FTP Nedir? Nasıl Kullanılır?
Website yazılımınız; istediğiniz websiteyi oluşturmanın, websitenizi zaman içinde yönetmenin ve değiştirmenin, website trafiğini artırmanın, sayfa hızını iyileştirmenin ve güçlü güvenlik önlemleri almanın kolaylığını belirler.
Birçok website sahibi için temel araçlardan biri, dosyaların internet üzerinden bir cihazdan diğerine transferini kolaylaştıran bir uygulama olan FTP istemcisidir. Bir sunucuya dosya göndermeniz veya o sunucudan bir şey indirmeniz gerektiğinde, doğru FTP istemcisi seçmelisiniz.
Bu makalede “FTP Nedir? Nasıl Kullanılır?” sorularına değineceğiz ve FTP ile ilgili bilgi vereceğiz.
FTP Nedir? Nasıl Kullanılır?
Dosya aktarım protokolü veya kısaca FTP, dosyaları internet üzerinden aktarmaya yarayan bir ağ protokolüdür. FTP, website dosyalarını kişisel cihazınızdan barındırma sunucunuza yüklemenize olanak tanıdığı için website sahipleri için önemlidir.
Bir bilgisayardan bir web sunucusuna FTP aracılığıyla dosya göndermek için FTP istemcileri kullanılır. FTP istemcisi, bilgisayarınızda bulunan, sizi FTP ve diğer protokoller aracılığıyla uzak sunuculara bağlayan programlardır. Bir FTP istemcisi sayesinde dosyaları bir sunucuya yükleyebilirsiniz, bir sunucudan cihazınıza dosya indirebilirsiniz ve web sunucusunda depolanan dosyaları görüntüleyip yönetebilirsiniz.
Ayrıca birçok FTP istemcisi; bulut depolama platformlarına bağlanmak, bir sunucuda bulunan dosyaları indirmeye gerek kalmadan düzenlemek ve dosya yükleme/indirme geçmişinizi günlüğe kaydetmek gibi başka işlevler de sağlar.
FTP istemcileri genellikle FTP dışındaki protokoller aracılığıyla da dosya aktarabilir. Özellikle FTP aktarımlarını SSL protokolü ile şifreleyen FTPS ve SFTP şifreleme ile şifrelenen dosyalar için hizmet sağlar. Bu protokoller, FTP istemcilerini incelerken dikkat edilmesi gereken protokollerdir. Çünkü dosya aktarımlarınızın hırsızlıktan veya yetkisiz değişikliklerden korunmasını sağlarlar. Bu yüzden işletmenizin güvenliği adına mümkün olduğunda güvenli ağ aktarım protokollerini tercih edin.
Bazıları ücretsiz, bazıları ücretli birçok FTP istemcisi mevcuttur. Doğru FTP istemcisi, özel ihtiyaçlarınıza ve işletim sisteminize göre değişiklik gösterecektir.
1) FileZilla
FileZilla, FTP istemci alanındaki en büyük isimlerden biridir ve FTP, FTPS ve SFTP için esnekliği ve desteği nedeniyle birçok geliştirici tarafından tercih edilen bir istemcidir. Ayrıca ücretsiz ve kaliteli olduğu için WordPress gibi popüler bir içerik yönetim sistemi yazılımından bile onay almıştır.
FileZilla, website geliştiricilerinin sunucularına bağlanmak için ihtiyaç duyduğu her şeyi sunar. Sol tarafta yerel dosyalarını ve sağ tarafta sunucu dosyalarını gösteren iki bölmeli bir ekrana sahiptir. FTP istemcileri arasında en iyi arayüze sahip olduğu söylenemez ancak estetiğe değil de işleve daha çok önem verenler için FileZilla hızlı bir FTP istemcisidir. Ayrıca sık güncellemelerle yazılım sürekli olarak geliştirilmektedir ve hataları düzeltilmektedir. Ayrıca Site Yöneticisi sayesinde web sunucularınıza birer profil oluşturabilirsiniz. Bu profiller sayesinde parolalarınız saklanır ve istediğiniz web sunucusuna parolasız giriş sağlayabilirsiniz.
FileZilla nasıl kullanılır?
FileZilla oldukça basit bir kullanıma sahiptir. Üst tarafında bulunan Sunucu kısmına bağlanacağınız sunucu adresini, Kullanıcı adı kısmına sunucunun kullanıcı adını ve Parola kısmına ise sunucunun şifresini yazarak giriş yapabilirsiniz. Kapı numarası bölümüne ise bağlanmak istediğiniz port numarasını girebilirsiniz. Bu varsayılan olarak 22 olacaktır.
Sunucunuza giriş yaptıktan sonra sunucu dosyaları sağ tarafta, cihazınızın dosyaları ise sol tarafta gözükecektir. Dosya aktarım işlemlerini başarıyla sağlayabilirsiniz.
2) WinSCP
WinSCP; ücretsiz, açık kaynaklı, yalnızca Windows’a özel bir FTP istemcisidir. FTP, SFTP ve FTPS desteği arayan Windows kullanıcıları için en iyi seçeneklerden biridir. Diğer FTP istemcileri gibi WinSCP’de de basit bir arayüz kullanılır ve ana pencereyi yerel dosyalar ve uzak dosyalar için ayırır. Ayrıca arayüzü büyük ölçüde özelleştirilebilir ve programdan çıkmadan dosyaları değiştirebilmek için programın içine entegre metin düzenleyicisi bulunmaktadır. Gelişmiş kullanıcılar, çeşitli görevleri otomatikleştirmek için WinSCP’nin komut dosyası özelliğinden de faydalanabilir.
3) CyberDuck
CyberDuck hem Windows hem de Mac kullanıcıları için çok yönlü bir FTP istemcisidir. Ücretsizdir ve yeni kullanıcılar için kullanımı kolaydır. FTP ve SFTP’yi destekler. Dosyalarınızı CyberDuck ile Amazon S3, Microsoft Azure, OneDrive, Dropbox ve Google Drive gibi bulut depolama hizmetlerinize kolayca ve hızlı bir şekilde yüklemenize olanak tanır.
CyberDuck’ı özellikle Mac kullanıcıları için iyi yapan en iyi özelliklerden biri arayüzüdür. CyberDuck, dosyalarınızı aktarmak için sürekle-bırak sistemiyle çalışır ve parolalarınızı program içinde saklayabilirsiniz. Dosyaları düzenlemek için önde gelen metin düzenleyicilerinin çoğuyla bütünleşir ve tercih ettiğiniz ortamda size esneklik sağlar.
Bu makalede “FTP Nedir? Nasıl Kullanılır?” sorularına değindik ve FTP hakkında bilgi verdik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.