Başarılı bir işletme websitesine sahip olmanın en önemli adımlarından biri, işinizi verimli bir şekilde yürütmenizi sağlamaya yarayan araçları doğru bir şekilde seçmektir. Birçok işletme için bu, içerik yönetim sistemi (CMS) kullanmak demektir.
Bu makalede “İçerik Yönetim Sistemi Nedir?” sorusuna değineceğiz ve bir işletme websitesi olarak neden içerik yönetim sistemi kullanmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.
İçerik Yönetim Sistemi Nedir?
Bir içerik yönetim sistemi; içeriğinizi çevrim içi olarak oluşturmanıza, düzenlemenize ve yayınlamanıza yardımcı olmak için özel olarak geliştirilmiş yazılımdır. Web sayfalarınızı düzenlemek için sizi doğrudan kodlama ile uğraşmaktan veya bir güncelleme yapmanız gerektiğinde geliştiricinize ulaşmaktan kurtaran kolay bir arayüz sağlar. Ayrıca, websiteye katkıda bulunan veya websitede değişiklik yapan herkese doğru düzeyde erişim sağlamayı sağlar. Bu sayede yalnızca istediğiniz kişilerin, istediğiniz eylemleri yapmasına izin vermiş olursunuz. Website güvenliği açısından bu olmazsa olmaz bir önlemdir.
Bir CMS (İçerik Yönetim Sistemi) içinde, oluşturduğunuz tüm içeriği ve websitenize eklemek istediğiniz tüm medyaları barındırabilirsiniz. Hangi içeriklerin yayınlandığını, hangilerinin planlandığını ve hangilerinin taslak halinde olduğunu kolayca takip edebilirsiniz. Birçok CMS, içerik parçalarındaki değişiklikleri analiz etmenize olanak tanımaktadır. Bu şekilde yazılım sürümlerinin nasıl farklılık gösterdiğini görebilir ve gerektiğinde bir önceki sürüme dönebilirsiniz.
Gerçekten Bir İçerik Yönetim Sistemine İhtiyacınız Var mı?
Küçük işletmeler için “ihtiyaç” kelimesi bu adımda fazla kaçabilir. Ancak çoğu işletme bir CMS’ye sahip olarak işletmesine fayda sağlayacaktır. Şu durumlarda bir CMS’e sahip olmak sizin için iyi olabilir:
• Websitenizde güncelleme yapmaktan sorumlu olan çalışanlarınızın kodlama becerisi yeteri kadar iyi değilse bir CMS tercih edebilirsiniz. Tek kişilik bir işletme veya 100’den fazla çalışanı olan bir işletme olmanız fark etmez, websiteye içerik ekleyebilecek veya sayfalarda ince ayar yapabilecek konumda olan herhangi biri gereken kodlama dilinde yeteri kadar bilgili değilse, işlerini CMS olmadan yapmakta oldukça zorlanacaklardır. Ayrıca küçük kodlama hatalarının göründüğünden daha tehlikeli olabileceğini duymuşsunuzdur. Küçük bir kodlama hatası bile websiteyi çökertebileceğinden, bu riski alıp almamak konusunda düşünmelisiniz.
• Farklı görevler için birden fazla çalışanınızın websiteye erişimi varsa bir CMS tercih edebilirsiniz. CMS, şirketinizde websiteye belirli düzeyde erişime ihtiyaç duyan farklı kişiler için hesaplar oluşturmanıza olanak tanır. Bunu yaparak güvenliği artırmak için WordPress kullanıcı izinleriyle çalışanlarınızın sayfalara hangi düzeyde erişime sahip olacaklarını ayarlamalısınız. Blog gönderileri yazmak ve yayınlamak için bir editör tutmanız durumunda, editöre ana sayfanızda değişiklik yapma olanağı vermek zorunda kalmamış olursunuz. CMS kullanarak websitenizi yanlışlıkla yapılan hatalardan ve kötü niyetli değişiklikerden korumuş olursunuz.
İyi bir içerik yönetim sistemi, websitenizi yönetmeyi çok daha kolay hale getirecektir. Hem sizin hem de yardımcı olması için görevlendirdiğiniz herkes için bir CMS kullanmak, websitedeki çalışma verimini arttırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca içeriğinizi ve web sayfalarınızı düzenli tutmanıza ve istediğiniz gibi düzenlemenize olanak sağlamaktadır.
İçerik Yönetim Sistemlerinin Maliyeti Nedir?
İyi haber şudur ki; en popüler içerik yönetim sistemlerinin neredeyse tamamı ücretsizdir. Ek özellikler istiyorsanız ücretli eklentileri kullanabilirsiniz. Websitenize CMS kurmanıza ve eklenti kurulumunda yardımcı olması için bir web geliştiricisi kiralamak veya bu konuda bilgili bir çalışanınıza bu görevi vermek buna değer olacaktır. Ancak iyi bir CMS kullanmak, herhangi bir varlığınıza mal olmadan devam ettirilebilir.
Tabii ki bu CMS’leri çalıştırabilmek için web barındırma ve bir alan adı satın almanız gerekecektir. CMS’ler, web tasarım yapmak için genelde iyi bir araç değildir. Bu bölüm için profesyonel bir website tasarımcısı veya bir website oluşturucu denemelisiniz. Tüm bu ekstraları karşıladığınızda, CMS için herhangi bir ek maliyet olmadan websitenizi oluşturmaya ve düzenlemeye başlayabilirsiniz.
En Popüler İçerik Yönetim Sistemi: WordPress
Pazar payının yarısından fazlasına sahip olan ve kolay bir şekilde kariyerinin en üst basamaklarına tırmanan bir CMS olan WordPress, birçok website için mükemmel bir seçimdir. Bir içerik yönetim sistemi olarak WordPress’in sonsuz faydaları bulunmaktadır. Popülerliği nedeniyle, CMS için geniş bir kaynak kitaplığı sağlar ve bu kitaplık için çalışan çok fazla sayıda uzman ve geliştirici bulunmaktadır. Bu kitaplığa 50.000’den fazla WordPress eklentisi, aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce tema, düzinelerce kapsamlı WordPress blogu ve sorularınız için yardımcı olabilecek devasa bir kullanıcı topluluğu da dahildir.
Bu makalede “İçerik Yönetim Sistemi Nedir?” sorusunu cevaplandırdık ve günümüzde varlığını sürdüren çoğu websitenin neden içerik yönetim sistemi kullandığıyla ilgili konuştuk. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur ve içerik yönetim sistemleri konusunda kafanızda oluşan sorular cevaplanmıştır.