Plesk Panel’de cron ekleme web sitesinin daha iyi yönetilmesini sağlar. Web sitesinin ve sunucunun daha kolay yönetilmesini sağlamak için kullanılan bazı kontrol panelleri vardır. Plesk panel bu kontrol panelleri arasında bulunur. Cron eklendiği zaman birbirinden farklı görevler ile daha pratik bir yönetim yapılabilmektedir.
Kontrol panelinde sağlanan faydalar sebebi ile cron sık sık tercih edilir. Özellikle sunucuların iş yükünü dağıtmak ve daha optimize bir sistem oluşturmak adına plesk panel için cron eklemesi tercih edilir. Plesk panel’de cron eklemek isteyenler için belirlenmiş aşamalar vardır.
İçindekiler
Plesk Panel’e Cron Nasıl Eklenir?
Plesk panel’de cron aktifleştirme işlemi için takip edilmesi gereken aşamalar vardır. Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir:
- Plesk Panel’e giriş yapılır.
- Web hosting menüsü açılır.
- Menü sekmesinden zamanlanmış görevler tercih edilir.
- Yeni bir görev oluşturulur. Bunun için yeni görev ekle yazısına basılır.
- Görev belirlenirken komut, zaman, süre gibi istenen bilgiler girilir.
- Görev onaylanır ve kaydedilir.
Cron Görevleri Nelerdir?
Cron görevleri arasında birçok madde yer alır. Veri güncelleme başta olmak üzere yedekleme ve otomatik sistem kullanma gibi görevler vardır. Bu görevler tercihe bağlı olarak kullanılabileceği gibi ihtiyaca göre de kullanılabilmektedir. Cron görevleri arasında şu maddeler yer alır:
- Veri tabanının yedeklenmesi.
- Gereksiz dosyaların düzenli periyotlar ile temizlenmesi.
- Dosya temizleme esnasında önemli dosyalara zarar verilmemesi.
- Verilerin güncel kalmasının sağlanması ve belirli periyotlar ile güncelleme denetimi yapılması.
- E – posta ile bilgilendirme yapılması.
- E – posta ile rapor sunulması.
- Bildirim iletilmesi.
- Görev oluşturulması.
Manuel yapılan birçok işlemin otomatik yapılması için kullanıcılar Plesk panel’de cron eklemek isteyebilir. Görevlerin otomatik olarak yerine getirilmesini sağlayan cron, birçok avantaja da sahiptir.
Cron Eklemek için Ne Gerekir?
Cron eklemek için gerekenler arasında ön bilgiler bulunur. Ön bilgilere ulaşıldığı takdirde kısa süre içerisinde görev eklenebilmektedir. Bu bilgiler arasında komut yolu ya da betik yolu ismiyle verilen komuta giden seçenekler yer alır. Çalışma süresi önemli bilgiler arasındadır. Ekleme yapmak isteyen kişilerin çalışma süresine tüm detayları ile yer vermesi sağlanır.
Bunun yanı sıra oluşturulan yetki seviyeleri vardır. Herkes kendi isteğine bağlı olarak yetki seviyesi seçebileceği gibi sistemin otomatik olarak yetki belirlemesine izin verilebilir. Çalışma süresi ve göreve bağlı olarak yetki seviyesi belirlenir. Her bir görevin çalışabilmesi için belirli yetkilere sahip olmak gerekir. Gerekli yetkilere sahip olan kişiler görevlerin çalışmasını sağlayabilir.
Cron Görevlerinde Hangi Zaman Bilgileri Vardır?
Cron görevlerindeki zaman bilgileri temel zaman bilgilerini içerir. Kullanıcılar zaman bilgisi girerken, dakika, saat gün ay gibi özellikler ile karşılaşır. Bunun yanı sıra haftanın hangi günü olduğuna bağlı olarak da farklı ifadeler ortaya çıkarılmıştır. Görevin haftanın hangi günü gerçekleşeceğine bağlı olarak belirli rakamların tercih edilmesi gerekir. Genellikle pazar günü ile sistem başlatılır ve pazar günü için belirlenmiş olan kod 0’dır.
Cron Görevi Nasıl Güncellenir?
Plesk Panel’de cron güncelleme yapmak isteyenler basit seçenekler ile karşılaşılır. Hazırlanan bir görevin tamamen kaldırılması ya da düzenlenmesi mümkündür. Eğer güncelleme gerekiyor ise zamanlanmış olay görevin üzerinden işlem yapılması gerekir. Görevler bölümünde yer alan seçenekler incelenmeli, uygun olan görev seçilmelidir.
Akabinde zamanlama ya da komut gibi düzenlenmesi gereken ayarlar var ise düzenleme yapılmalı ve kaydetme işlemi onaylanmalıdır. Plesk panel’e cron eklemek hem otomasyon süreçlerini kolaylaştırır hem de eklenen görevlerin düzenlenmesi için gerekli alan açılır.