SSL kurulumu yapmak için internet sitesinin verilerine erişmek gerekir. Sertifika alındıktan sonra sunucuya yüklenmelidir. Sunucuya yüklenmeyen sertifikaların kullanılmasına izin verilmemektedir. Sertifika, siteye yüklendikten sonra yönetim paneli üzerinden gerekli bütün güncelleme ve değişiklik yapılabilir.
Güvenlik açısından zorunlu kılınan SSL sertifikası, günümüzde birçok internet sitesi tarafından tercih edilmektedir. İnternet sitesi tarafından tercih edilen bu belgeler güvenliği sağlar. Kurulum adımları takip edilirken kişilerin hangi sunucu türünü kullandığına dikkat etmesi gerekir. Kullanılan sunucu türüne bağlı olarak SSL kurulumu aşamalarının değişmesi mümkündür.
İçindekiler
SSL Sertifikası Çeşitleri Nelerdir?
SSL sertifikasının türleri ihtiyaca ve güvenlik türüne bağlı olarak değişmektedir. SSL sertifikası kullanılırken birbirinden farklı çeşitler ile karşılaşılır. Bunun temel sebebi her internet sitesinin farklı güvenlik ihtiyacı olduğunun bilinmesidir. Üretilen her SSL sertifikası, farklı güvenlik ihtiyaçlarına odaklanır. SSL sertifikası türleri şu şekildedir:
- Domain Validated SSL
- Multi – Domain SSL
- Organization Validated SSL
- Wildcard SSL
- Extended Validation SSL
SSL Sertifikası Neden Gereklidir?
SSL sertifikasının gerekliliği veri güvenliği üzerinden şekillenmektedir. Web sistemleri kullanılırken kullanıcılar birbirinden farklı verileri kabul etmekte ve verileri paylaşmaktadır. Paylaşılan verilerin birbirinden farklı sınıflara ait olması ise zaman içerisinde karşılaşılan riskleri arttırır.
Kullanıcılar isteyerek ya da istemeyerek paylaştıkları verilerin üçüncü şahıslar tarafından ele geçirildiğini görebilir. Verilerin korunabilmesi için SSL sertifikası oluşturulmalı ve ilgili platform güvenilir bir altyapıya sahip olmalıdır. Güvenilir altyapıyı oluşturabilmek için ise kullanıcılara tavsiye edilen unsurlar arasında SSL sertifikası bulunur. Aksi takdirde sitelerin güvenilirliği sarsılacak ve kişilerin verileri istenmeyen kişilerin eline geçebilecektir. Bu sebep ile de SSL kurulumu son derece önemlidir.
SSL Sertifikası Kullanmak için CSR Nasıl Kurulur?
SSL sertifikası için CSR dosyası oluşturulması gerekli olan koşullar arasındadır. Oluşturulan dosyaya bazı bilgilerin verilmesi gerekir. SSL sertifikası içerisinde bulunması gereken bazı bilgiler vardır. Bu bilgilerin sağlanabilmesi için CSR dosyası oluşturulur. CSR dosyası oluşturulmadan SSL sertifikasının hazırlanması mümkün olmayacaktır.
CSR dosyasının içerisinde alan ad, kurum/işletme adresi, coğrafi bilgiler yer alır. Public key olarak bilinen kamusal anahtar da CSR dosyasının içerisindedir. CSR dosyası oluşturmak için ilgili sunucu kullanılmalı ve sunucu ekranında yer alan yönetim panelinden işlemler tamamlanmalıdır.
SSL Olmazsa Ne Olur?
SSL olmadığında veri güvenliği tehlikeye girer. İnternet sitelerinin içerisine SSL sertifikası eklenmediği takdirde birçok dezavantaj ile karşılaşılabilmektedir. SSL sertifikası olmadığında karşılaşılan sorunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Siber saldırı ile karşılaşma ihtimali artar.
- Veri hırsızları ile karşılaşılır.
- Güvenlik riski artar.
- Güvenlik açığı oluşur.
- SSL sertifikasına sahip olmayan internet siteleri, “güvenilir olmayan” siteler sınıfına girer.
- SEO temelli çalışmalardan sonuç alınamaz.
- Google aramalarında SSL olmadığı için üst sıralara çıkılmaz ve sitenin trafiği düşer.
SSL Kurulumu Ne Kadar Sürer?
SSL kurulum süresi çoğunlukla 24 ila 48 saatlik bir süreyi kapsamaktadır. Gerekli doğrulama işlemleri yapıldığı takdirde bazı sertifikalar anında kullanıma hazır hale gelir. Ancak temel olarak sistemin sürece adapte olması ve gerekli otomasyonun sağlanması için birkaç gün gerekebilir. Kullanılan sunucuya ve alt yapının özelliklerine bağlı olarak da bu sürenin değişmesi mümkündür.
SSL Kurulumu Ücretli Mi?
SSL ücretli ve ücretsiz olarak farklı sınıflara ayrılır. Sağlanan hizmeti ve aynı zamanda ek özelliklere bağlı olarak SSL sertifikası için ücret talep edilebilmektedir. Bazı platformlar ücretli, bazı platformlar ise ücretsiz hizmet vermektedir SSL kurulumu için kullanıcılar çoğunlukla daha güvenilir olduğu ve ek hizmetler sunulduğu için ücretli versiyonları tercih eder.