Dedicated (Fiziksel) sunucu web sistemleri içerisinde kullanılan kişiye (müşteriye) özel sunulmuş hosting sağlayıcısıdır. Hosting seçenekleri birbirinden farklı özelliklerle ayrılır. Paylaşımla olan hosting seçenekleri olduğu gibi doğrudan bir kişiye özel olarak ayrılmış hosting seçenekleri de vardır. Hosting seçeneklerinin bu kadar geniş bir kapsama sahip olması, alandaki ihtiyacı daha iyi gidermek içindir.
Dedicated sunucu hosting sağlayıcısı tarafından bir müşteri için özel olarak ayrılan hosting alanıdır. Hosting türleri kendi içerisinde hizmet türüne ve amaca göre sınıflandırılır. Bu sınıflar arasında bulunan dedicated sunucu özellikle yüksek performans bekleyen kişiler için daha uygundur. Türkçede fiziksel sunucu olarak bilinen bu özel sunucudan bireyler ve kurumlar kendi ihtiyaçları doğrultusunda faydalanabilmektedir.
İçindekiler
Dedicated (Fiziksel) Sunucu Özellikleri Nelerdir?
Dedicated sunucuların özellikleri arasında şu maddeler yer alır:
- Kullanıcılara tam kontrol ve esnek kullanım imkanı sağlar. Böylelikle herkes kendi ihtiyacına göre sistemi daha kolay bir şekilde kullanabilir. Sistemin kaynaklarından faydalanırken kişiler kendi ihtiyaçlarına göre rahatlıkla hareket edebilmektedir.
- Bu sunucu türlerini kullanan kişiler yüksek performans ile karşılaşır. Yoğun kullanım yapılsa dahi herhangi bir hız düşmesi ya da dayanıklılık kaybıyla karşılaşılmaz. Yüksek performans sunan ve yoğun trafiğe rağmen hala kullanılmaya devam edilen sistemler arasındadır.
- Yazılımın alt özelliklerine ve bileşenlere bağlı olarak özelleştirme yapılması mümkündür. Örneğin depolama türü ve CPU gibi etkenler çerçevesinde özelleştirme yapılabilir.
- Müşteriye özel olarak tasarlandığı ve kişi tarafından kullanıldığı için güvenlik önlemleri son derece yüksektir. Kaynaklar başka kullanıcılar ile paylaşılmaz. Bu sebeple de sunucu kaynakları herhangi bir güvenlik ihlaline neden olmaz.
Dedicated (Fiziksel) Sunucu Nerelerde Kullanılır?
Dedicated sunucunun kullanım alanları arasında oyun sunucularından kurumsal sunuculara kadar birçok alan bulunmaktadır. Özellikle yüksek trafiğe sahip olan internet siteleri için en uygun kullanım özelliklerine sahiptir. Bu sebeple de fiziksel sunucu olarak bilinen dedicated sunucu, yüksek oranlı trafik bulunan web sitelerinde tercih edilir.
Veri tabanları için oluşturulan sunuculardan ERP sistemlerine kadar birçok alanda dedicated sunucu tercih edilebilmektedir. Dedicated sunucu ayrıca medya akışı sağlayan ve streaming amaçlı kullanılan platformlar için de uygundur. Yoğun bir şekilde kullanılan tüm web siteleri ve platformlar için bu sunucu türü yaygın olarak tercih edilir.
Dedicated (Fiziksel) Sunucu Seçilirken Nelere Dikkat Edilir?
Dedicated (Fiziksel) sunucu seçerken dikkat edilmesi önerilen başlıklar vardır. Müşteri olarak sunucu satın alınacağı zaman bazı konulara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle güvenlik ve yedekleme en önemli konular arasındadır. Bunun yanı sıra ilk kez fiziksel sonucu alacak olan kişiler mutlaka teknik destek ve teknik yönetim anlamında bilgi almalıdır.
Sunucu sağlayıcısı tarafından teknik destek sağlanıp sağlanmadığını öğrenmek önem taşır. Trafik özelliği, bant genişliği kapasitesi, depolama alanı gibi konular hakkında da önemli bilgiler alınması daha kolay bir kullanım imkanı yaratacaktır. Müşteri için özel olarak performans sunması sebebi ile dedicated sunucunun kullanımı öncesi tüm bilgilere erişmek önemlidir. Özelleştirme yapılması gereken alanlar için ideal çözüm önerisi olarak kabul edilen dedicated sunucu, yüksek performans sağlar.
Dedicated Sunucunun Avantajları Var Mı?
Dedicated sunucu avantajları arasında tam kontrol özelliğinden gelişmiş güvenliğe kadar birçok madde bulunur. Dedicated sunucunun avantajları şunlardır:
- Yüksek performans sağlar.
- Güvenilir sunucular arasında bulunur.
- Tam kontrol yapılabilmesine sebep olur.
- Özelleştirilmiş yazılımlar ile hareket edilir.
- Gelişmiş güvenlik önlemleri alınabilir.
- Ölçeklenme özelliği yüksek kapasiteye sahiptir.
Dedicated (Fiziksel) sunucu özellikle iş hacmi hızla değişen birey ve işletmeler için en uygun sunucu seçenekleri arasında bulunur.