SSD ve HDD Arasındaki Farklar Nedir?
Günlük yaşantımızda sürekli kullandığımız ve giderek daha fazla bağımlı hale geldiğimiz teknolojik cihazlar, gün geçtikçe daha küçük ve daha güçlü hale getiriliyor. Daha küçük olmalarına rağmen bu makineler, büyük miktarda dosya ve uygulamayı eskilerine göre daha verimli tutmayı başarıyor. Bu, günümüzde üreticilere ve tüketicilere sunulan veri depolama teknolojisi sayesinde mümkündür. Depolama teknolojisi dünyasında iki ana seçenek bulunmaktadır: SSD ve HDD
Ortalama bir tüketici, bu iki depolama teknolojisi arasındaki farkı nadiren bilmek kalmaktadır. Ancak teknoloji meraklıları için, bu cihazların nasıl çalıştıkları ve her birinin göreceli faydaları arasındaki farkı anlamak değerli olabilir.
Bu makalede “SSD ve HDD Arasındaki Farklar Nedir?” sorusuna değineceğiz ve depolama teknolojisi dünyasındaki bu iki ana depolama aletinin hangisinin daha verimli olduğuna açıklık getireceğiz.
SSD ve HDD Arasındaki Farklar Nedir?
SSD (Solid-State Disk (Katı-Hal Sürücüsü)) Nedir?
SSD, Yarıiletken sürücüdür ve bilgileri depolamak için bellek yongalarını kullanan nispeten yeni bir veri depolama teknolojisidir. SSD’ler flash sürücülerle aynı teknolojiyi kullanır fakat daha büyük ölçekte işlerler. Spesifik olarak, bir dizi bellek hücresini barındıran bellek yongalarından oluşurlar. Üç tür bellek hücresi bulunmaktadır. Bu hücreler ise:
• Tek seviyeli hücreler (SLC)
• Çok seviyeli hücreler (MLC)
• Üç seviyeli hücreler (TLC)
SLC’ler yalnızca iki bit veri tutabilir. Bu daha daha yüksek düzeyde hassasiyet, ancak daha fazla maliyet anlamına gelir. MLC’ler hücre başına iki bit veri tutar. TLC’ler ise hücre başına üç bit veri tutar. Bitlerdeki her artış, hassasiyet ve hızda bir değişime yol açar.
Zaman içinde teknolojik ilerlemeler ile SSD’ler, daha fazla bellek hücresine sahip daha fazla yonga tutabilir hale geldi. Bu da gücü ve depolama kalitesini artırırken maliyeti de aynı oranda düşürdü.
Birçok yeni bilgisayar modeli artık SSD donanımıyla geliyor ve SSD depolama teknolojisini kullanan harici sabit sürücüler daha yaygın ve erişilebilir hale geldi.
SSD’yi Tercih Etmek İçin 5 Neden
1) Hız
Bir SSD sürücüsü, çalışma biçiminde daha az hareketli parçaya sahip olduğundan daha verimli çalışır. Tüketici tarafında bu hareket, diğer cihazlara göre daha hızlı çalıştığı anlamına gelmektedir. Dosyaların açılmasını veya sayfaların yüklenmesini beklemekten bıktıysanız, daha hızlı çalışan bir veri depolama seçeneğine ihtiyacınız vardır. Hız; SSD’lerin kazandığı önemli bir kategoridir ve çoğu kullanıcının SSD’leri tercih etmesinin en büyük nedenlerinden biridir.
Bilgisayarınızın veya diğer aygıtların çalışma hızı, günlük yaşamınızda hissedilir bir fark yaratmaktadır. SSD’ler rahatlığı ve verimliliği artırarak hayatınızı kolaylaştırmaktadır.
2) Sessizlik
Çok fazla hareketli parça içermeyen bir teknolojiyle SSD’lerin bir başka yararı da, çok fazla ses çıkarmadan çalışabilmeleridir. SSD’ler neredeyse hiç ses çıkarmaz. Çalışmanızı kaydederken HDD’lerin gürültülü seslerinden sıkıldıysanız SSD’ler bu sorununuzu çözecektir.
3) Güvenlik
Daha az parça demek, parçaların daha az kırılması veya aşınması için daha az fırsat anlamına gelir. SSD’ler genelde herhangi bir onarım gerektirmeden ömürlerini doldururlar. Çoğu teknoloji gibi, şirketler SSD’ler üzerinde ne kadar uzun süre çalışırsa o kadar verim alırlar.
4) Enerji
SSD’lerin çalışma biçimindeki verimlilik, HDD’ler kadar enerji kullanmamalarına rağmen daha fazladır. Bu aynı zamanda, bilgisayarınızın pil gücünün daha uzun süre dayanacağı ve elektrik faturalarınızın daha düşük gelebileceği anlamına gelir. Enerji kullanımı konusunda bilinçli olan ve azaltmanın yollarını arayan herkes için SSD’leri kullanmak, fark yaratabilecek bir seçimdir.
