Websiteler, bir kez oluşturduğunuz ve sonra tekrar bakmayacağınız şeyler değildir. Websitelerle ilgilenmeye devam etmeniz ve yapması gereken işi yapmaya devam etmesini sağlamak için istikrarlı bir şekilde website bakımı yapmalısınız.
Bu makalede “Website Bakımı Nasıl Yapılır?” sorusuna değineceğiz ve website bakımı yaparken hangi adımlara önem vermeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.
İçindekiler
Nasıl Website Bakımı Yapılır?
Size yardımcı olması için aşağıda sıralayacağımız adımları hangi rutinlerle (yıllık, üç aylık ve aylık) yapmanız gerektiğini vurgulayacağız.
Yıllık Rutin
1) Kullanıcı Testleri
Ziyaretçileriniz için oluşturduğunuz website tasarımlarını yenilemelisiniz. Bir website tasarımını uzun süreler boyunca kullanmamalısınız. Websitenizin tüm yaygın tarayıcılarda ve cihazlarda çalışmaya devam etmesini sağlamak için takvimde bir gün belirleyerek her yıl o tarihte kullanıcı testi gerçekleştirebilirsiniz. Kullanıcı testi yapmak için işletmenizle veya markanızla ilgisi olmayan, websitenize göz atarken dışarıdan yeni bir bakış açısı kazandırabilecek birini bulmalısınız. Bu sayede websitenizi analiz ederken tam resmi görebilirsiniz. Websiteyi analiz ettikten sonra gerekli gördüğünüz güncelleme ve değişiklikleri yapmak için bir bakım programı oluşturmalısınız. Müsait bir zamanınızda ise bu güncelleme ve değişiklikleri mutlaka uygulamalısınız. Gördüğünüz eksiklikleri uygulamaya dökmezseniz kullanıcı testlerinin bir anlamı kalmaz.
2) Alan Adı Yenileme Durumu
Alan adınıza erişimi kaybetmek, websiteniz için yaptığınız tüm çalışmaları kaybetmeniz anlamına gelir. Bir işletme websitesi sahibi, bu riski kesinlikle almamalıdır. Bu nedenle, yılda en az bir kez alan adı yenileme durumunuzu kontrol edin. Alan adınızı güvende tutmanın en iyi yolu, otomatik yenilemeyi açmaktır. Alan adını aldığınız şirkete bağlı otomatik yenilemeyi açarsanız, ödeme yönteminin güncelliği dışında başka bir şey için endişelenmenize gerek kalmaz.
3) Üst Bilgi, Alt Bilgi ve Yasal Metin Güncellemesi
Üstbilgi ve altbilgiler, websitenizin web sayfalarında gezinirken aynı kalan ana bölümlerdir ve önemli bilgilerin orada sabit kalması için dururlar. Örneğin; altbilginiz iletişim bilgilerini, adresinizi veya işletmenizin açık olduğu saatleri içeriyorsa bu bilgilerin güncel olduğundan emin olmalısınız. Çünkü ziyaretçileriniz hangi web sayfanızda olursa olsun bu verilerle karşı karşıya kalacaklardır. Bu yüzden bu verilerin güncelliği çok önemlidir. Bir müşteri size ulaşmaya çalıştığında eski bir iletişim adresiyle karşılaşırsa sadece hayal kırıklığıyla baş başa kalmayacak, aynı zamanda sizinle tekrar iş yapmak istemeyecektir.
Website altbilgisi, muhtemelen telif hakkı tarihi de dahil olmak üzere websitenizin telif hakkı bilgilerini içerir. Geçen yıl websitenizde yaptığınız tüm güncellemeleri korumak için bu metini de güncel tutmalısınız. Ayrıca, altbilgiye eklediğiniz tüm bağlantıların ziyaretçilerinizin dikkatini en çok çekmek istediğiniz bağlantılar olduğunu unutmayın. Hizmet şartlarınızın ve gizlilik politikanızın güncel olduğundan emin olmak için işletmenizin avukatına ulaşabilirsiniz. Kanunlar bazen değişir, bu yüzden gizlilik politikanızın bu kanunlara uyduğundan emin olmalısınız. Yasal olarak herhangi bir ihlale maruz kalmadan önce websitenizdeki güncel olmayan yasal bilgileri güncellemelisiniz.
