IP sıfırlama işlemi yapılarak kullanım esnasında karşılaşılan sorunları gidermek için yapılmaktadır. IP sıfırla işlemi yaparken modemin yeniden başlatılabilmesi gerekmektedir. En çok tercih edilen IP sıfırlamasının adımları şu şekildedir:
- Modem kapatılır ya da yeniden başlatılması için uygun yönlendirme tuşu tercih edilir.
- Modem tekrar açılır.
- Modemin kapatılması ve açılması IP sıfırla işleminin yapılmasını sağlar.
Eğer bu yöntem denenmesine rağmen kullanıcılar istedikleri sonucu alamıyor ise ağ ayarlarını yeniden yapılandırmayı ya da komut isteme sistemi ile yenileme yapmayı tercih edebilir.
İçindekiler
IP Sıfırlama Neden Yapılır?
IP sıfırlama işleminin nedenleri çoğu zaman bağlantı sorunlarını gidermek ile ilgilidir. Bağlantı sorunlarını gidermek için IP sıfırlaması yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra ağ performansında sorunlar ya da tıkanmalar söz konusu ise bu sorunu çözmek için ağ performansını iyileştirmek adına sıfırlama işlemi yapılabilir.
Güvenliği artırmak ve ağ çatışmalarını önlemek için de sıfırlama işlemi yapılabilmektedir. Birbirinden farklı sebeplerden dolayı yapılan sıfırlama işleminde kullanıcılar yaşadıkları sorunu çözebilmek adına bu yöntemi tercih eder. Var olan sorunları çözmenin yanı sıra güvenlik açığıyla karşılaşıldığı takdirde geçici süreliğine IP sıfırla yapılması da mümkündür.
IP Sıfırlama Nedir?
IP adresini sıfırlama, mevcut adresin değiştirilmesi anlamına gelmektedir. Kullanıcılar mevcut adreslerini değiştirmek ve cihazı sıfırlamak adına bu yöntemi tercih eder. Özellikle bağlantı problemlerinden dolayı tercih edilen bu yöntem ile birçok problem çözülebilmektedir.
Kullanılan bilgisayarın IP adresini değiştirmek isteyenler bu yöntem ile hem yenileme yapar hem de bağlantı sorunlarını çözer. Güvenlik ihlali ile karşılaşıldığı takdirde de sıfırlama yapılması mümkündür. Sıfırlama yapıldığında bağlantı sorunları giderilir. Çoğunlukla sorunları gidermek için kullanılan bir yöntemdir.
Komut İstemi ile IP Nasıl Sıfırlanır?
Komut istemiyle IP sıfırlama yöntemi modem erişimi kısıtlı olduğunda tercih edilen yöntemlerden biridir. Bunun için komut isteminin açılması ve bilgisayar (ya da kullanılan cihaz) üzerinden işlem yapılması gerekir. Komut istemi ile IP sıfırlama yapılması için belirlenmiş aşamalar şunlardır:
- Komut istemi açılır.
- Komut istemine ipconfig / release komutu yazılır.
- IP adresi serbest bırakılır.
- Komut istemine ipconfig / renew komutu yazılır.
- Yeni IP adresi için talep oluşturulur.
- Bağlantı kontrol edilir ve cihaz kullanılmaya devam edilir.
Ne Zaman IP Sıfırlama Yapılmamalı?
IP neden sıfırlanmamalı sorusu önemli sorular arasındadır. Adres değişikliği yapılmak istendiğinde her zaman işlemin yapılması için uygun zaman olmayabilir. Özellikle ağ çakışması ya da sistem temelli sorunlar ile karşılaşılıyor ise IP sıfırla ihtiyacı olmayabilir. Özellikle farklı bir sonucu kullanılıyor ya da VPN tercih ediliyor ise bu durumda sunucunun sıfırlanmasına izin verilmez. Özellikle sabit sistem kullanan ve sabit adres ihtiyacı bulunan bir durum söz konusu ise bu durumda sıfırlama yapılmaması önerilmektedir.
Sıfırlama hem bağlantı sorunlarının artmasına neden olurken hem de yeni bağlantı sorunlarının meydana gelmesine zemin hazırlayabilir. Bu sebeple özellikle güvenlik duvarı sunucu ya da sistem söz konusu olduğu takdirde IP sıfırlaması yapılmamalıdır.
IP Sıfırlandıktan Sonra Ne Yapılmalı?
IP sıfırlama işleminden sonra yapılacaklar arasında bağlantının test edilmesi yer alır. Internet bağlantısının test edilmesi ilk aşama olmalıdır. Bunun yanı sıra ayarların kontrol edilmesi, güvenlik duvarının kontrol edilmesi, modemin kontrol edilmesi gibi aşamalarda olabilir.
Kişiler özellikle bir problem ile karşılaşıyor ise bu durumda kontrol ettikleri cihaz ve sistem sayısını arttırabilir. IP sıfırlama işleminin başarılı olup olmadığını teyit etmek isteyen kişiler mevcut sorunun çözümlenip çözümlenmediğini kontrol etmelidir.