Pazarlama Otomasyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Facebook gönderilerinize göz atarken, otomasyonun nasıl çalışmadığı veya nasıl yararlı olamadığı hakkında düzinelerce makale görebilirsiniz. Bu makalelerin çoğu gerçeği yansıtmamaktadır.
Otomasyonlar birleştirilmiş bir pazarlama, hedef kitlenizle daha verimli bir şekilde doğrudan bağlantı kurmanız için size fırsatlar sunmaktadır. İşletmeniz yalnızca rutin görevlerle zamandan tasarruf etmekle kalmaz, ekibiniz de müşteriliniz hakkında yeni veriler toplamak için zaman ayırabilir.
Bu nedenle, pazarlama otomasyonunu pazarlama stratejinizden eksik etmemelisiniz. Kitlenizin beklentilerini karşılamak ve gelirinizi artırmak için bir şans bulunmaktadır.
Bu makalede “Pazarlama Otomasyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler” konusuna değineceğiz ve pazarlama otomasyonu hakkında bilgi vereceğiz.
Pazarlama Otomasyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
1) Sektörünüzle ilgili sosyal medya gönderilerini paylaşın
Araştırmalar, çevrim içi olarak aktiflik gösteren yetişkinlerin %97’sinin geçen ay içinde bir sosyal ağı ziyaret ettiğini veya kullandığını göstermektedir. İşletmeniz yeni potansiyel müşteriler kazanmayı hedefliyorsa, ilk hedefiniz sosyal medya olmalıdır.
Çoğu şirket sosyal medya varlıklarının potansiyelini en üst düzeye çıkarmakta başarısız oluyor. Markalar sosyal medyada yalnızca kendilerine odaklandığında müşteriler rahatsız hisseder.
Şirketler bunu yapmak yerine, sosyal medya çabalarını hedef kitlelerini eğitmeye ve eğlendirmeye de harcamalıdır. Müşterilerinin benzersiz deneyimlerini paylaşabilirler, özel günlerde kutlamalar yapabilirler ve bazı gündemlerde fikirlerini paylaşabilirler. Bu gibi eylemler, müşterilerin ve potansiyel müşterilerin size karşı olan bakışlarını sıcak hale getirmede yardımcı olacaktır.
Sosyal medya, markanıza müşterilerin ilişki kurabileceği canlı bir kişilik kazandırmak için kullanılmalıdır. Bu güveni oluşturabildiğinizde, hedef kitleniz sizden alışveriş yaparken daha rahat hissedecektir.
2) Ziyaretçi davranışlarını analiz edin
Ekibinizin tüketicileriniz hakkında gerçekten bilgi edinme fırsatını kaçırıyor olabilirsiniz. Bazı işletmeler, müşterilerini izlemeyi ürkütücü buluyor.
Fakat bu bakış açısı yanlıştır. Ziyaretçi davranışını izlemek, müşterilerinizi anlamanıza yardımcı olur. Müşteriler hakkında daha fazla şey bilirseniz, daha iyi çevrim içi deneyimler sunabilirsiniz.
Ziyaretçilerinizin nereden geldiğini ve hangi içeriğin onları websitenize yönlendirdiğini analiz ederek içerik yatırım getirinizi daha iyi takip edebilirsiniz. Bu sayede çabalarınızın ne kadar etkili olduğu hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve ziyaretçilerinizin değerli bulduğu şeylerden daha fazla yaratabilirsiniz.
Bunu yapmak için uygulayabileceğini bir örnek verecek olursak; websitenize Google Analytics kurmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede hangi kanalların ürünlerinize ziyaretçi yönlendirdiğini kolayca gözlemleyebilirsiniz. Her ziyaretçinin belirli bir sayfayı görüntülemek için ne kadar zaman harcadığı gibi küçük ama önemli verileri de elde edebilirsiniz.
Kısacası ziyaretçilerinizi izlemek, müşterilerinize hizmet vermenizde yardımcı olur. Bu hedefe odaklandığınızda, ziyaretçilerinizi takip edip etmeme konusundaki şüpheleri ortadan kaldırmış olacaksınız.
3) Kararsız alıcıları yakalayın
Fiziksel olarak faaliyet gösteren işletmeler, akılda kalıcı satış tabelaları ve vitrinlerle alışveriş yapanları mağazalarına çekmekle uğraşırlar Bir müşteri onları tercih ettiğinde, güler yüzlü bir satış elemanı ve sınırlı süreli özel tekliflerle müşterilerin ilgilerini çekerler.
Çevrim içi bir perakendeci olarak, bu stratejiyi işletmeniz için de uygulayabilirsiniz. Bu konuda tek ihtiyacınız olan bir adet açılış sayfasıdır. Açılış sayfaları, ziyaretçilerinizin dikkatini çekmek için bir araç olarak kullanılmaktadır. Açılış sayfalarındaki içerik, okuyucuyu varlığınızın onlara sunacağı şeylere hazırlamaktadır.
4) Nitelikli müşteri adaylarını bulun
Potansiyel müşterileri nitelikli potansiyel müşterilere dönüştürmek için çalışmalısınız.
Tüketicilerin ürününüzü satın almaya hazır olduklarını gösteren faaliyetleri tanımlamak için ekibinizle birlikte çalışın. Bu faaliyetleri tanımlamak için promosyon e-postası oluşturmayı, ürün sayfanızı haftada beş – altı kez ziyaret etmeyi veya bir müşteri destek personeliyle iletişim kurmayı düşünebilirsiniz.
Ekip üretkenliğini geliştirmek ve satışları artırmak için potansiyel müşterilerinizi nasıl nitelendireceğinizi bulmalısınız.
5) Kampanya e-postaları hazırlayın
Çevrim içi pazarlama söz konusu olduğunda en önemli etkenlerden biri iletişimdir. Hedef kitlenize nasıl ve ne zaman mesaj gönderdiğiniz çok önemlidir.
Teknolojideki gelişmelerle birlikte marka ve müşteri ilişkisi alıcıyı desteklemek için kurulmalıdır. Müşteriler, satış mesajlarını ne zaman ve nerede almak istediklerini kontrol edeceklerdir. Bu yüzden her zaman alıcının faydası için düşünüp, sizin faydanızı altta tutmalısınız.
Özelleştirilmiş e-postalar, alıcıların içeriğinizi okumasını ve hizmetlerinize dikkat etmesini sağlar. E-posta pazarlama yazılımı kullanarak e-posta listenize kişiselleştirilmiş otomatik mesajlar göndermeyi kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin Constant Contact ile abonelerinize otomatik doğum günü kutlama e-postaları göndermeyi deneyebilirsiniz.
Son olarak;
Otomasyon, tüm pazarlama stratejileriniz için tek çözüm değildir. Ancak, iş akışlarınızı kolaylaştırmak için verimli bir buluştur.
Sosyal medya yönetiminden e-posta kampanyalarına kadar, pazarlama otomasyonu müşteri deneyimini kolaylaştırmaktadır. Gereksiz uğraşlar olmadan potansiyel müşteriler çekebilir, bu müşterileri birer nitelikli müşteriye dönüştürebilirsiniz.
Bu makalede “Pazarlama Otomasyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler” konusuna değindik ve pazarlama otomasyonu hakkında bilgi verdik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.