Üç Aylık Rutin
4) Satın Alımların Test Edilmesi
Özellikle e-ticaret websiteleri için websitenizdeki en önemli buton satın alma butonudur. Eğer satın alma butonunuz ve arkasındaki kod bloğu bir hatadan dolayı çalışmayı durdurursa veya arızalanırsa bu sorunu çözene kadar büyük miktarda gelir ve potansiyel müşteri kaybedebilirsiniz. Ziyaretçilerinizin çoğu, satın alma işleminin bozuk olduğuyla ilgili size rapor vermek için zaman harcamaz. Zamandan kazanmak için rakip bir websitesine giderek ihtiyaçlarını orada giderirler.
5) Formların Test Edilmesi
Websiteniz, ziyaretçilerinizin doldurmasını istediğiniz iletişim formu gibi formlar içeriyorsa, bu formların da düzgün çalıştığından emin olmalısınız. Formları test ederken aynı zamanda sitedeki tüm formları denemelisiniz. Bu sayede, ziyaretçilerinizin kullanabileceği tüm cihazlarda ve tarayıcılarda formlarınızın düzgün çalıştığını bilerek websitenizi güncel tutmaya devam edebilirsiniz. Formlarınızdan herhangi biri doğru çalışmıyorsa, potansiyel satışları kaçırıyor olabilirsiniz.
6) Bozuk Bağlantılar
Websitenizde 404 hata ekranına yönlendirilen herhangi bir bağlantı varsa bunu düzeltmelisiniz. Bu websitenizin kötü görünmesine neden olur ve işletmenizin profesyonelliğinize zarar verir. Ayrıca kırık bağlantıları bulmak düşündüğünüzden daha kolaydır. Google Arama Konsolu gibi websitelerini bozuk bağlantılar için otomatik olarak kontrol eden birçok ücretsiz araç bulunmaktadır.
Aylık Rutin
7) Güvenlik Güncellemeleri
Websiteyi bilgisayar korsanlarından korumak, website işleten herkes için büyük bir öncelik olmalıdır. Özellikle müşterilerinin kişisel verilerini saklayan e-ticaret işletmeleri için daha önemlidir. Güvenlik için planlamanız gereken en önemli website bakım uygulamalarından biri; tüm platformlarınızın, eklentilerinizin ve komut dosyalarınızın güncel olup olmadığını kontrol etmektir.
8) Düzenli Yedek
Bir bilgisayar korsanı bir şekilde websitenize sızarsa, bu websiteniz için büyük tehlike demektir. Ancak güncel bir website yedeğiniz varsa bu sorunun üstesinden daha kolay gelebilirsiniz. Ayrıca bir website yedeklemesi zahmetinden kurtulmak için Odeaweb’in ücretsiz haftalık yedekleme hizmetinden faydalanabilirsiniz.
9) Hız ve İyileştirmeler
Ziyaretçiler, website yüklenirken sabırsızlanıyorsa websiteniz yavaştır. Beklemenin internet kullanımının normal bir parçası olduğu günleri geride bıraktığımıza göre, insanlar bu konuda sabırsızdır. Ayda en az bir kez, websitenizin ne kadar hızlı yüklendiğine dair fikir edinmek için website hızını test edin. Bu işlemi yaparken kendi bilgisayarınızda, kendi tarayıcınızı kullanarak yapmamalısınız. Google, websitenizin farklı ağ, farklı tarayıcı ve farklı cihaz türlerinde nasıl çalıştığı hakkında bilgi sunan bir PageSpeed Insights aracı sunar. Bu aracı kullanarak websitenizin yüklenme hızına dair fikir elde edebilirsiniz.
Bu makalede “Website Bakımı Nasıl Yapılır?” sorusuna değindik ve website bakımı hakkında sıkça sorulan soruları cevaplandırdık. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur ve website bakımı hakkında fikir elde edebilmişsinizdir.