SEO Analizi Nasıl Yapılır?
Arama motoru optimizasyonu (SEO) istikrarlı çalışma gerektirir. Sürekli SEO yapmak websitenize ve işinize katkı sağlayacaktır ancak bu SEO’nun denetimini yapmazsanız ne kadar verim aldığınızı keşfedemezsiniz. Ne kadar verim aldığınızı keşfedemezseniz SEO stratejinizin işe yarayıp yaramadığını bilemezsiniz. Bu yüzden SEO çalışması boyunca bazen ara verilerek SEO denetimi yapılmalıdır. Ayrıca bir SEO denetimi yaparak stratejinizi güçlendirmenin yollarını arayabilirsiniz.
Bu makalede “SEO Analizi Nasıl Yapılır?” konusuna değineceğiz ve SEO denetiminin neden önemli olduğu hakkında bilgi vereceğiz.
SEO Analizi Nasıl Yapılır?
SEO analizi, websitenizin SEO’yu etkileyen tüm önemli alanlarda mevcut halde nasıl performans gösterdiğinin detaylı incelemesidir. Ayrıca, websitenizin otoritesini olumsuz yönde etkileyebilecek ve gözden kaçması kolay SEO sorunlarını tespit etmenize yardımcı olur. İleriye dönük SEO stratejinize dahil edebileceğiniz fırsatlar da bulabilirsiniz.
Bir SEO denetimi için yeterli vakti ayırmalısınız. SEO analizi, ortalama bir website sahibinin bir uzman kiralamak zorunda kalmadan kendi başına tamamlayabileceği şekilde yapılabilir. İşte SEO denetiminin nasıl yapılacağı konusundaki maddelerimiz:
1) Markanızı Google’da aratın
İlk maddemiz oldukça kolaydır. Marka adınız büyük ihtimalle SEO stratejinizde kullandığınız anahtar kelimelerin içinde değildir. Bu adımı buraya eklemek garip gibi gözükebilir ancak marka adınız ortak bir terimde oluşur. Websiteniz SEO temellerini kapsıyorsa, marka adınız en üst sıralarda çıkmalıdır. Çünkü yine büyük ihtimalle websitenizin çoğu yerinde marka isminiz bulunmalıdır.
Bu adımla marka isminizin Google’da aratıldığında üst sıralarda çıktığından emin olmalısınız. Eğer marka adınız üst sıralarda çıkmıyorsa SEO’nuz işe yaramıyor olabilir veya Google tarafından ceza almış olabilirsiniz. Bu da ciddi bir teknik sorundur ve çözümlenmelidir.
Böyle bir sorun olması durumunda kontrol edebileceğiniz birkaç madde bulunuyor:
1.1) Meta açıklamasını kontrol edin.
1.2) Website bağlantılarını kontrol edin.
1.3) Markanızın adının geçtiği yerleri kontrol edin.
2) Websitenizin Google’dan ceza almadığını kontrol edin
Websiteniz Google tarafından cezalandırıldıysa, bu cezayı kaldırabilmek için adımlar atabilirsiniz. Bu yüzden websitenizin Google tarafından ceza alıp almadığını kontrol ederek bu adımları atmaya başlayabilirsiniz. Websitenizi özel olarak hedefleyen bir Google cezanız olup olmadığını öğrenebilmek için Google Arama Konsolu’na bakabilirsiniz.
Google Arama Konsolu’na giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüden Güvenlik menüsüne giriş yapın. Bu ekranda yeşil bir onay işaretiyle “Sorun Tespit Edilmedi” yazıyorsa, özel olarak hedeflenmiş bir cezanız yoktur.
3) Websitenizi mobil cihazlarda kontrol edin
İyi bir mobil deneyim sağlayan bir websiteye sahip olmak, hem SEO için hem de ziyaretçilerinizi mutlu edebilmek için gereklidir. Websiteniz mobil cihazlarda iyi çalışmıyorsa, arama motoru sıralamalarında gerilere düşebilirsiniz. Bu yüzden websitenizin mobil cihazlarda gerektiği gibi çalıştığından emin olmalısınız.
Erişiminizin olduğu herhangi bir mobil cihazda tüm deneyimi test ettiğinizden emin olmak için e-posta listelerine kaydolmak ve satın alma işlemi yapmak gibi websitede birkaç işlem yapmayı deneyebilirsiniz. Websitenizn kullandığınızdan farklı cihaz boyutlarında ve farklı tarayıcı türlerinde nasıl çalıştığını görmenize yardımcı olacak QA Test araçlarıyla kendi başınıza yaptığınız testleri geliştirerek uygulayabilirsiniz.
Test sonucunuzda websiteniz mobil cihazlar için gerektiği gibi çalışmıyorsa önce tüm websitenizi mobil cihazlar için uyumlu hale getirmeye çalışmalısınız.
4) Websitenizin hızını kontrol edin
Website hızı, önemli bir sıralama maddesidir. Google, insanların hızlı yüklenen websiteleri tercih ettiğini biliyor ve bu yüzden algoritmalarını bu şekilde geliştiriyor. Websitenizin ne kadar hızlı yüklendiğini kolayca kontrol edebilmeniz için Google’ın sunduğu PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz. Bu araç sayesinde websitenizi neyin yavaşlattığı hakkında bilgi edinebilirsiniz ve düzeltmek için öneriler alabilirsiniz.
5) Websitenizin güvenli bağlantı sunduğundan emin olun
Veri ihlalleri ve website korsanlığının artmasıyla birlikte, bir SSL sertifikası satın alma gibi basit bir adım atmak bile websitenizi http bağlantıdan https bağlantıya yükseltir.
Bu işlem, hem Google’a hem de websitenizin ziyaretçilerine websitenizin daha güvenli olduğunu gösterir. Google, https bağlantılı websitelerini tercih eden algoritmasını her geçen gün geliştirmektedir. Bu nedenle websitenize bir SSL sertifikası alarak https bağlantısı verdiğinizden emin olmalısınız.
Son olarak;
Tüm bu analizler çok iş gibi görünüyor olabilir. Fakat websitenizi yükseltmek için onca zaman ve emek yatırımı yaptığınız SEO’nun gerçekten işe yarayıp yaramadığını anlamanın en sağlam yolu budur.
Websitesinin gelişimine değer veren her website sahibi için SEO denetimi yapmak kesinlikle zaman ayırmaya değer. Çünkü bir SEO denetimi ile şimdiye kadar yaptığınız tüm SEO çalışmalarını değerlendirme şansı elde edersiniz.
Bu sayede SEO konusunda size katkı sağlamayan taktikleri artık yapmayı bırakarak zamandan tasarruf edersiniz ve diğer stratejilerinizi geliştirebilirsiniz.
Bu makalede “SEO Analizi Nasıl Yapılır?” konusuna değindik ve SEO analizinin öneminden bahsettik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.