Bilgisayar terimleri arasında bulunan GPU ve CPU bilgisayar teknolojisi için önemli olan iki terimdir. GPU ve CPU’nun çalıştığı sistem ve donanım farklı olmasına karşın, bazı anlarda birlikte çalışabilmektedir. Grafik işleme ve paralel hesaplama konusunda GPU öne çıkarken, genel hesaplama ve işletim sistemi yönetimi esnasında da CPU ön plana çıkar. GPU ve CPU hem bazı farklara hem de benzerliklere sahiptir.
İçindekiler
GPU Nedir?
Graphics Processing Unit (GPS) açılımına sahip olan bu kelime, Grafik İşlemci Birimi olarak bilinmektedir. Özel donanımlı bileşenler arasında bulunan GPU, günümüzde teknoloji alanının önemli terimleri arasında bulunur. Grafiklerin işlenmesi için özel olarak hazırlanan GPU, veri analitiği de başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.
GPU’nun Görevleri Nedir?
GPU’nun görevleri arasında temel çalışmaları bulunur. Geniş bir çalışma ağına sahip olmasına karşın GPU zaman içerisinde farklı işlevler ile de zenginleştirilmiştir. GPU’nun görevleri arasında şunlar yer alır:
- Grafik işleme
- Grafik oluşturma
- Paralel hesaplama
- Birden çok işlemi eş zamanlı gerçekleştirme
- Yapay zeka
- Derin öğrenme
- Verileri analiz etme
GPU ve CPU arasındaki temel farkları oluşturan GPU görevleridir. GPU’nun temel görevleri bu şekilde olmasına karşın özelleştirilmiş ve genişletilmiş birçok özelliği olduğunu bilmek gerekir.
CPU Nedir?
Central Processing Unit (CPU) olarak bilinen bu terim, bilgisayar sistemlerinin temel işlem bileşenidir. Bilgisayar için merkezi işlem birimi olarak bilinen CPU, gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan tüm işlemlerin yönetilmesini sağlar. Bilgisayar içerisinde işlemler için koordinasyon sağlayan CPU, farklı alanlarda kullanılan genel amaçlı bir işlemcidir. Cihazın paralel işlemleri gerçekleştirmesi esnasında da aktif görev alır.
CPU’nun Görevleri Nedir?
CPU’nun görevleri arasında birçok temel işlem yer almaktadır. Mantıksal işlemlerin gerçekleşmesinden, matematiksel sürecin tamamlanmasına kadar CPU’nun birçok görevi bulunur. CPU’nun temel görevleri şunlardır:
- Genel hesaplama
- İşletim sistemini çalıştırma
- İşletim sistemini koordine etme
- Verilen komutları yürütme
Bu görevler CPU’nun temel görevleri arasında bulunur. CPU’nun teme görevleri sayesinde GPU sorunsuz bir şekilde çalışma eğilimi gösterir. CPU’nun ve GPU’nun performans, kullanım alanı ve yapı olarak farklılıkları mevcuttur.
GPU ve CPU Arasındaki Farklar Nedir?
GPU ve CPU arasındaki farklar birçok konudan oluşur. İşlem yapısı başta olmak üzere birçok farklılık söz konusudur. GPU ve CPU arasındaki farklar şu maddelerden oluşur:
- Çekirdek Sayısı: CPU az ama güçlü çekirdeklere sahiptir. GPU ise binlerce farklı çekirdek ile hareket eder.
- İşlem Yapısı: CPU sıralı işlemleri gerçekleştirme konusunda başarılır. GPU paralel işlemlerin gerçekleşmesinde işlem yeteneğine sahiptir.
- Amaç: CPU genel amaçlı işlemler için uygundur. GPU ise grafik işleme gibi hem paralel hem de özel amaçlı işlemler için kullanılabilir.
- Kullanım Yeri: CPU’nun kullanım alanı işletim sisteminin temel yönetimi ile ilgilidir. Uygulamaları çalıştırır, açma ve kapatma sürecini tamamlar. GPU ise paralel işlemlerin olacağı alanlarda kullanılır, yapay zeka uygulamaları için tercih edilir. GPU’nun en önemli kullanım yeri grafik işleme alanlarıdır.
GPU ve CPU Birlikte Çalışır Mı?
GPU ve CPU çalışmaları mümkündür. Çoğu zaman birlikte çalışırlar ve birbirlerinin görevlerini tamamlamalarına destek olurlar. Örneğin oyun oynama esnasında GPU grafiğin hızlı bir şekilde işlenmesini sağlar.
CPU ise bu durumda genel işleyişin devam etmesine deste olacaktır. GPU ve CPU birlikte kullanılarak birçok işlemin pratik bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. GPU ve CPU farklılıkları ve benzerlikleri olan iki farklı sistemdir. Her ikisi de bilgisayar teknolojisinin önemli yapı taşları arasında bulunur.