Nasıl Website Adresi Yönlendirilir?
Yeni bir website için yönlendirme ihtiyacı çok da gerekli değildir. Birkaç sayfadan oluşan bir website için yönlendirme işlemleri oldukça basit kalacaktır.
Ancak zamanla websiteler büyür. Daha fazla sayfa ve daha fazla kategori oluştukça uğraşmanız gereken daha fazla URL’e (adres) sahip olmaya başlarsınız. Bu büyüme zirvelere ulaştıkça URL’lerle uğraşmanın gerçekten yorucu olduğunu fark edebilirsiniz.
Ayrıca website denetimi esnasında URL’ler; size iyi performans göstermeyen, kaldırılması gereken ya da başka sayfalarla birleştirilmesi gereken sayfalara yönlendirebilir. Bu durumda da eski URL’ler hakkında yapmanız gerekenleri düşünmeniz gerekecektir. Hemen hemen tüm website sahipleri, bir noktadan sonra bir yönlendirme ayarlamasıyla karşı karşıya kalacaktır.
Bu makalede “Nasıl Website Adresi Yönlendirilir?” sorusuna değineceğiz ve website adresi (URL) yönlendirmeleriyle ilgili birkaç ipucu vereceğiz.
Nasıl Website Adresi Yönlendirilir?
Bir website yönlendirmesi, eski URL’inizi yeni bir sayfaya yönlendirir. Herhangi bir ziyaretçi bu orijinal URL’i yazdığında veya tıkladığında, sizin ayarladığınız sayfaya otomatik olarak yönlendirilir. Ziyaretçilerin gezinti esnasında bir 404 hata ekranında kalmamasını ve gerçekten aradığı şeylerle yakından ilgisi olabilecek şeylere yönlendirilmesi gerekebilir. Bu noktada devreye website adresi yönlendirmeleri girer. Website adresi yönlendirmesi yaparak o sayfaya oluşturduğunuz bağlantıların değerini de yükseltmiş olursunuz. Ayrıca bu işlem, arama motoru optimizasyonu (SEO) ve bu bağlantılardan birine tıklayan herkesin kullanıcı deneyimi için önemlidir.
Yönlendirmelerin nasıl ayarlanacağını bilmek, bir website sahibi için değerli bir beceridir ve bu yönlendirmeleri sayfa sayfa veya alan düzeyinde uygulayabilirsiniz.
URL Yönlendirme Türleri
Çoğu website sahibinin yalnızca 301 yönlendirmesi kullanmasına rağmen, bilinmesi gereken üç tür URL yönlendirmesi vardır.
1) 301 Yönlendirme
301 yönlendirmesi kalıcı bir yönlendirmedir. Bu tür yönlendirme hem tarayıcı hem de sunucu düzeyinde gerçekleşir. En yaygın kullanılan ve güçlü yönlendirme türüdür. Mevcut URL’in tüm SEO yetkisini devrederek çalışır. Arama motorları bu tür yönlendirmeleri tanır ve veri tabanına kaydeder. Bu sayede 301 yönlendirme, SEO için de değerli bir yönlendirme türü olarak kabul edilir.
2) 302 Yönlendirme
302 yönlendirmesi geçici bir yönlendirmedir. Yalnızca bir noktada eski URL’e dönme ihtiyacınız olduğunda kullanılmalıdır. Örneğin sitenizi yeniden tasarlıyorsanız, ancak sayfa sonunda kullanıcıları farklı bir alana yönlendirmek istiyorsanız bu 302 yönlendirme türünü kullanabilirsiniz. Ya da bir sayfanın iki farklı sürümünü karşılaştırmak istiyorsanız da bu yönlendirme türünü tercih edebilirsiniz. 302 yönlendirme türü, 301 yönlendirme türü kadar sık kullanılmaz. Eğer bir 302 yönlendirmesi yapmayı düşünüyorsanız, 301 yönlendirmesi kullanmanın daha iyi olup olmayacağını iyice düşünmelisiniz.
3) Meta Yenileme
Büyük ihtimalle bir sayfaya girdiğinizde “Orijinal URL taşındı, sayfaya yönlendiriliyorsunuz…” tarzında bir metinle ya da “5 saniye içinde yönlendiriliyorsunuz, eğer otomatik olarak yönlendirilmezseniz buraya tıklayın.” tarzında bir metinle karşılaşmışsınızdır. Bu yönlendirme türüne Meta Yenileme (Meta Refresh) denir.
Meta yenileme, tarayıcıya sunucuyu güncellemeden yeni sayfaya gitmesini söyleyerek çalışan bir yönlendirme türüdür. Meta yenileme ayarlarken, yeni sayfaya yönlendirmenin gerçekleşmesi için gereken süreyi ayarlayabilirsiniz. Arama motorlarının bir meta yenilemeyi nasıl okuduğu pek tutarlı değildir. Bazen arama motorları, özellikle belirlenen süre sıfır veya bir saniyeyse meta yenilemeyi 301 yönlendirmesi şeklinde yorumlamaktadır. Arama motorları bu yenileme türünde ziyaretçileri aradıkları sayfaya ulaşmak için bekleterek daha kötü bir kullanıcı deneyimi yaratırlar.
Yönlendirme Nasıl Yapılır?
Website sahiplerinin yönlendirme yapmak için birçok seçeneği mevcuttur. İşte o seçeneklerden en yaygın iki tanesi:
1) cPanel Kullanarak Yönlendirme Yapmak
• cPanel hesabınızda oturum açın ve Alan Adları bölümüne gidin ve Yönlendirmeler simgesini bularak üstüne tıklayın.
• Tür menüsü altındaki seçeneklerden Kalıcı (301) veya Geçici (302) birini seçin.
• Sonraki açılır menüde yönlendirmeyi hangi alan için ayarladığınızı seçin. Bu yaptığınız güncellemenin sahip olduğunuz tüm alan adlarına uygulanmasını istiyorsanız Tüm Alan Adları seçeneğini seçebilirsiniz.
• Yönlendirmeyi ayarlamak istediğiniz sayfayı ve yönlendirilecek sayfayı seçmeniz yeterlidir. İlk metin çubuğuna yönlendirmenin olacağı sayfayı, ikinci metin çubuğuna ise yönlendirilecek sayfayı girmelisiniz.
2) WordPress Kullanarak Yönlendirme Yapmak
WordPress’te yönlendirme kurmanın en kolay yolu bir eklenti kurmaktır. Bunun için en popüler seçenek Redirection eklentisidir.
WordPress’te eklenti kurmak konusunda yeniyseniz, WordPress yönetim panelinin sol tarafındaki menüden Eklentiler’i seçin. Yeni Ekle’ye tıklayın ve eklenti ismini aratın. Kuracağınız eklentiyi bulduktan sonra Şimdi Kur’a ve ardından Etkinleştir’e tıklayın. Her eklentinin nasıl kurulacağına dair kendine ait kurulum talimatları bulunuyordur. Yüklü Eklentiler menüsüne giderek eklentinizin kurulum talimatlarını doğru yaptığınızdan emin olun. Sonrasında ise eklentinin üstüne tıklayıp çalıştırarak yönlendirmenin koyulacağı sayfa ve yönlendirmenin yapılacağı adresi girmeniz yeterli olacaktır.
Bu makalede “Nasıl Website Adresi Yönlendirilir?” sorusuna değindik ve neden yönlendirme yapılması gerektiğini anlattık. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur ve website yönlendirmeleri konusunda aklınızda oluşan sorular cevaplanmıştır.