Kötü Websitenin 17 Nedeni
Gerçek şu ki, birçok işletme kurumsal imajlarına ciddi şekilde zarar veren websiteler kullanmaktadır. Tasarımlarının son on yılda güncellenmemesi veya websitelerinin mobil ortamlarda düzgün şekilde görüntülenmemesi nedeniyle hem yeni başlayan hem de daha deneyimli website sahiplerini etkileyen faktörlerin farkında olmak önemlidir.
Bu makalede “Kötü Websitenin 17 Nedeni” konusunu inceleyeceğiz ve kötü bir websiteye sahip olmanın nedenlerini aktaracağız.
Kötü Websitenin 17 Nedeni
Website Tasarımı Konusundaki Nedenler
1) Website tasarımının güncel olmaması
Websiteniz çerçeveler, eğimli tablolar ve çok fazla gifle doluysa, tasarımınızı yenilemenin zamanı gelmiştir. Bu gibi görseller internetin eski yıllarında kaldı ve artık moda değil. Mevcut website şablonlarının oluşturma programlarının sayısı göz önüne alındığında, yenilediğiniz website tasarımı bütçenizi aşmayacaktır.
2) Tasarım öğelerinin dikkat dağıtması
Websitenizin tasarımı içeriğinizi tamamlamalıdır. Mesajınızın iletilmeyeceğinden endişeleniyorsanız, yakınlarınızdaki insanlara tasarım öğelerinin çok dikkat dağıtıcı olup olmadığını belirlemek için fikirlerini sorabilirsiniz.
3) Önemli bilgilerin ekranın alt kısmına saklanması
Ortalama bir yeni ziyaretçi, websitenizde kalmaya veya başka bir websiteye gitmeye karar vermek için yalnızca birkaç saniye harcar. Websitenizin en önemli bilgileri ekranın alt kısmına gömüldüyse, ziyaretçiler bunları kaçırabilir.
4) Fazla reklam kullanmak
Reklamlar websitenizi finanse etmek için işinizi destekleyen ekstra gelir sağlayabilir. Ancak reklamları abartarak suistimal ederseniz, ziyaretçiler websitenizde uzunca süreler geçirmeyeceklerdir.
5) Yeterli boşluk bırakmamak
Web sayfalarındaki yeterli boşluk, metni okunabilir hale getirmek için gereken görsel rahatlamayı sağlar. Tek bir sayfaya çok fazla öğe sığdırarak beyaz alanı yok etmek, kullanıcıları hayal kırıklığına uğratır ve işletmenizle etkileşime geçmeden önce websitenizi terk etme oranlarını yükseltir.
6) Metnin okunabilirliğinin düşük olması
12 puntodan küçük veya yeterli kontrast olmayan bir arka plan rengiyle tamamlanmış yazı tiplerini kullanmak ziyaretçilerinizi kolayca rahatsız edebilir.
7) Fazla animasyon kullanmak
Website girişinizi süslü göstermek için girişlerde ve sayfa yüklenmelerinde çok fazla animasyon kullanırsanız ziyaretçiler rahatsız olur. Çünkü tüm bu animasyonlar belirli saniyelerde vakitler çalar ve hızlı dolaşımı engeller.
8) Absürt renk seçimleri yapmak
Farklı renkler kullanmak istediğinizden dolayı logonuzun veya websitenizin renk yoğunluğuna uymayan renkler seçmek görselliği bozacaktır. Bu nedenle websitenizin tasarımında renk bilimi ilkelerini kullanmayı denemelisiniz.
9) Otomatik ses ve video oynatmak
Website ziyaretçileri, beklenmedik bir şekilde oynamaya başlayan ses veya videolar görünce rahatsız olurlar. Bunu çözmek için otomatik oynatma özelliği olmayan multimedya sistemleri kullanmalısınız.
10) Harekete geçirici mesaj kullanmamak
Websitenizin ziyaretçilerinin bir şey yapmasını istiyorsanız, onlara bunu yapmalarını söylemelisiniz. Örneğin, e-posta listenize abone olmalarını istiyorsanız sayfanın herhangi bir yerinde bunu belirtmelisiniz. Websitenizin birincil hedefini göstermek için harekete geçirici mesajlar kullanılmalıdır.
Kullanıcı Deneyimi Konusundaki Nedenler
1) Website içeriğini iyi organize etmemek
Websitedeki sayfa organizasyonunun sezgisel ve iyi düşünülmüş olduğundan emin olmak için zaman ayırmalısınız. Kullanıcılarınız istedikleri bilgileri aramak için sayfadan sayfaya atlamak zorunda kalmamalıdırlar.
2) Websitenin yavaş yüklenmesi
Uzun yükleme süreleri kullanıcıları rahatsız eder. Websitenizi hızlandırmak için yapabileceğiniz birçok farklı eylem bulunmaktadır, ancak bu teknikleri uygulamak için zaman ayırmazsanız tüm süreç boyunca ziyaretçi kaybetmeye devam edeceksiniz.
3) Websitede çok fazla kırık bağlantı bulunması
Kırık bağlantılar yalnızca SEO açısından bir dezavantaj değil, aynı zamanda istedikleri içeriği bulmak için websitenizin dahili bağlantılarına güvenen kullanıcılar için de oldukça hayal kırıklığıdır.
4) Dil bilgisi hataları ve yazım hataları
İçeriğinizde dil bilgisi ve yazım hataları olmaması gerekiyor. Bu gibi hatalar, çoğu temel kullanıcı için bir anlam ifade etmese de websitenizi SEO açısından olumsuz etkiler. Bu gibi yazım hatalarına elinizden geldiğince dikkat etmelisiniz. İçeriklerinizi hazırlarken emin olmadığınız sözcüklerde TDK’den yararlanabilirsiniz.
5) Website güncellemesi yapmamak
Website ziyaretçileri aylardır güncellenmeyen ve ilgilenilmeyen websitelere güvenemezler. Bu nedenle satışlarınız ve trafiğiniz durgunsa yeni bir blog yazısı, durum güncellemesi veya başka bir yeni makale paylaşmanın zamanı gelmiş olabilir.
6) Navigasyonun kafa karıştırıcı olması
Websitedeki gezinme çubuğu, ziyaretçilerin aradıkları bilgileri daha kolay bulmalarına yardımcı olmalıdır. Navigasyon sisteminin ziyaretçilerin içeriğinizi incelemesine etkili bir şekilde yardımcı olmasını sağlamalısınız.
7) Websitenin mobil ortamlarda düzgün çalışmaması
Mobil web kullanımı hızla artıyor ve websitenizin bu cihazlarda düzgün çalışmaması demek, binlerce potansiyel ziyaretçiyi kaçırıyor olmanız demektir. Websitenizin mobil cihazlarda düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol ederek bulunan eksiklikleri tamamlamanız gerekir.
Bu makalede “Kötü Websitenin 17 Nedeni” konusuna değindik ve kötü websiteyi kötü website yapan nedenleri inceledik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.