WordPress Websitenizi Güvenli Hale Getirin
Birçok website sahibi, çok geç olana kadar WordPress websitelerini güvende tutmayı düşünmez. Bir güvenlik ihlali sırasında bir şeyler yapmak için en iyi zaman; o ihlal gerçekleşmeden önce bir şeyler yapmaktır. Bu yüzden başınıza kötü şeyler gelmeden önce çok emek verdiğiniz websitenizi güvende tutmayı atlamamalısınız. Neyse ki, WordPress tabanlı websitenizde uygulayabileceğiniz çeşitli güvenlik önlemleri bulunmaktadır.
Website güvenliğine aktif bir yaklaşım benimsemek, websiteniz ve akıl sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Kimse sabah uyandığında websitesine sızıldığını görmek istemez.
Bu makalede “WordPress Websitenizi Güvenli Hale Getirin” konusuna değineceğiz ve websitenizi bilgisayar korsanlarına karşı nasıl daha güvenli hale getirebileceğinizi göstereceğiz.
WordPress Websitenizi Güvenli Hale Getirin
Genel olarak, WordPress oldukça güvenli bir platformdur. Güvenlik konusunda belli taraflarca kötü bir üne sahip olmasının en büyük nedeni; website sahiplerinin website güvenliğiyle ilgili en iyi uygulamaları yeteri kadar önemsememesidir. WordPress, bugün itibarıyla en çok saldırıya uğrayan website platformlarına liderlik etmektedir. Bununla birlikte, bu veriler biraz tutarsızdır. Çünkü WordPress aynı zamanda en popüler içerik yönetim sistemlerinden biridir ve şu anda internetin %30’undan fazlasına güç sağlamaktadır.
WordPress websitelerinin saldırıya uğramasının en yaygın nedenlerinden bazıları ise şunlardır:
• WordPress çekirdeğini veya eklentilerini güncel tutmamak
• Nulled (Yasa dışı yollarla elde edilmiş yazılım) eklentiler veya temalar kullanmak
• Kötü kullanıcı yönetici uygulamaları kullanmak
• Düşük kaliteli bir tema veya eklenti kullanmak
Görüldüğü gibi bu güvenlik risklerinin çoğu, yalnızca websitenizi ve eklentilerinizi güncel tutarak, saygın kaynaklardan temalar ve eklentiler indirerek düzeltilebilir.
WordPress’in yazılımı nedeniyle güvenlik açıkları mevcuttur. Binlerce farklı tema ve eklenti kombinasyonunu test etmek neredeyse imkânsız. Bu yüzden hiçbir şekilde tüm eklentiler ve temalar güvenlidir diyemeyiz. WordPress websitenizi güvende tutmak için bir sürü farklı faktör bulunmaktadır. Yalnızca temiz bir WordPress kurulumu yapmak yeterli değildir. Aşağıdaki maddeleri uygulayarak WordPress website güvenlik seviyenizi önemli ölçüde yükseltebilirsiniz.
1) Güçlü Parolalar Kullanmak
Bugüne kadar çok fazla website saldırıya uğradı çünkü bilgisayar korsanları, yönetici alanına kaba kuvvet saldırı yapmak için parola oluşturma araçlarını kullanır. Zayıf bir parola veya çevrim içi başka yerlerde kullandığınız bir parola kullanıyorsanız, kava kuvvet saldırısına uğrama riski ve başarılı olma riskini önemli ölçüde arttırıyorsunuz.
Bunun olmasını önlemek için basit bir düzeltme yapabilirsiniz: güçlü bir parola kullanmak. WordPress websitenizi kurarken parola oluşturmanız gereken birkaç yer vardır: yönetici erişimi, veri tabanları ve FTP. Güçlü bir parola oluşturmak zordur, ancak daha da zoru bu parolayı hatırlamaktır. Bunu bir şifre yöneticisi kullanarak aşabilirsiniz. Parola yöneticileri, parolalarınızı saklayan güvenli ve şifreli araçlardır. Belirli bir website veya uygulama için bir şifre girmeniz gerektiğinde, sizin için şifreyi girecektir.
2) Yazılımı, Temaları ve Eklentileri Güncel Tutmak
Websitenizi güvende tutmanın en basit yolu her şeyi güncel tutmaktır. Buna WordPress’in ana yazılımı, kullandığınız temalar ve eklentiler dahildir. WordPress temelinde inanılmaz derecede güvenilirdir ve sürekli olarak güvenlik açıklarını önlemek için platform geliştirilir. Çoğu yazılım gibi, güvenlik riskleri keşfedilir ve sonra güncellemeler ile bu riskler kapatılır. Bu yüzden yazılımınızı güncel tutmak en kolay ve önemli adımlardan biridir. Yazılımın güncellenmemiş bir sürümünü kullanmak demek, temel olarak arka kapıyı açık bırakmak demektir. Keşfedilmiş bir güvenlik açığı, her daim sizi bulabilir.
3) Website Erişimi ve İzinler
WordPress, birden fazla kullanıcı hesaba oluşturulmasına olanak tanır. Websitenizi yöneten başka bir kullanıcı bulunuyorsa bu kullanıcının izinlerini düzenlemelisiniz. Bu yalnızca ona güvenmediğiniz için değildir, onun parolasının güvenilir olup olmayacağı da tartışılır bir konudur. Kullanıcı hesabının izinlerini ayarlarken, ona sadece erişiminin olmasını istediğiniz bölümün iznini verin. Bu sayede hesabı ele geçirilirse bile website ele geçirmeden müdahale edebilirsiniz.
4) Website Güvenlik Duvarı
WordPress güvenlik duvarı, websitenizin etrafında bir koruma alanı oluşturacaktır. Websitenizi birkaç ay boyunca güncellemeyi unutsanız bile güvenlik duvarı birilerini oyalamayı başarabilir. Bazı durumlarda belirli yazılım yapılandırması nedeniyle tek tek eklentileri güncelleyemeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda ise devreye güvenlik duvarı girer. Küçük güvenlik risklerini sizin için önleyecektir. Güvenlik duvarları, websitenize doğru gelen bir trafiği websitenize ulaşmadan önce bir filtreleme mekanizmasina sokar. Kötü amaçlı ve küçük trafikleri tespit ederek websitenize ulaşmadan o trafiği karantinaya alır.
Bu makalede “WordPress Websitenizi Güvenli Hale Getirin” konusuna değindik ve özellikle WordPress tabanlı websitelerinin neden en popüler ve en çok saldırıya uğrayan websiteler olduğunu anlattık. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur ve website güvenliği hakkında kafanızda oluşan sorular cevaplanmıştır.