IP adresindeki IP kelimesi, internet protokolü anlamına gelir. Bu terim, internetin nasıl çalıştığını belirleyen bir dizi kural ve süreci tanımlar. Bu protokol, verilerin herhangi bir cihazdan ve ağdan internete arama motoru aracılığıyla nasıl gönderildiğini yönetir.
Terimin adres kısmı daha basittir. İnternete bağlı her cihazı ve ağı tanımlamak için kullanılan benzersiz numaralardır. Ev adresinizin bir sokak ve bir numara içerdiği gibi, IP adresiniz genelde noktalarla ayrılmış bir dizi rakamdan oluşur.
Bu makaleyi okuyan çoğu kişi için kullanılan IP adresi IPv4 (IP Sürüm 4) olacaktır. Bu sürüm, her biri 0 ile 255 arasında noktalara bölünmüş dört sayı olduğu anlamına gelir. Ancak internet inanılmaz bir hızla büyüdüğünden, bu biçimde oluşturabileceğiniz sınırlı sayıda adres bulunmaktadır. Bu yüzden bazı IP adresleri artık IPv6 (IP Sürüm 6) kullanılarak formüle edilmektedir. IPv6 adresleri en fazla 32 basamak içerir, alfabetik ve sayısal basamakları birleştirir ve noktalardan ziyade iki nokta ile ayrılmış bölümlere sahiptir. Örneğin bunun gibi: 2001:0db8:84a9:4444:4444:4444:20e1:45a8
Bir ziyaretçinin rakiplerinizi değil, sizin websitenizi bulması için benzersiz bir tanımlayıcı numaranız olması gerekir. İşte bu noktada IP adresleri devreye girer. Bu ondalık sayılar; websitenizi web’e bağlı tutan ve diğer bilgisayarların, cep telefonlarının ve diğer cihazların birbiriyle iletişim kurmasını sağlar.
Bu makalede “IP Adresi Nedir?” sorusunu cevaplandıracağız ve IP adresleri ile ilgili detaylı bilgi vereceğiz.
IP Adresi Nedir?
İnternetin olduğu gibi çalışması için, farklı cihazların ve ağlayın birbiriyle eş zamanlı olarak çalışmasını sağlayabilecek bir yola ihtiyaç vardır. Websitelerine erişmek için alan adları (www.odeaweb.com) verdiğimiz gibi, bu bağlantıları yapmak için kullandığımız makineler birbirlerini IP adresleri ile tanımlar.
İnternete bağlanan her cihaz, diğer cihazların internete bağlandığı ve birbirleriyle veri paylaştığı tüm kuralları ve süreçleri belirleyen iletişim sistemi olan TCP/IP’yi (İletişim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü) içerecek şekilde kablolanmıştır. Bu makinelerin dilidir ve bu benzersiz numaralar, birbirlerini anlama ve birbirleriyle iletişim kurma aşamasının bir parçasıdır.
Bir kişi, bir websiteye erişmek için bilgisayarını kullandığında, cihazın bu websitenin nerede olduğunu anlaması için bir yola ihtiyacı vardır. Bilgisayarlar bunu yapmak için ağ yönlendiricisi ile iletişim kurar ve websiteyi oluşturan dosyalara erişmek için websitenin barındığı sunucuya bağlanır.
Bu sürece dahil olan her aygıtın (bilgisayar, telefon, sunucu) diğer aygıtların onu tanımak için ihtiyacı olduğu benzersiz bir IP adresi vardır. Makineler, bu IP adreslerine göre hangi websiteyi açacağını ve hangi bilgisayara bağlanılacağını tanımlar.
IP Adresleri Nasıl Oluşur?
IPv4 adresleri, her biri belirli bir şeyi ileten birkaç parçadan oluşur. İlk kısım ağınızı tanımlarken, ikinci kısım ise kullandığınız cihazınız veya sunucunuz içindir. Ev ağınıza bağlı farklı cihazların IP adreslerine bakarsanız, IP adresinin ilk bölümünün ortak olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, hepsinin aynı yönlendiriciye bağlı olmalarıdır. Bu nedenle genel bir IP’yi paylaşırlar.
Adresin ilk bölümünün ne kadarının ağ adresine ayrıldığı tutarlı değildir. Bu kısım, ağ boyutları arasında atamak için internetin ilk günlerinde kurulan IP adresleri sınıflarıyla ilgilidir. A sınıfı IP adresleri için, dördünün yalnızca ilk bölümü ağa ayrılmıştır. B sınıfı olanlar için ilk ikisi; C sınıfı adresler için ilk üçtür.
Bilgisayar ağınız; IP adresinin hangi bölümünün ağ için, hangisinin alt ağ maskeleri adı verilen sistemi kullanan ana bilgisayar için olduğunu tanıyacak şekilde programlanmıştır. Farklı IP sınıfları ve alt ağlar, gerçekten büyük ağlarla uğraşırken daha fazla devreye girer. Çoğu IP sınıfı, ev ve iş ağı için devreye girer. Bu ayrıntıların hiçbiri IP adreslerinin nasıl görüneceği veya nasıl çalışacakları konusunda fark edilebilir bir şey değildir.
IP Adresleri Neye Göre Atanır?
IP adresleri, genel olarak İnternet Atanmış Numaralar Otoritesi (IANA) tarafından atanır. IANA, IP adresi bloklarını bölgesel internet kayıtlarına tahsis eder ve bunlar daha sonra internet servis sağlayıcıları, devlet kurumları, okullar, şirketler ve bölgedeki diğer kurumlar arasında bölüştürülür.
Çoğu ev ve iş ağı için, IANA’nın ISS’inize (İnternet Servis Sağlayıcı) tahsis ettiği adres bloğundan otomatik olarak bir IP adresi atanır. Genel olarak müşterilere dinamik IP sağlanır. Yani bu IP’ler kalıcı değildir. Ağınızın IP adresinin şu anda ne olduğunu görmek için arama motorunuza “IP Adresim Nedir?” tarzında sorular sorabilirsiniz. Arama motorları şu anda bağlanmış olduğunuz IP adresini sizlere söyleyecektir. Aynı aramayı bir hafta sonra yapmanız durumunda bambaşka bir IP adresine sahip olduğunuzu görebilirsiniz.
Bu makalede “IP Adresi Nedir?” sorusuna değindik ve IP adreslerinin nasıl çalıştığıyla ilgili bilgi verdik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur ve IP adresleri ile ilgili kafanızda oluşan sorular cevaplanmıştır.