Website Geliştirmenin 8 Adımlık Özeti
Website geliştirme, bir website oluşturmaya giden iş için yapılan her şeyi kapsayan terimdir. Kodlamadan komut dosyası oluşturmaya, ağ yapılandırmasına ve CMS (İçerik Yönetim Sistemi) geliştirmeye kadar her adımı içermektedir.
Web geliştirme, tipik olarak web kodlamanın temeliyken; website geliştirme, istemci tarafı komut dosyası oluşturma, sunucu tarafı komut dosyası oluşturma, sunucu ve ağ güvenliği yapılandırması, e-ticaret geliştirme ve içerik yönetim sistemi (CMS) geliştirme gibi konuyla ilgili tüm geliştirme görevlerini içerir.
Bu makalede “Website Geliştirmenin 8 Adımlık Özeti” konusuna değineceğiz ve website geliştirme hakkında bilgi vereceğiz.
Website Geliştirmenin 8 Adımlık Özeti
İnternet günümüzde birincil araştırma, bağlantı, eğitim ve eğlence yöntemi haline geldi. 2022 itibariyle, dünya nüfusunun yarısından fazlası olan 4.66 milyar küresel internet kullanıcısı vardır.
Hızla artan internet kullanıcılarının sayısı göz önüne alındığında, website geliştirmenin hızla genişleyen bir endüstri haline gelmesi normaldir. 2020 yılıyla 2030 yılları arasında website geliştiricilerinin istihdamının diğer teknoloji kariyerlerinin çoğundan çok daha hızlı bir şekilde artması beklenmektedir.
Website geliştirme ile ilgili temel bilgileri öğrendiğimize göre, kısa açıklamalara geçebiliriz:
1) Website nedir?
En temelinde websiteler, websiteleri barındıran bilgisayarlar olan sunucularda depolanan dosyalardan oluşmaktadır. Tarayıcılar, internet bağlantınız aracılığıyla websitelerini yükleyen bilgisayar programlarıdır ve bu websitelerine erişmek için kullanılan bilgisayarlar (yani websiteye bağlanan bilgisayarlar) istemci olarak bilinir.
2) IP adresi nedir?
Bir websiteye erişmek için o websitenin internet protokolünü (IP) bilmeniz gerekir. Bir IP adresi, benzersiz sayı dizisinden oluşmaktadır. Her cihazın kendisini internet üzerinden bağlanan milyarlarca website ve cihazdan ayırt edebilmesi için bir IP adresi bulunmaktadır.
Bir websiteye IP ile erişmek mümkünken, çoğu internet kullanıcısı kullanımı daha kolay ve daha akılda kalıcı olduğu için alan adlarını kullanmayı ve arama motorlarını kullanmayı tercih etmektedir.
3) HTTP nedir?
Açılımı “Hiper Metin Transfer Protokolü”dür, sizi ve website isteğinizi tüm website verilerini barındıran uzak sunucuya bağlar. İletilerin internet üzerinden nasıl gönderileceğini tanımlayan bir dizi kural içermektedir. Website sayfaları ve websiteleri arasında geçiş yapmanızı sağlar.
Tarayıcınıza bir website yazdığınızda veya bir arama motoru aracılığıyla bir şey arattığınızda HTTP, istemci ve sunucunun internet üzerinden birbirlerine istek ve yanıt verirken aynı dili konuşabilmeleri için bir ortam sağlar. Kısacası bilgisayarınızla internet arasındaki çevirmendir.
4) Kodlama nedir?
Kodlama, programlama dillerini kullanarak sunucular ve uygulamalar için kod yazma anlamına gelir. Bilgisayarlarla iletişim kurmak için kelime ve gramer kurallarını içerdikleri için “programlama dilleri” olarak adlandırılırlar. Ayrıca sadece cihazlar ve programlar tarafından okunabilen özel komutlar, kısaltmalar ve noktalama işaretleri içerirler.
5) Front-end nedir?
Front-end, bir internet kullanıcısı olarak gördüğünüz ve etkileşimde bulunduğunuz bir website yazılımının ön yüzüdür. Website bilgileri bir sunucudan bir tarayıcıya aktarıldığında front-end dilleri, websitenin internet ile sürekli iletişim kurmak zorunda kalmadan çalışmasına izin vermektedir.
Front-end kodları, kullanıcıların bir websiteyle etkileşime girmesine ve video oynatmasına, resimler genişletmesine veya daraltmasına, metni vurgulamasına ve daha pek çok şeye olanak tanırlar. Front-end üzerinde çalışan website geliştiricileri ise istemci tarafı geliştirme üzerinde daha çok çalışmaktadır.
6) Back-end nedir?
Back-end, interneti kullanırken görmediğiniz taraftır. Bu dijital altyapı, geliştirici olmayanlar için bir dizi sayı, harf ve sembol gibi görünebilir.
Front-end dillerinden daha fazla back-end dilleri vardır. Bunun nedeni ise front-end’deki tarayıcıların yalnızca HMTL, CSS ve JavaScripti anlamasıdır. Back-end’deki bir sunucu hemen hemen her dili anlayabileceği şekilde yapılandırılabilir.
7) CMS nedir?
İçerik yönetim sistemi (CMS), website içeriği oluşturmak ve yönetmek için kullanılan bir çeşit web uygulaması ve programıdır. Bir website oluşturmak için vazgeçilmez şartlardan biri olmasa da bir CMS kullanmak işleri kolaylaştırır. Bir websitenin yapı taşlarını sağlar ve kodunuzla yapıyı oluşturmanıza olanak tanır. İçerik yönetim sistemleri günümüzde daha çok e-ticaret ve blog yazıları için kullanılır, ancak her tür website için özelleştirilebilir.
8) Siber güvenlik nedir?
Özel bilgileri ifşa etmek, verileri çalmak ve sunucuları çökertmek için Websitelerde güvenlik açıkları bulmaya çalışan kötü niyetli kişiler her zaman vardır. Siber güvenlik; verileri, ağları ve bilgisayarları bu tehditlerden koruma uygulamalarına denir.
Bilgisayar korsanları tarafından kullanılan yöntemler ve onlara karşı korunmak için alınan güvenlik önlemleri sürekli olarak geliştirilmektedir. Bir website sahibi olarak ise websitenizin nasıl hedef alınabileceğini anlamamak, kötü sonuçlarla bitebilir. Siber güvenlikle ilgili temel bir anlayış, etkili web geliştirme için büyük öneme sahiptir. Ayrıca güvenlik denetimlerini tutarlı bir şekilde gerçekleştirebilmenizi sağlar.
Bu makalede “Website Geliştirmenin 8 Adımlık Özeti” konusuna değindik ve website geliştirme hakkında bilgi verdik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.