Caching önbelleğe alma olarak da bilinen ve web sitemleri için performansa odaklanarak çalışmaları düzenleyen bir teknolojidir. Verilerin, işlemlerin ve gerçekleştirilen her bir metodun sisteme kaydedilmesi yolu ile bellek oluşturulur ve bu durum genel belleğin kontrol edilmesini kolaylaştırır.
Caching için kullanılan bellek türü çoğunlukla RAM olmakta ve tüm değerler burada yedeklenmektedir. Verilerin yeniden ve yeniden üretilmesi yerine bir kere üretilmesi ve ardından istenildiği zaman erişilebilmesini sağlayan yöntem Caching (önbelleğe alma) ile gerçekleştirilir.
İçindekiler
Caching (Önbelleğe Alma) Nasıl Çalışır?
Caching (önbelleğe alma) çalışma prensibi için belirlenmiş işleyiş aşamaları vardır. Bu aşamalar içerisinde ilk adım veri (bilgi, işlem) talebinin oluşturulmasıdır. Kullanıcı ya da sistem tarafından talep edilen verinin, bellek içerisinden seçilerek alınması için talep oluşturulması gerekir. Talep oluşturulduğu takdirde ise eğer daha önce önbellekte istenen bilgi var ise bu durumda talep yerine getirilecektir.
Bir diğer aşamaya geçişte, önbellekte bilginin olup olmaması yer alır. Önbellekte veri olduğu takdirde talebe yanıt olumlu olurken, önbellekte veri olmadığı takdirde ise yanıt olumsuz olmaktadır. Önbellekte veri olmadığı takdirde verinin sıfırdan oluşturulması gerekebilir. Caching süreci bu şekilde çalışmakta olup düzenli güncelleme ve yükleme yapılması istenebilmektedir.
Caching (Önbelleğe Alma) Türleri Nelerdir?
Önbelleğe alma türleri arasında birçok seçenek bulunmaktadır. Caching türleri yapılan işleme ve amaca bağlı olarak sınıflara ayrılmıştır. Caching (Önbelleğe alma) türleri şu şekilde sıralanabilir:
- RAM Önbelleği: CPU ve RAM temelli bilgi akışının sağlıklı olmasını sağlayan ve akışın hızlı olmasına odaklanan önbellek türüdür. İşlem hızının yükselmesini sağlayan Caching türü olarak da bilinir.
- Sunucu Önbelleği: Sık kullanılan içerikler sunucu tarafından ayrı bir şekilde kategorize edilmektedir. Bu kategorizasyon işleminin ardından ise daha hızlı yanıt alınabilmesi için sunucu sık kullanılanlar önbelleği geliştirilmiştir.
- Browser Cache: Web önbelleği olarak da isimlendirilebilecek olan browser cache, ziyaret edilen tüm internet sitelerine ilişkin bilgi ve veri toplanmasına odaklanır. Yerel bölgede saklanan bu tarayıcı bilgilerine erişmek son derece kolaydır.
- DNS Caching: DNS önbelleği olarak da bilinen bu tür ise, DNS’i temel sunucu olarak benimseme anlamana gelmektedir. DNS sunucusu için gereken verilerin sıfırdan üretilmesine gerek kalmaksızın hızlı erişim sağlanmasına imkan yaratan bir türdür.
- Veri tabanı: Veri tabanı önbelleği, sık kullanılan seçenekler arasında bulunan türlerden biridir. Veri tabanı birikimi yapılırken gücün temel seviyede kullanılmasını ve yükün paylaşılmasını sağlar.
Caching (Önbelleğe Alma) Avantajları Nelerdir?
Önbelleğe almanın avantajı özellikle hızlı erişim sağlaması ile ön plana çıkar. Birçok açıdan sistem performansının daha iyi olmasını sağlarken bir yandan da bant genişliğinden tasarruf edilmesine destek olur. Bant genişliği tasarrufu, tekrar eden tüm taleplerin tek bir yerde toplanmasını sağlar ve sistemin talepleri istikrarlı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur.
İstenen bilgiler daha hızlı bir şekilde kullanıcıya iletilir ve böylelikle gecikme süresi minimum seviyeye indirilir. Özellikle yoğun kullanımı yapılan verilerdeki gecikme payını azaltması önemli bir dezavantajdır. Sunucuda oluşan yükün azalması ve veri tabanı sistemlerinin daha verimli çalışmasını sağlayarak avantaj yaratır.
Önbelleğe Alma Nerelerde Kullanılır?
Önbelleğe alma işleminin kullanıldığı yerler arasında birçok seçenek yer alır. Buse seçenekler arasında veri tabanları, dağıtık, sistemler ve oyunlar bulunmaktadır. Grafik uygulamaları ve grafik sistemleri de ön belleğe alma sistemine en verimli şekilde kullanan programlardır. Caching (önbelleğe alma) özelliğini kullanan ağlar arasında içerik dağıtım ağları da bulunmaktadır. İnternet siteleri en sık Caching kullanan ve sistemde en çok talep oluşturulan web bileşenleridir.