TCP/IP protokolü temel iletişim protokolleri arasında bulunur. Transmission Control Protocol / Internet Protocol ismi ile bilinen TCP/IP kısaltması, önemli protokol kümeleri arasındadır. Aynı ağa bağlanan bilgisayarlar üzerinde veri alışverişi yapılması için gerekli alanın hazırlığı bu protokol ile olmaktadır. Aynı ağdaki cihazlar birbiri ile veri paylaşabilir ve iletişim kurarak gerekli işlemleri tamamlayabilir.
Gönderen bilgisayar ile alıcı bilgisayar arasında güvenli kanal oluşturulmasına destek olmaktadır. Böylelikle veriler güvenilir bir şekilde karşı taraf ile paylaşılır. Herhangi bir güvenlik açığı ile karşılaşılmaması adına güvenli bir alan oluşturan TCP/IP verilerin pratik bir şekilde iletilmesini sağlar.
İçindekiler
TCP/IP Bileşenleri Nedir?
TCP/IP bileşenleri iki sınıf ayrılır. Sistem doğrudan belirlenen 2 protokol üzerinden yönetilmektedir. Bu temel protokol bileşenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Transmission Control Protocol (TCP): Hazırlanan verilerin karşı cihazı iletilmesini sağlayan temel bileşendir. Verinin küçük parçalara ayrılmasına odaklanır ve böylelikle daha kolay iletim sağlar. Sıralı bir şekilde kullanıcıya paketlerin ulaşmasını sağlar ve ardından bütün paketlerin bütüncül ve eksiksiz bir şekilde karşı tarafa ulaştığından emin olur.
- Internet Protocol (IP): Alıcının adresine yönlendirme yapan protokol ise bu protokoldür yönlendirme sağlar ve ağ üzerindeki hareketlerin güvenilir olmasına yardımcı olur. Aynı zamanda veri kaybını ve performans düşmesini de önler.
TCP/IP Özellikleri Nelerdir?
TCP/IP protokol özellikleri kesintisiz iletişime ve güvenilir sürece odaklanır. Bu protokol sistemi ile internet hem güvenilir bir şekilde kullanılır hem de daha fazla kişiye erişim hakkı verilir. Güvenilir ve kesintisiz iletişime odaklanırken bir yandan da katmanlı yapısıyla dikkat çeker. Katmanlı yapısı bu protokolün en önemli ve güvenilir özellikleri arasındadır.
Yönlendirme ve adresleme yapılması da temel özellikler arasında bulunur. IP adresleme yapılması ve her cihaz için orijinal ve özgün adres oluşturulması bu protokole bağlıdır. Routing süreci için de tüm aşamalar protokol tarafından yapılır. Esnek yapısı ile bilinen ve tüm cihazlarda kullanılabilen TCP/IP özellikleri ile ön plana çıkmaktadır.
TCT/IP’nin Kullanıldığı Yerler Neresi?
TCP/IP’nin kullanıldığı alanlar temel internet bileşenleridir. Bu bileşenler arasında geniş bir ağ bulunur ve internet için gerekli birçok alanda bu protokol tercih edilir. Protokolün kullanılabildiği yerler arasında şunlar bulunur:
- Yerel Ağ (LAN)
- E – Posta sistemleri
- Dosya paylaşım sistemleri
- VPN sistemleri
- Uzaktan erişim sistemleri
- Tarayıcılar
- Web uygulamaları
- İnternet
TCP/IP Neden Önemli?
TCP/IP’nin önemi sadece yerel çalışmalar değil global ölçekteki tüm çalışmaları kapsar. Dünya üzerinde internet aracılığı ile kullanılan tüm dosya paylaşım yöntemleri bu protokol ile yönetilmektedir. Dolayısıyla cihazlar arası iletişim kurulması açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu protokolün önemli olmasına sebep olan etkenlerden birisi herhangi bir coğrafi sınıra sahip olmamasıdır.
Dünya çapında iletişim kaynağı olarak tercih edilir ve protokol sayesinde iletişim kurulur. Veri güvenliğinin sağlanması noktasında da önemli etkileri bulunur. Her bir veri parçalar halinde karşı tarafa gönderilir. Bu şekilde gönderildiğinde hem kullanılan bellek daha düşük olmakta hem de herhangi bir güvenlik problemiyle karşılaşılmamaktadır. Bu sebep ile de TCP/IP protokolü önemlidir.
TCP/IP Kaç Katmandan Oluşur?
TCP/IP katmanları önemli özellikler barındırır. Dört ana katmandan oluşan TCP/IP protokolünün katmanları şunlardır:
- Application Layer (Uygulama Katmanı)
- Transport Layer (Taşıma Katmanı)
- Internet Layer (İnternet Katmanı)
- Network Access Layer (Ağ Erişim Katmanı)
TCP/IP katmanlarının her biri önemli işlevlere sahiptir. Bu katmanlar, yüksek performans ile çalıştığı takdirde veriler iletilir ve paylaşım yolu güvenilir olur. Gönderici cihaz ile alıcı cihaz arasındaki iletişim bu katmanlar ile kurulur.