Sosyal Medya Platformlarında Yapılan 11 Hata
Sosyal medya pazarlaması işletme sahipleri ve website yöneticileri için yeni bir strateji değildir. Bununla birlikte, hem takipçi kazandıracak hem de satış miktarını arttıracak bu stratejide yapılan birçok hata bulunmaktadır.
Sosyal medya stratejinizin olabildiğince verimli olduğundan emin olmak için kontrol edebileceğiniz hataları aşağıda listeledik.
Bu makalede “Sosyal Medya Platformlarında Yapılan 11 Hata” konusunu işleyeceğiz ve işletme sosyal medya hesaplarında yapılan hataları inceleyeceğiz.
Sosyal Medya Platformlarında Yapılan 11 Hata
1) Profil Hesabını Kişiselleştirmemek
Facebook ve Twitter dahil olmak üzere tüm büyük sosyal medya platformları, profil sayfanızı marka haline getirmek için size ekstra fırsatlar sunar. Firmanızı farklı kılmak için bu platformlardaki işletme hesabınızda bir profil fotoğrafı koymayı ve profilinizi bir işletmeye yaraşır şekilde düzenlemeyi ihmal etmemelisiniz.
2) Değişimleri Güncellememek
Bir işletme olarak zaman zaman logonuzda ya da sloganlarınızda değişiklik yapmak isteyebilirsiniz. Ancak bu değişiklikleri sosyal medya hesaplarınızda da uygulamalısınız. Eski tasarımında kalan bir sosyal medya hesabı, ilgilenilmiyormuş gibi durur ve yeni takipçi alma oranı düşecektir.
3) İşletmenin İlgi Alanıyla İlgili Konuşun
Sosyal medya büyük bir deniz. Ürünlerinize ve müşterilerinize vurgu yapan gönderiler dışında gündem hakkında gönderi yapmayın. İşletme duyuruları, hizmet bildirimleri ve ürün güncellemeleri gibi yalnızca işletmenizi ve müşterilerinizi ilgilendiren konularda gönderi paylaşın.
4) Tanıtımı Abartmayın
İşletmenizi duyurmak adına paylaştığınız gönderileri abartmamaya özen gösterin. İnsanlar reklamları sevmez ve bir reklamı birden çok görmek çoğu zaman kimsenin hoşuna gitmez. Bu yüzden vereceğiniz reklamları ve işletmenizi tanıtan yazıları olabildiğince az paylaşın.
5) İlgiyi Kesmek
En verimli sosyal medya stratejilerinden biri de istikrardır. Uzun süre bir paylaşım yapmazsanız, müşterilerinizi veya işletmenizi ilgilendiren bir duyuru yayınlamazsanız sosyal medyanın en büyük avantajlarından birini elinizle itmiş olursunuz. Marka adınızın öne çıkma fırsatını atlamış olursunuz ve mevcut takipçileriniz de işletme hesabınızı takipten çıkabilir. Bu yüzden, hesapta aktif olmalısınız ve ilgili davranmalısınız. İki gönderi arasında uzun süreler girmesine izin vermemelisiniz.
6) Sosyal Medya Platformları Arasında Sıkışmak
Yeni ve popüler sosyal medya platformlarında yer almayı atlamamalısınız. Sosyal medyaya yeni başlayanlar artık Pinterest ve Instagram gibi sosyal mecralarda zaman harcıyor. Sektör değişikliklerine karşı tepki vermezseniz işletmeler arası sosyal medya rekabetini kaybedebilirsiniz. Bu yüzden gündemi takip ederek popüler sosyal medya platformlarında da işletme hesabınızı oluşturmalısınız.
7) Sayılara Odaklanmamak
Markanızı henüz tanımayan ve mottonuzun ne olduğundan bihaber 10.000 takipçidense; firmanızı tanıyan ve hedeflerinizi önemseyen, hedefleriniz doğrultusunda sizi manevi olarak destekleyen 100 takipçi yeterlidir. Profil takipçi sayınız gibi sosyal medya stratejisinde boş ölçütlere odaklanmayı bırakarak gerçek etkileşimi yakalamanın yollarını aramaya başlayın.
8) Yalnızca Duyurular Paylaşmayın
Sosyal medya hesabınızda yalnızca duyurular paylaşmayın. Bazen müşterilerinize ve potansiyel müşterilerinize firmanız hakkında sorular sorun. Anketler paylaşın. Bu sayede insanlar önemsendiğini hissedecektir ve anketinize katılmaktan mutluluk duyacaklardır. Bu aynı zamanda hesabın etkileşimini de olumlu yönde etkileyen bir eylemdir.
9) Aynı Güncellemeleri Aynı Metinlerle Göndermeyin
Aynı güncellemeyi farklı sosyal medya profillerinde paylaşmak isteyebilirsiniz. Ancak her sosyal medya platformunun kendine has dili ve kültürü olabilir. Her platform için ayrı güncellemeler oluşturmak, benzersiz kitlelerin her biriyle etkileşime geçmenizi kolaylaştıracaktır. Göndereceğiniz güncelleme duyurularını bu etkenlere dikkat ederek göndermek, sosyal medya hesabınızın etkileşimini arttırmanın en etkili yollarından biridir.
10) Sorulara Yanıt Vermemek
İnsanlar doğrudan mesaj atmak için, güncelleme paylaşımlarının yorumlarına isteklerini göndermek için veya diğer etkileşim türleri aracılığıyla markanıza ulaşmak için zaman ayırıyorsa, çabalarını boşa harcatmayın. Müşterilerinize ve ziyaretçilerinize yanıt vermek, takipçilerinize katkılarının takdir edildiğini göstermenin en temel yoludur. Bunu yaparken de dikkatli olmalısınız. Her türden yoruma cevap vermemelisiniz. Yalnızca samimi olduğuna inandığınız soruları ve yapıcı eleştirileri cevaplamalısınız.
11) Olumsuz Yorumları Silmeyin
Sosyal medya profilinizdeki olumsuz yorumları silmek şirketinizin eleştiri kaldıramadığını kabul etmesidir. Bu gibi yorumları silmek yerine işletmenize yaraşır, saygılı bir şekilde yanıt verin ve neden bu şekilde düşündüğünü sorun. Takipçilerinizin sizin hakkında olumsuz düşüncelerini olumlu hale getirebilmek için elinizden gelen her şeyi yapın. İşletmenize verilecek en büyük katkılardan biri de sizin hakkında olumsuz düşünen birinin artık olumlu düşünmeye başlamasıdır. Bu yüzden bu gibi yorumları dikkate alarak sorunu çözme odaklı yaklaşın.
Bu makalede “Sosyal Medya Platformlarında Yapılan 11 Hata” konusuna değindik ve işletmelerin sosyal medyada yaptığı hatalardan bahsettik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.