ancak büyük ölçekli web siteleri için VDS kullanımı daha uygundur.
- Ekonomik olması ve yazılımsal avantaj sağlaması nedeniyle VPS’ler küçük ve orta ölçekli şirketler için daha uygundur.
- VDS’de tüm kaynaklar birbirinden donanımsal, VPS’de ise yazılımsal olarak ayrılmıştır.
- Eğer ana sunucuda bir problem yaşanıyorsa tüm VPS sunucuları etkilenecektir.
- VDS sunucularından birine gelen dış bir saldırı diğer VDS sunucularını asla etkilemez. Bu nedenle daha güvenlidir.