Azure Relay Microsoft tarafından sunulan bir bulut sistemidir. Özellikle kurumların ve işletmelerin kullanılabilmesi için oluşturulmuş olan bir iletişim platformu olarak da bilinmektedir. Bolu bulut sisteminden yararlanıldığı takdirde birbirinden farklı avantajlar ve özellikler ile karşılaşılır.
Güvenlik duvarı ve ağ adres çeviricisi olarak bilinen özellikleri gelişmiş olduğu için kişiler genellikle alan adı saldırısı gibi faktörler ile daha az karşılaşır. Veri alışverişinin güvenilir bir şekilde devam edebilmesini sağlamak adına kullanılan Azure Relay birçok kişi tarafından erişilebilir olmasıyla kurumlar tarafından sıkça tercih edilir.
İçindekiler
Azure Relay Ne İşe Yarar?
Azure Relay fonksiyonları arasında bilgi alışverişi bulunmaktadır. Bulut sistemi ya da bulut tabanlı iletişim sistemi gibi kavramlar ile bilinen bu sistem tercih edildiği zaman birçok işlev ile karşılaşılır. İşlevler arasında genellikle güvenli iletişim sağlanmasına yönelik özel protokoller bulunması yer almaktadır.
Hibrit bulut entegrasyonunun yapılabilmesi ve yüksek erişilebilirlik de sistemin işlevleri arasında bulunmaktadır. Temel işlevleri arasında en önemli faktörlerden birisi güvenli iletişimdir. Güvenli iletişimin sağlanabilmesi adına Websocket gibi protokoller kullanılır.
Azure Relay Kim Tarafından Kullanılır?
Azure kullanıcıları birçok sektörden birey olabileceği gibi tüzel kişilikler de olabilmektedir. Bu sistemi kullanan kişiler genellikle kendi kurumlarını entegre etmek adına bu sistemi tercih etmektedir. Dolayısıyla genellikle kurumlar tarafından tercih edildiğini söylemek mümkündür.
Geliştirici firmalar ve yazılım mimarları tarafından da en çok tercih edilen sistemler arasında bulunur. Bunun yanı sıra finansal hizmet sağlayan ya da özel veriler ile ilgili çalışmalar yürüten alan, sektör ve kurumlar da Azure Relay kullanır. Kimlerin kullanabileceğine yönelik herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. İhtiyaç duyan kişiler doğrudan güvenli iletişimi sağlamak adına bu sisteme geçiş yapabilir.
Azure Relay Ücretli Mi?
Azure Relay ücretli olan bir hizmettir. Bu hizmetten yararlanmak isteyen kişilerin öncelikli olarak belirli kurallar ile hareket etmesi gerekir. Bu kurallar içerisinde çoğunlukla kullanıcıların nasıl bir hizmet beklediği yer alır.
Kullanım bazlı ücretlendirme yapılabileceği gibi hizmet seviyesine bağlı olarak farklı fiyat politikasıyla karşılaşılması da mümkündür. Bunun yanı sıra kullanan ülkeye ve global özelliklere bağlı olarak da fiyat değişebilmektedir.
Azure Relay Türleri Nelerdir?
Azure Relay çeşitleri iki kategoriden oluşur. Farklı kullanım amaçlarına uygun olarak iki türü geliştirilmiştir. Fiyatlandırma, özellikler ve işlevler bu türlere göre değişebilmektedir. Azure türleri şunlardır:
- Hybrid Connections: Websocket protokolü kullanılan türlerden biridir. Websocket tercih edilmediğinde http altyapısı tercih edilir. API ya da veri tabanı gibi alanlara ulaşılması gerektiği takdirde daha çok tercih edilen bir Azure türüdür.
- WCF Relay: Windows Communication Foundation Relay açılımına sahip olan WCF Relay, özel geliştirilen türlerden biridir. Kullanılan eski yazılım ve sistemler ile daha kolay entegre edilebilmektedir. Güvenlik önlemi için Azure Active Directory kullanıldığı takdirde güvenlik kapasitesi yükseltilebilir.
Azure Avantajları Nelerdir?
Azure Relay avantajları arasında özellikle entegrasyon özelliği yer alır. Sistemin avantajları arasında kolay entegrasyon yapılması bulunmaktadır. Mevcut uygulamalar ile aktif bir şekilde kullanılabilmesi son derece kolaydır. Bunun yanı sıra şifrelenmiş ve güvenli iletişim kurulması için de önemli avantajlar sağlar.
Kurumsal olarak kullanıldığı takdirde kurumsal güvenlik politikalarına uyum sağlayacaktır ve ağ yapılandırmalarında güvenlik kontrolleri kolay bir şekilde denetlenecektir. Güvenli erişim imkanı sağlaması neden ile de Azure Relay avantajları ile ön plana çıkmaktadır. Kurum içi güvenilir bulut sistemi olması nedeni ile birçok şirket tarafından tercih edilmektedir.