Dağıtık Hizmet Engelleme olarak Türkçeye çevrilen Distributed Denial of Service (DDoS) bir siber saldırı çeşididir. Kullanım alanını daraltması, web hizmetlerinde trafiğin arttırılarak erişim sorunlarına neden olması gibi yöntemleri bulunur. Global çapta bilinen bu siber saldırı türü günümüzde birbirinden farklı kaynakları etkilemektedir. Özellikle yoğun trafik oluşturularak sistemin etkisiz hale gelmesi konusunda önemli işlevleri bulunur.
Bu sebep ile de tehlikeli olan siber saldırı modellerinden biridir. Sistem performansını olumsuz yönde etkiler ve sistem performansını tamamen düşmesi için zemin hazırlar. Saldırganlar tarafından kullanıldığı takdirde ağlar ve sistemler önemli zararlar görebilir. Sadece bilgisayarlar için değil, akıllı cihazların her birine DDoS saldırısı yapılması mümkündür.
İçindekiler
DDoS Saldırısı Nasıl Önlenir?
DDoS saldırısını önleme yolları arasında bazı seçenekler vardır. Saldırının türüne bağlı olarak saldırının önlenmesi daha basit olacaktır. Bu sebeple de saldırının özellikleri mutlaka bilinmelidir. Örneğin saldırı türleri arasında protokol tabanlı saldırılar olduğu gibi volümetrik saldırı türleri de bulunmaktadır.
Siber saldırıyla karşılaşıldığı takdirde proaktif güvenlik önlemleri alınması gerekir. Bu saldırılara karşı sistemin korunabilmesi için IP filtreleme gibi yöntemlerin aktif olarak kullanılması tavsiye edilir. Siber saldırıyı önleyen araçlar ve yazılımlar kullanılmalı ve güvenilir olan sistemler tercih edilmelidir.
DDoS Saldırılarının Nasıl Bir Etkisi Var?
DDoS saldırısının sonuçları arasında gelir kaybedilmesinde işlem kesintisine kadar birçok sorun bulunur. Siber saldırıyla karşılaşıldığı takdirde sistemde belirli arızalar yaşanması mümkündür. İtibarın zedelenmesi, güvenlik maliyetinin oluşması, güvenlik açıklarının oluşması, var olan bilgilerin, farklı kişilerin eline geçmesi gibi unsurlar söz konusudur.
Dolayısıyla DDoS saldırısı ile karşılaşılması beklenmeden, altyapının her zaman korunuyor olması gerekir. Web temelli uygulamalarda hizmet kesintisi ile karşılaşılması ve siteye erişim problemlerinin yaşanması ve mümkündür. Müşteri memnuniyetini olumsuz yönde etkileyen bu durum neticesinde istenmeyen kayıplar yaşanabilir.
DDoS Saldırısı Trafik Sınırlaması ile Önlenir Mi?
DDos Saldırısı ve trafik sınırlama (rate limiting) ile önlenebilir. Siber saldırıyla karşılaşıldığı takdirde kullanılabilecek bazı öneriler bulunur. Siber saldırının türüne bağlı olarak kullanılan yöntem son derece önemlidir.
IP adresinden gelen talep ve istek sayısını kısaltmak ve minimum seviyeye indirmek adına rate limiting bir önlem olarak kullanılabilir. Özellikle tekrarlayan istek oluşturulması ve yoğun bir baskıyla karşılaşmasını önlemek isteyen kişilerin trafik sınırlaması gibi yöntemleri kullanması tavsiye edilir.
DDoS Saldırısı IP Engelleme ile Önlenir Mi?
DDoS saldırısına karşı IP engellemek bir çözüm önerisidir. Etkili çözüm önerileri arasında bulunmasına karşın her bir IP adresinin engellenmesi son derece zor olabilir. Bu sebeple de bütüncül çalışmalar yapan ve güvenlik duvarı oluşturan engelleme yöntemleri tercih edilmelidir. Kötü amaçlı yazılımları ve adresleri doğrudan tespit eden uygulamalar bulunur. Bu uygulamalar ve yazılımlar tercih edilerek DDoS saldırısına karşı korunmak mümkündür.
DDoS Saldırısını Önlemek için İçerik Dağıtım Ağı Kullanılır Mı?
DDoS saldırısında CDN kullanımı önemlidir. CDN (içerik dağıtım ağı) kullanıldığı takdirde saldırılar azaltılabilir. Tek bir sunucuya gelen siber saldırının çok yönlü olması adına içerik dağıtım ağı kullanılması önerilir. Böylelikle siber saldırıdan alınan zarar minimize edilebilecektir.
DDoS Saldırısı Nasıl Anlaşılır?
DDos saldırısı belirtileri arasında bazı unsurlar yer alır. Özellikle sunucunun yavaşlaması ve trafik artışıyla karşılaşılması, saldırının önemli işaretleri arasındadır. Siber saldırıyla karşılaşan kişiler öncelikli olarak var olan sistemdeki değişiklikleri tespit etmelidir. Erken belirtiler görüldüğü takdirde sitede doğrudan koruma altına alınmalıdır. Güvenlik duvarının ve güvenlik yazılımlarının aktif halde olduğuna emin olmak gerekir. DDoS saldırısı ile karşılaşıldığında siteyi korumak için yazılımların tercih edilmesi önerilir.