5) Taşınabilirlik
Özellikle sık sık bir yerden başka bir yere gidiyorsanız ve taşımanız gereken dizüstü bilgisayarınız bulunuyorsa, SSD’ler son derece kullanışlıdır. SSD’lerin kullandığı teknoloji nispeten küçük ve hafiftir.
SSD Tercih Etmenin Eksileri
1) Fiyat
SSD’nin HDD’ye göre en büyük dezavantajı, HDD’ye göre daha pahalı olmasıdır. Teknoloji her yıl daha uygun fiyatlı hale gelirken, SSD hâlâ HDD sürücülerden biraz daha pahalıdır. SLC veya çoklu NAND yongaları gibi daha iyi performans veya daha fazla depolama alanı sağlayan SSD türleri ise normal SSD’lerden daha da pahalıdır.
2) Küçük Kapasite
SSD’ler HDD’lere göre daha ufak kapasitelere sahiptir. Depolamanız gereken çok dosya ve veri varsa, bu aynı zamanda o kadar maliyet demektir. Özellikle yüksek veri depolama kapasitesi ihtiyaçları olan içerik oluşturucular için, SSD’ler çok daha maliyetli olacaktır.
HDD (Hard Disk Drive) Nedir?
Bazen sadece sabit sürücü olarak da adlandırılan HDD, dönen manyetik disklerde bilgi depolayan bir veri depolama aygıtıdır. Bu diskte teknoloji, disklere küçük parçalar halinde veri yazmak için disklerin üzerinde bulunan ufak kollar kullanır. Ardından verileri gerektiği gibi okur veya yazar.
Bilgisayarların ilk günlerinde geliştirilen ve o zamandan beri on yıllar içinde geliştirilen, eski bir depolama biçimidir. Uzun bir süre boyunca bilgisayarlarda en yaygın veri depolama seçeneğiydi, ancak SSD teknolojisi daha gelişmiş ve daha da önemlisi daha uygun hale geldikçe popülerliğini kaybetmeye başladı. Yine de bazı durumlarda bulması kolay ve daha iyi bir seçenektir.
HDD’yi Tercih Etmek İçin 2 Neden
1) Daha Uygun Fiyat
HDD’ler SSD’lerden biraz daha ucuzdur ve çoğu zaman kolayca bulunabilirler. SSD teknolojisi ilerledikçe, maliyet farkı daralsa da, bir HDD’yi seçmeniz durumunda çok daha az para harcayacaksınız. HDD kullanan bilgisayarlar, harici sabit sürücüler ve web barındırma sunucuları, SSD kullanan karşılaştırılabilir boyuttaki sunuculardan her daim daha ucuz olacaktır. Fiyat sizin için belirleyici faktörse, Odeaweb’de ucuz SSD’li sunucu barındırma planlarına göz atabilirsiniz.
2) Yüksek Kapasite
Önemli miktarda alan gerektiren çok sayıda dosya, ortam ve uygulama barındırma özelliğiyle HDD’ler, daha büyük miktarlarda depolamayı yönetmek için uygun fiyatlı bir seçenek olacaktır. HDD’ler dizüstü bilgisayarlarda iki TB’a (terabayt) ve masaüstü bilgisayarlarda on TB’a kadar çıkabilir.
HDD Tercih Etmenin Eksileri
1) Yavaş
Daha önce de belirttiğimiz gibi, HDD’lerin arkasındaki teknolojisi daha eski olduğundan daha az verimlidir. Tüketiciler için ise bu, yaptığınız her işlemin SSD’lere göre daha yavaş olacağı anlamına gelir. Bilgisayarınızla, bir şeyin programın açılmasını beklerken daha uzun süre ve dosyaları aktarırken daha uzun bekleme süreleriyle karşılaşırsınız. Harici sürücülerle, yedekleme ve aktarımlar daha uzun sürmektedir. Bir websiteyi HDD üzerinde barındırırsanız, websiteniz için potansiyel olarak daha uzun bekleme süreleri sunmuş olursunuz.
2) Gürültü
HDD’ler dönen diskler içerir ve bu dönme eylemi ses çıkarmaktadır. Sürücü, tam kapasiteyle veri kaydetmeye veya verilere erişmeye başladığında, daha yüksek ses çıkarır. HDD’li bir cihazınız varsa, muhtemelen disk dönme sesini duymuşsunuzdur. Bu ses, bazı durumlarda dikkat dağıtıcı olabilir. Evinizde veya çalışma ortamınızda daha sessiz bir atmosfer tercih ediyorsanız, HDD’leri tercih etmemelisiniz.
Bu makalede “SSD ve HDD Arasındaki Farklar Nedir?” sorusuna değindik ve depolama cihazlarının teknolojisine göz attık. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur ve depolama aygıtları ile ilgili kafanızda oluşan sorular cevaplanmıştır.