İletişim Formları Neden Önemlidir?
Bir website sahibi olarak düşünmeniz gereken bir şey daha. Ziyaretçileriniz sizinle iletişim kurmak isterse nereden iletişime geçecek?
Ziyaretçiler, genelde website sahibiyle iletişime geçmek istediklerinde websitedeki iletişim butonunu ararlar. İletişim formu ziyaretçinin ekranına ne kadar hızlı gelirse o kadar iyi. Bu yüzden ziyaretçi ilk olarak iletişim formunu denemektedir. Sizinle iletişime geçmek isteyen insanları etkilemek istiyorsanız, ihtiyaçlarını karşılayan bir iletişim formu hazırlamalısınız. Eksiksiz ve net olmalı.
Etkileyici bir iletişim formu hazırlamak göze kolay bir şey gibi gelebilir, ancak kaç kişinin form sırasında kritik bilgileri (geri dönüş için ziyaretçi e-posta adresi gibi) girmeyi unuttuğunu görseydiniz şok olurdunuz. Yapılan bir araştırmaya göre ziyaretçilerin %51’i, birçok websitede eksik olan en önemli unsurun kapsamlı iletişim bilgileri olduğunu düşünüyor. İletişim formunuzda yüksek önem taşıyan adımları atlarsanız ziyaretçi kaybı yaşayabilirsiniz. Yine aynı araştırmaya göre ziyaretçilerin %44’ü, formda iletişim bilgileri ve telefon numarası yoksa websiteden çıkıyor.
Bu makalede “İletişim Formları Neden Önemlidir?” sorusuna değineceğiz ve iletişim formlarının nasıl hazırlanması gerektiğinden bahsedeceğiz.
İletişim Formları Neden Önemlidir?
Blogger, küçük işletme sahibi, ajans sahibi veya websitenizi portföy olarak kullanıyor olsanız bile ziyaretçilerinizin iletişim bilgilerinizi bulması için net bir yola ihtiyaçları vardır. Website sahibine ulaşmak isteyen bir ziyaretçi, zahmete girmeden iletişim formuna ulaşmalı ve ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri verip alabilmelidir.
Yapılan analizlere göre ziyaretçilerinizin websitenizde vakit geçirip geçirmeyeceğini ve websiteden ayrılıp ayrılmayacağını belirleyen bir fikir oluşturması yalnızca 50 milisaniye (0,05 saniye) sürer. Yani bu demek oluyor ki, iletişim bilgilerinizi ziyaretçilerinize göstermek için yalnızca 0,05 saniyeniz var. Bu konuda sabit bir yerde “İletişim” adı altında bir bağlantı bırakmak sizin için en iyisi olacaktır.
Yeterli derecede kapsamlı iletişim bilgisi sunmak önemlidir. İletişim sayfanızın ihtiyaç duyduğu en önemli şey, ziyaretçilerin iletişim sayfasında olduğunu açıklayan bir başlıktır. Bu başlık, “İletişim Formu” gibi oldukça basit bir başlık da olabilir. Ya da daha yaratıcı ve eğlenceli birkaç başlık da bulabilirsiniz.
Aşağıdaki iletişim bilgilerinin mutlaka iletişim formunda olması gerekir:
• Şirket ismi
• E-posta adresi
• Telefon numarası
• Şirketin harita üzerindeki konumu
• Potansiyel görünebilecek daha fazla şey
Bunların haricinde ziyaretçilerinizi iletişim kurmaya yönlendiren bir harekete geçirici mesaj da paylaşabilirsiniz. Örneğin “Şimdi sohbet edelim.”, “E-posta gönderin.”, “Bize ulaşın.” gibi.
Özellikle birkaç departmanı olan büyük bir işletmeniz varsa, iletişim formunuz daha kapsamlı ve net olmalıdır. Bu konuda Apple’ı örnek alabiliriz:
Bir müşterinin Apple ile iletişim kurmak istemesinin birkaç nedeni vardır. Cihazlarından birinin teknik desteğe ihtiyacı olabilir ya da çevrim içi sipariş durumun kontrol etmek isteyebilir. Apple bu ihtiyaçları göz önüne alarak düzenli ve görsel bir şekilde özetler ve ek destek için bireyle bağlantılar hazırlar. Tabii ki, bu dünyanın en büyük şirketlerinden birine örnektir. Ancak bu etkenler her türden website sahibi için geçerlidir.
İletişim Formuna Hangi Alanlar Eklenmeli?
İletişim bilgilerinizin listelenmesine ek olarak, websitenize bir iletişim formu bağlantısı da eklemelisiniz. Bu iletişim formu bağlantısını sağlamak, müşterilerin size doğrudan bir istek göndermesine olanak tanır ve siz de onlara istediğiniz zaman geri bildirim yapabilirsiniz.
WordPress sahipleri için iyi haber şu ki; WordPress websitenizde kullanabileceğiniz birkaç iletişim formu eklentisi bulunmaktadır. Unutmamanız gereken bir diğer nokta ise iletişim formunuzun mobil cihaz uyumlu olmasıdır. Çünkü 3,7 milyardan fazla insan, websitelere mobil cihazlar aracılığıyla bağlanıyor. Bu yüzden bir ziyaretçinin isteyeceği son şey, mobil cihazına sığmayan devasa boyutta bir iletişim formu sıkıştırıp küçültmeye çalışmasıdır.
Küçük İşletme Sahipleri Hangi Alanları Eklemeli?
Küçük bir işletmeniz varsa ve ziyaretçileriniz genelde basit sorular için sizle iletişime geçiyorsa, iletişim formunuzu basit hazırlayabilirsiniz. Yalnızca şirket ismi, telefon numarası, e-posta adresi ve mesaj yazmak için bir metin kutucuğu koyabilirsiniz.
Bloglar İçin Hangi Alanlar Eklenmeli?
Bir blogunuz varsa iletişim formuna eklenenlerin boyutu ve sunulan bilgiler değişkenlik gösterebilir. Küçük bir blog işletiyorsanız, küçük işletme sahipleri gibi basit bir iletişim formu eklemeniz yeterli olacaktır. Blogunuz daha büyükse, farklı programlar hazırlıyorsa ve çeşitli hizmetler sunuyorsanız veya misafir bloglama fırsatları sağlıyorsanız iletişim formunuza “iletişim nedeni” bölümü ekleyebilirsiniz.
Bu makalede “İletişim Formları Neden Önemlidir?” sorusuna değindik ve iletişim formlarının nasıl hazırlanması gerektiğiyle ilgili bilgi aktardık. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur ve iletişim formları hakkında kafanıza oluşan sorular cevaplanmıştır.