REST API protokolü internet için önemli protokoller arasında bulunur. Representational State Transfer Application Programming olarak bilinen REST API, veri alışverişini destekleyen protokol seçeneklerinden biridir. Kendisi için belirlenmiş olan bazı kurallar vardır. Bu kurallar çerçevesinde çalışma prensipleri belirlenir ve güvenilir bir şekilde işlemler yerine getirilir. REST API protokol olmasına karşın arayüz olarak da kullanılmaktadır.
Farklı istek türlerine karşı yanıt verilmesi ve veri alışverişi esnasında farklı verilere ulaşılmasını sağlaması gibi faydaları vardır. Farklı protokol türleri ile hareket eden ve son derece kapsayıcı özellikleri ile işlevselliğini arttırır. İstemci statüsünde yer alan sunucular farklı bilgilere erişebilir verileri düzenleyebilir ya da tamamen kaldırabilir.
İçindekiler
REST API Nasıl Çalışır?
REST API çalışması için belirlenmiş yöntemler vardır. Protokolün kullanılabilmesi için istek gönderilmesi gerekir. İstemci tarafından istek gönderildiği takdirde sunucu alışverişi başlatacaktır. Veri alışverişi yapılabilmesi için istek gönderilmesi ve talep oluşturulması önem taşır. Bunun yanı sıra HTTP metotları ile REST API’nın kullanılması da mümkündür.
Veri oluşturma, veri güncelleme, veri gönderme, veri silme ve veri çekme gibi HTTP metotları vardır. Bu metotlar kullanılarak kolaylıkla sistemin çalışması sağlanabilir. Bunun yanı sıra sunucudan yanıt alınması için de ayrı bir format oluşturulabilir. Bu formatlar JSON ve XML olarak bilinmektedir.
REST API Ne İşe Yarar?
REST API işlevleri açısından son derece zengin özelliklere sahiptir. Bu protokol kullanıldığı zaman farklı özellikler ile karşılaşılır. Sistemin kullanıldığı birçok farklı alan vardır. Bu alanlar ve işlevleri birbiriyle konuşan özelliklere sahiptir. REST API kullanım alanı ve işlevleri şu şekilde sıralanabilir:
- Veri alışverişinin kolaylaştırılmasını sağlar.
- Ölçeklenebilir veriler sağlar.
- Veri alışverişinin daha hızlı olmasına destek olur.
- Veri tabanı için gereken sorgulama ve ekleme gibi işlemleri gerçekleştirir.
- İnternet sitelerinin içerisindeki servislere erişim imkanı verir.
REST API’nın Avantajları Nelerdir?
REST API avantajları özellikleri ile paraleldir. Protokol tarafından sunulan birçok özellik ve her bir özelliğin ise avantajı vardır. Bu avantajlar arasında herkes tarafından kullanılabilir olması bulunur. Kolay bir arayüze sahip olması sebebi ile bu sistem basit anlaşılır ve kolay bir şekilde yönetilebilir özelliklere sahiptir. Platform özelliklerinden bağımsız olarak kullanılması da en iyi avantajları arasında bulunur.
Bağlı olduğu herhangi birinin ya da platform bulunmamaktadır. Bu sebeple de farklı sistemlerde, cihazlarda ve programlarda kolaylıkla aktif hale getirilebilir ve kullanılabilir. Sağladığı esneklik en önemli avantajlar arasında bulunur. Esneklik sağlaması, güvenilir altyapıya sahip olmasına da destek olmaktadır. Verimli bir şekilde çalışırken otomasyon ve entegrasyon süreçlerinin de kolay olmasına destek olur. Bu avantajlarından dolayı sık sık kullanılan ve geliştirme aşamasında tercih edilen bir çözüm önerisidir.
REST API’nın Özellikleri Nelerdir?
REST API’nın özellikleri arasında şunlar yer alır:
- İstemci ile sunucu arasındaki alışverişin güvenilir ve bağımsız olmasını kolaylaştırır.
- Bağımsız özelliklere sahiptir.
- CACHE desteği bulunur.
- Hızlı veri erişim özelliği vardır.
- Katmanlı ve sistematik özellikleri vardır. Bu durum güvenli olmasını kolaylaştırır.
- İstemci ve sunucu hem birlikte hem de ayrı ayrı geliştirilebilir. Bu durum güvenliğin artmasını sağlar.
REST API Öğrenmek Mümkün Mü?
REST API öğrenmek günümüzde mümkündür. Özellikle yazılım ve program geliştirmek isteyen ya da bu alanda geliştirici olarak çalışan kişiler bu sistemi öğrenebilmektedir. Hem çevrim içi metotlar olduğu gibi hem de çevrim dışı eğitim platformları ile sistemin öğrenilmesi mümkündür. Kodlama pratiği yapılması ve HTTP ile JSON ile ilgili bilgiler edinilmesi de REST API öğrenimini kolaylaştırır.