Website Kullanılabilirlik Soruları
Websitenizin görünüşünden çok kullanılabilirliği daha önemlidir. Websiteniz ilk kez websitenizi ziyaret eden ziyaretçileri sürekli takipçiler haline getirmek konusunda işini yapmalıdır. Websitenizin olabildiğince iyi performans sağlayıp sağlamadığından emin değilseniz, aşağıda bırakacağımız soruları kendinize ve websitenize sorarak bir fikir elde edebilirsiniz.
Bu makalede “Website Kullanılabilirlik Soruları” konusuna değineceğiz ve websitenizin yeteri kadar iyi çalışıp çalışmadığını anlamanıza yardımcı olacağız.
Website Kullanılabilirlik Soruları
1) Erişilebilirlik Hakkında Sorular
Websitenizin kullanılabilirlik konusunda çok büyük etkisi olan erişilebilirlik konusunda sormanız gereken birkaç soru bulunuyor.
1.1) Websiteniz birden çok tarayıcıda doğru görüntüleniyor mu?
Chrome tarayıcısında olması gerektiği gibi görünen bir website, Internet Explorer üzerinde yanlış görüntülenebilir. Bu aynı zamanda mobil cihazdan bağlanan kişiler için de geçerlidir. Bu tarayıcılar ve cihazlar arasındaki farkı görebilmek için BrowserShots gibi tarayıcılar arası uyumluluk testi araçlarını kullanabilirsiniz. Bu sayede websitenizi aynı anda birden fazla tarayıcıda kontrol etmiş olacaksınız.
1.2) Yüklenme süreleri uygun mu?
Websitelerin yavaş açılma süreleri hem kullanıcıları hem de arama motorlarını hayal kırıklığına uğratır. Google’ın ücretsiz PageSpeed Insights aracını kullanarak website hızının uygun olduğundan emin olabilirsiniz.
1.3) Arama motorları içeriklerinizi dizinine ekliyor mu (SEO)?
Çok sayıda farklı website öğesi, websitenizin olması gereken tüm doğal arama motoru trafiğini almasını engelleyebilecek miktarda olabilir. İçeriğinizin metin olarak göründüğünden emin olmalısınız, bu sayede arama motorları içeriklerinizi dizinlerine ekleyeceklerdir.
2) Marka İmajı Hakkında Sorular
Websitenizin kullanılabilirliği tamamen işlevselliği ile ilgili değildir. Websitenizin işleyişinin bir diğer önemli bileşeni, okuyucuları elde tutmak için kendisini diğer websitelerden ayırt edebilmesidir.
2.1) Websiteniz “5 saniye testi”ni geçiyor mu?
FiveSecondTest gibi araçları kullanarak websitedeki öğelerin websitenizin tasarımında uygun şekilde gösterilip gösterilmediğini belirleyebilirsiniz. Ziyaretçiler, en önemli içeriklerinize daha hızlı ulaşabilmelidir ve bunu sağlamak için gereken değişiklikleri yapmalısınız.
2.2) Görsel farklılıklar yeterli mi?
Bir websitenin görsel niteliklerinin önemi küçümsenmemelidir. Websitenizin görsel estetiğinin markanızın kimliği veya konumuyla çelişmediğinden emin olmalısınız. Bunu yapmak için renk psikolojisi ilkelerini kontrol edebilirsiniz.
3) Navigasyon Hakkında Sorular
Websitenizin yapısındaki herhangi bir eksiği gidermek önemlidir. Ayrıca kullanıcıların aradıkları bilgileri kısa sürede bulabilmeleri gerekir. Websitenizin kullanılabilirliğini bozmadan navigasyonunuzu iyileştirmelisiniz.
3.1) Ana navigasyon yeteri kadar güçlü mü?
Ziyaretçilerinizi tahmin ettirmemelisiniz. Bunu ölçmenin en kolay yolu, yakın çevrenizdeki kişilere ulaşarak websitenizin ana gezinme öğelerini hızlıca bulmalarını istemektir. Bunu hızlıca yapamıyorlarsa websitenizin ziyaretçileri de yapamaz. Bu yüzden, yeni bir tasarıma geçmeyi ya da websitenizin navigasyonunu güçlendirmeyi deneyebilirsiniz.
3.2) Bağlantılarınız net ve tutarlı bir şekilde dağıtılmış mı?
Ana gezinme çubuklarınızla beraber dahili ve harici bağlantılar, okuyucularınızın websitenizde gezinmesine ve aradıkları içeriği kolayca bulmalarına yardımcı olur. Tutarlı bir renk ve yazı tipi tercihi yaparak bağlantılarınızı şekillendirmelisiniz.
3.3) Önemli sayfalar kolayca bulunabilir mi?
Website ziyaretçilerinin dikkat süreleri çok kısadır. Hızlı bir şekilde websitede gezinmek ve aradıklarını bulmak isterler. Birkaç dakika içinde websitenizde aradıkları şeyi bulamazlarsa, rakip websitelere yönelebilirler. Anahtar sayfaları ve önemli içerik parçalarını websitenizin tasarımı aracılığıyla hızlıca bulunabilir şekilde ayarlamalısınız.
4) İçerik Hakkında Sorular
Ziyaretçilerinizin içeriğinizde gezinmelerine yardımcı olduktan sonra, sayfadaki metninizi kullanılabilirlik açısından optimize etmelisiniz.
4.1) İçeriğiniz kolay anlaşılabilir mi?
Kullanılabilirlik söz konusu olduğundan büyük metin blokları kullanmak hatadır. Bunun yerine; başlıklar, alt başlıklar, maddeler, numaralandırılmış listeler ve kalın metinler kullanarak içeriğinizi parçalara ayırmalısınız. Bu ayrıca okunabilirliği artırmaktadır.
4.2) Kritik bilgiler ekranın üst kısmında gösterilmiş mi?
İçerikteki önemli bilgileri ekranın alt kısmına, yani kullanıcının daha fazlasını okumak için tarayıcı penceresini kaydırması gereken noktanın altına saklamayın. Bunu yapmak, okuyucuları hayal kırıklığına uğratır ve zamanlarını çalar. Bu yüzden de yüksek hemen çıkma oranları ve düşük website içi etkileşim yaşanır.
4.3) İçerikler SEO’ya uyuyor mu?
SEO genelde “aldatıcı” olarak kötü bir üne sahip olsa da, hem kullanıcılara hem de arama motorlarına fayda sağlamak için uygun şekilde kullanılmalıdır. En iyi sonuçlar için en iyi SEO uygulamalarına uygun şekilde meta etiketleri, anahtar kelime yerleşimlerini ve dahili bağlantılar kullanmalısınız.
Tüm bu farklı website öğelerini ölçme işlemi yorucu görünse de, bu soruları websitenize ve kendinize sorarak websitenizin kullanılabilirliğini önemli derecede arttırabilirsiniz. Bu soruları sorarak başarıya ulaşmak; website kullanılabilirliğine, website trafiğine, işletme satışlarına, düşük hemen çıkma oranlarına ve yüksek etkileşime olumlu sonuç verir.
Bu makalede “Website Kullanılabilirlik Soruları” konusunu işledik ve websitenizin işini iyi yapıp yapmadığı konusunda sorular sorduk. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.