İşletmeniz İçin Kusursuz Marka İsmi Nasıl Seçilir?
Bir işletme yürüten her girişimci, şirketlerini adlandırma konusunda çokça ikilemle karşı karşıya kalır. Bu durum işletmenin hangi konuda hizmet verdiğine göre oldukça değişiklik gösterir. Örneğin gıda, teknoloji, finansal hizmetler ve benzeri. İşletmenin adı veya firmanın adı, bir işletmenin en önemli değerlerinden biridir. Çünkü tüketicilerle bu isim önünde yüz yüze gelip, tüketicinin şirketiniz için düşündüğü kurumsal imajı belirlersiniz. Şirket ismi, bir tüketicinin kafasında şirket olarak ne hizmeti verdiğinize ve rakipleriniz arasında neyi temsil ettiğinize dair ilk izlenimi bırakır. İşletme adınızda ne iş yaptığınıza dair fikir veren bir marka ismi bulunuyorsa, bu isim tüketicilerin daha kolay aklına kazınır. Yeni işletmeler bazen marka isimlerinde “ortaklığıyla”, “&” gibi müşteriler için önemli bir şey ifade etmeyen kavramlar kullanarak şirket isminin daha kolay unutulmasına sebep olurlar.
Peki “İşletmeniz İçin Kusursuz Marka İsmi Nasıl Seçilir?
Yeni insanların, müşterilerin ve tüketicilerin bir şirketin adının hatırlatılmasını sağlayan şey, şirket isminin belirli unsurlara sahip olmasıdır. Uzunluk, basitlik, benzersizlik, ses ve duygu uyumu gibi kavramlara dikkat edilmelidir. Şirketiniz için isim seçerken, bu unsurları bir araya getirerek bir isim seçerseniz bu şirketiniz için büyük avantaj olacaktır.
Bu makale ile tüm girişimcilere ve işletme sahiplerine işletmeleri için marka ismi seçmesinde yardımcı olacağız. Hangi faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ve hedef kitleniz arasında uyum sağlayabilecek şirket adına nasıl ulaşabileceğinizi öğreneceksiniz.
Şirketiniz için isim seçerken şu düşünceyle hareket edebilirsiniz:
İnsanların bir isim seçerken gerçekten zorlandıkları şey, “benzersiz olmalı ve aynı isimde başka bir işletme, marka olmamalı.” düşüncesidir. Dünya çapında aynı hizmetleri sunan birçok şirketin olduğu dijital bir dünyada bu oldukça zor bir seçimdir. Rakiplerinizden daha öne çıkmanız için dikkate değer birkaç ipucu vereceğiz.
1) Beyin Fırtınası ve Fikirleri Değerlendirme
Başlangıçta, kafanızın içinde firma ismiyle ilgili hangi öneriler varsa kâğıda yazın. En başta mutlaka fikirleriniz ve önerebileceğiniz bazı isimler vardır. Hepsini bir kenara yazın ve isimleri seslendirin. İsimleri seslendirdiğinizde size ne hissettirdiğini ve ne çağrıştırdığını hayal edin. Mutlaka beğenmediğiniz isimler olacaktır, oldukça normal bir durum. Çünkü bunlar başlangıçta sadece fikirden ibaret. Bu noktada kendinizi doğru yönde yönlendirmelisiniz. Kendinize şu soruları sorabilirsiniz: “Biz ne sunuyoruz ve tüketiciler neden bizi tercih etsin?”. Örneğin bir hosting şirketi kuruyorsanız öncelikleriniz müşterilerinize yeterli kaynak sunmak gibi özellikler olabilir. Şirketinizin sunacağı şeyleri ayrı ayrı düşünerek de firmanızın ismi konusunda ilham alabilirsiniz.
2) Şirketin Güçlü Yönleri
Bir şirket olarak güçlü yönlerinizi düşünün. Varsayalım ki bir hosting şirketi olarak güçlü yanlarınız çalışma süresi ve sunduğunuz depolama alanında yatıyor. Bu fikirlerle oynayabilir ve marka adınızın şirketinizin sunacağı veriler etrafında toplanmasını sağlayabilirsiniz. Bunu düşünmek, müşterilerin kafasında bu konuda bir uzman olduğunuzu canlandıracaktır ve önceliklerinizi tanıyacaklardır.
3) Telaffuzun Kolaylığı
En önemli konulardan biri marka isminin telaffuzunun kolay olmasıdır. Bir marka isminin telaffuzu ve söylemesi kolay olmalı çünkü akılda kalıcılık artar. Bu yüzden yeni şirket isimlerinin öncelik vereceği bir konu telaffuz olmalıdır. Şirket adınız için düşündüğünüz marka isimlerinin kolay söylenebilir ve sunacağınız temel hizmetle ilgili olduğundan emin olun. Bu şekilde firmanızı ilk defa duyan insanlar işletmenizi araştırmasına gerek bile kalmadan sunacağınız hizmet ile ilgili bir fikre sahip olur. Ayrıca ikna edici bir isim seçtiğinizden emin olmanız gerekiyor. Tüketicilerin marka isminizden bir anlam çıkarabileceği ya da bunun üzerine düşünebileceği bir marka ismi seçmelisiniz.
4) Adın Benzersizliği ve Yasal Olarak Korunabilirliği
Kesinlikle kaçınmanız gereken konu isim benzerliğidir. Gerçekten fark edilmek ve müşterilerinizin kafasında ilk seçenek olarak düşünülmek istiyorsanız, marka isminiz rakiplerinizin ismine benzememeli. Ayrıca bulduğunuz marka isminin başkası tarafından alınmadığına da emin olmalısınız. Bunu bir alan adı sağlayıcısına (Odeaweb) giderek alan adının daha önce park edilme durumunu kontrol edebilirsiniz. Eğer düşündüğünüz isimde bir alan adı varsa ama o isimde bir firma bulunamıyorsa, kişiyle iletişime geçerek alan adını satın alabilirsiniz. Düşündüğünüz marka isminde bir alan adı yoksa ve kararınızı verdiyseniz, o alan adını satın alarak firmanız hakkında ufak bir bilgilendirme web sitesi açarak yasal olarak böyle bir firmanın varlığı hakkında bilgi vermiş olacaksınız.
5) Ölçeklenebilirlik
Bir ismin sadece telaffuzu kolay, benzersiz olması yetmez. Bir isim seçtiyseniz, bu ismin başka bir ülkede farklı bir anlama gelmediğinden ve aşağılayıcı bir şey olmadığından emin olun. Bu şekilde dijital dünyada uzak ülkelerden firmanıza gelebilecek potansiyel müşterileriniz için herhangi bir sorun teşkil etmezsiniz.
Son olarak;
Bir şirkete isim vermek, bir değer ve hizmet duygusundan gelmelidir. Özellikle hosting piyasasında birçok şirket, kendi içinde yaptığı işle ilgili ve sunduğu hizmetle ilgili bir isim seçer. Saydığımız tüm maddeler her türden işletme için dikkate değer fikirlerdi. Marka isminizi düşünürken bu fikirleri göz önünde bulundurarak düşünürseniz daha kaliteli sonuçlar alabilirsiniz. Bu makaleyi okurken keyif aldığınızı ve sizinle paylaştığımız tüm fikirlerle marka isminiz konusunda ilham verebildiğimizi umuyoruz.