Google Arama Algoritmaları Nedir? Nasıl Çalışır?
SEO yaparak organik website trafiğini artırmak istiyorsanız öncelikle Google algoritmalarına hâkim olmalısınız. Google’da 200’den fazla sıralama faktörü vardır ve tüm faktörleri bilmek zorunda değilsiniz. Fakat içlerinden bazıları en önemli olanlarıdır ve en çok kullanılanlarıdır.
Bu makalede “Google Arama Algoritmaları Nedir? Nasıl Çalışır?” sorusuna değineceğiz ve Google’ın arama algoritmalarına göz atacağız.
Google Arama Algoritmaları Nedir? Nasıl Çalışır?
Google’ın arama algoritması, ziyaretçilerin arama sorgularıyla en ilgili sonuçları bulmasına yardımcı olan bir teknolojidir. Bu algoritmalar, organik ya da diğer adıyla doğal arama sonuçlarını analiz eder ve hangi web sayfalarının Google’ın SERP’lerinin (arama sonucu sayfaları) ilk sayfasında yer alması gerektiğine karar verir.
Bu algoritmaların temel amacına bir örnek verecek olursak: Google’da SEO’lar ile ilgili bir şeyler arattığınızda, Google karşınıza en eski bilgileri çıkarmaz. Her zaman için en popüler ve en yeni seçenekleri size sunmak için interneti tamamen analiz etmektedir.
Google’ın arama algoritmaları nasıl çalışır?
Google’ın 200’den fazla sıralama faktörü olduğunu söylemiştik. Bunlardan en popülerleri ise şu anda günümüzdeki Google algoritmalarını temsil edecek durumdadır. Aşağıda birkaçını görebilirsiniz:
PageRank (Sayfa Sıralaması)
PageRank, Google’ın kurucu ortağı Larry Page’in adını taşıyan Google algoritmasının adıdır. PageRank, diğer sayfalarla ne kadar alakalı olduğunu belirlemek için bir sayfaya verilen bağlantıların sayısını ve kalitesini analiz ederek çalışmaktadır.
PageRank’ın çalışma prensibini anlatmadan önce, Google’da bir şey aratıldığında gösterilen sonuçlara “hit” dendiğini bilmelisiniz.
PageRank nasıl çalışır?
PageRank algoritması, arama motorunun web sayfalarını kendi dizininde nasıl sıraladığını etkilemektedir. PageRank’ın oluşturduğu puan, doğrudan bağlantı sayılarına göre belirlenir ve geri bağlantılar da buna dahildir.
Google bu algoritmada kullanıcılarından topladıkları verileri insanların arama sonuçlarıyla nasıl etkileşime girdiğine dair bir sonuç ortaya çıkarmak için kullanmaktadır.
Bu algoritmayı oluşturan birçok işlev vardır ve Google, mümkün olan en iyi arama sonuçlarını sağlamak için algoritmalarını sürekli olarak güncellemektedir.
PageRank oluşturulma adımları nelerdir?
Tarama
Tarama, Google’ın dizine ekleyeceği web sayfalarını belirlemek için tüm interneti otomatik olarak tarayan arama motoru işlemlerini içermektedir. Dizine eklenecek websiteleri ve web sayfalarını bulma işlemi tarama olarak bilinir.
Taramada bir web sayfasındaki tüm köprüler takip edilir ve websitelerinin içeriğinde referans verilen web sayfalarını bulmak amaç edinilmiştir.
İndeksleme
İndeksleme işleminde Google web sayfaları dizine eklenir ve büyük bir veri tabanında saklanır. İndeksleme genel olarak bir HTML belgesini içeriğindekiler hakkında bilgilere bakılarak diğer belgelerle eşleştirilme işlemidir.
Sıralama
İnternette her kullanıcıya yüksek kaliteli sonuçlar göstermek için temel işlevi sıralama adımları sağlar. Sıralama, her bir web sayfasının içeriğini arama terimiyle ilgi düzeyine göre inceleme sürecini oluşturur.
Arama terimleri, Google’ın dizinde bilgi aramak için kullanılan kelimeler veya kelime öbekleridir. Bir sayfanın bir arama terimiyle ilgi düzeyi ne kadar yüksekse, o sayfa o kadar yüksek sırada sıralanır.
Google’ın sıralama faktörleri nelerdir?
Tüm sıralama faktörleri, bir web sayfasındaki geri bağlantılardan ve anahtar kelimelerden sosyal medya platformlarındaki sinyallere kadar uzanır. Google, herhangi bir arama sorgusu sonucunun son derece doğru ve kullanıcı dostu olmasını istediği için bu sıralama faktörlerini sürekli olarak güncellemektedir.
Geri bağlantılar ve anahtar kelimeler gibi daha birçok önemli sıralama faktörü bulunmaktadır. Bunlardan birkaçını aşağıda görebilirsiniz:
1) İçerik
Web sayfanızın içeriği, belirli anahtar kelimeler veya kelime öbekleri için organik arama sonuçlarında ne kadar yüksek veya düşük sıralanmanızda önemli bir rol oynar. İçeriğinizi yazarken kullanıcıların tarafında düşünün ve içeriğinizdeki bilgileri nasıl aratacaklarını bulun.
2) Hız
Google, mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak istediği için websitenizin yükleme hızı sıralamalarınızı önemli ölçüde etkileyecektir. İnsanlar websitenizin yüklenmesini beklerken kötü bir deneyimle karşılaşırlarsa, websitenizin hemen çıkma oranları artar ve Google sıralama faktörlerine göre daha düşük sıralanırsınız.
3) İlgi Düzeyi
Sıralama faktörleri, algoritmalar ile ilgili olup olmadığını değerlendirmek için web sayfalarının içini analiz eder. Websitenizde bulunan her türlü içeriği Google algoritmalarına göre dizayn ederseniz sıralamanız büyük ölçüde artacaktır.
4) Arama Kelimelerinin Önemi
Kullanıcılara aradıklarını tam olarak vermek isteyen Google, kullanıcının ne istediğini anlamak için de sıralama faktörleri geliştirmiştir. Örneğin bir kullanıcı “İstanbul web hosting” kelimelerini kullanarak bir arama sorgusu gönderirse, Google önce İstanbul’daki web hosting çözümlerini ve web hosting ile ilgili verileri kullanıcılara sunar. Bu yüzden websitenizde bulunan tüm yazı ve sembolleri bu tarz anahtar kelimelerle dizayn etmeye çalışmalısınız.
Bu makalede “Google Arama Algoritmaları Nedir? Nasıl Çalışır?” sorusuna değindik ve Google’ın arama algoritmaları hakkında bilgi verdik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.