E-Ticarette Bilinmesi Gereken Bazı Terimler
Yeni bir e-ticaret mağazanız bulunuyorsa veya çevrim içi pazarlama dünyasına ilk adımınızı atmayı düşünüyorsanız, pazara atılmadan önce öğrenecek çok şeyiniz vardır. Öğrenmeniz gereken yepyeni bir dil bulunur.
Herkesin kolayca anlayabileceği, gelişigüzel terimler ve kısaltmalar kullanan bir ortamda olmayacaksınız. Çevrim içi pazarlamanın tüm yeni ve kafa karıştırıcı dilinde gezinmenize yardımcı olmak için, bilmek isteyeceğiniz çevrim içi pazarlama terimleri bulunan bir liste hazırladık. Bazı terimleri gelecekte mutlaka göreceksiniz fakat, bu listede hiç görmeyeceğiniz bazı çevrim içi pazarlama terimleri de bulacaksınız. Ayrıca, bazı terimlerin isimleri değişkenlik gösterebilir, çevrim içi pazarlama dilinde tüm terimler sabit değildir.
Bu makalede “E-Ticarette Bilinmesi Gereken Bazı Terimler” konusuna değineceğiz ve e-ticarete atılmak isteyen yeni işletmeler için çevrim içi pazarlama dili konusunda temel hazırlayacağız.
E-Ticarette Bilinmesi Gereken Bazı Terimler
A/B Testi
Değiştirilen ögelerden hangisinin daha iyi performans verdiğini görmek için her yönden benzer iki pazarlama öğesinin serbest ölçülmesi uygulamasıdır. E-postalar, açılış sayfaları, harekete geçirici mesajlar vb. için kullanılabilir.
AdWords
Google’ın internette gördüğünüz reklamların çoğunu, özellikle arama sonuçlarının üstünde ve yanında görünen reklamları yayınlayan reklamcılık hizmetidir.
Bağlı Kuruluş Pazarlaması
Blog yazarlarının veya diğer içerik üreticilerinin, içeriklerinde bir markanın websitesine bağlantılar koyduğu ve yönlendirmeye yardımcı oldukları müşteriler için gelirin bir kısmını kazandığı bir pazarlama uygulamasıdır.
Bağlantı Metni
Bir bağlantıda kullanılan kelimelerdir. (Altı çizili, mavi bağlantı kelimeleri)
Geri Bağlantılar
Diğer websitelerden sizinkine gelen bağlantıları tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir.
Banner Reklamlar
Bir websitenin sayfasında bir yerde, genelde kare veya dikdörtgen şeklinde bir görsel reklamın gösterildiği çevrim içi bir reklamcılık biçimidir. Bu reklamlar, genelde sayfanın üstünde, yan tarafında veya metnin içine gömülüdür.
Davranışsal Hedefleme
Birçok çevrim içi reklamcılık platformu, kullanıcıların geçmişte gerçekleştirdikleri çevrim içi eylemlere dayalı olarak reklamları belirlemenize olanak tanır. Örneğin, bir kişinin tarama geçmişi o kişinin çoğunlukla hangi konuya meraklı olduğuna göre reklamlar gösterilebilir.
Bing
Başlıca üç arama motorundan biri.
Siyah Şapka SEO
Anahtar kelime doldurma ve yorum spamı gibi arama motoru algoritmalarını bir websiteyi daha yüksek sıralamalara yönlendirmeyi amaçlayan SEO taktikleridir. Google, siyah şapka SEO taktiklerini önermez ve bu taktiği kullanan websiteleri cezalandırmak için algoritmalarını sürekli olarak geliştirmektedir.
Beyaz Şapka SEO
Arama motorları tarafından onaylanan SEO taktikleridir.
Bounce (Hemen Çıkma) Oranı
Websitenizi ziyaret ettikleri sayfadan fazlasını ziyaret etmeden ayrılan ziyaretçilerinizin yüzdesini ölçen bir pazarlama metriğidir.
Alıcı Kişiliği
İdeal müşteriniz olacak potansiyel müşterinin tanımını oluşturarak e-ticaret mağazası sahiplerinin hedefledikleri kitleyi oluşturmaların yardımcı olan bir pazarlama aracıdır. Çoğu şirket, pazarlamalarına rehberlik etmek için birkaç alıcı kişiliği geliştirir.
Blog
SEO’yu geliştirme, potansiyel müşterilerle ilişki geliştirme, yeni e-posta aboneleri ve müşteri kazanma umuduyla ziyaretçilere bilgi ve değer sağlayan, sık yazılı içerik yayınlamak için yaygın olarak kullanılan bir içerik pazarlama platformudur.
CMS (İçerik Yönetim Sistemi)
İçerik pazarlaması yapan şirketlerin içeriklerini oluşturmasını, düzenlemesini ve planlamasını kolaylaştıran bir tür pazarlama yazılımıdır.
İçerik Stratejisi
İçerik pazarlama çabalarınızı yönlendiren stratejidir. Bir içerik stratejisi geliştirmek, içerik pazarlamasını daha iyiye yönlendirmek için yapılması gereken bir pazarlama hedefidir.
Çerez
Kullanıcı davranışını izlemek için kullanılan çevrim içi araçlardır. Bir website ziyaret ettiğinizde, websitenin çerezi ziyaretinizi kaydeder ve web sunucularına mesajlar gönderir. Web etkinliğinizin bu kaydı, şirketin hedeflenen pazarlamayı beslemeye yardımcı olur.
Harekete Geçirici Mesaj
Oluşturduğunuz her pazarlama parçası için, hedef kitlenizin gerçekleştirmesini umduğunuz bir eyleminiz bulunabilir. Harekete geçirici mesaj, ziyaretçilerinizi daha sonra yapmalarını istediğiniz şeylere yönlendirdiğiniz yerdir. Örneğin; “Buraya tıklayın.”, “E-posta listemize kaydolun.” Gibi.
Tıklama Oranı
Bir bağlantıyı görüntüleyen ve o bağlantıya tıklamayı seçen kişilerin yüzdesini ölçen bir pazarlama metriğidir.
Etki Alanı Otoritesi
Bir websitenin arama motoru sıralamalarında yüksek sıralarda görünme olasılığında rol oynayan, websitenin arama motoru algoritmalarına göre ne kadar saygın olduğunun bir ölçüsüdür.
Bağlılık
Çevrim içi pazarlamada potansiyel müşterilen bir markayla olan etkileşimlerini tanımlayan bir terimdir.
Dış Bağlantı
Sizin websitenizden başka bir websiteye yönlendirilen bağlantılardır.
Google Analytics
Google’ın çeşitli faydalı analizler aracılığıyla website başarısını izlemek ve ölçmek için sağladığı ücretsiz araçtır.
Anahtar Kelime
İnternette bir şey aratırken insanların yaygın olarak kullandığı kelime grubudur.
Açılış Sayfası
Bir bağlantının veya reklamın ziyaretçilerinizi gönderdiği sayfadır.
Pop-up Reklamlar
Bir websitedeyken açılan ve bazen okuyucunun dikkatini çekmek için sayfanın metnini engelleyen reklamlardır. Çoğu zaman bir pencere şeklindedir.
Duyarlı Reklamlar
Kullanılan cihaza göre görüntüleme boyutlarını, şekillerini ve görünümlerini otomatik ayarlayan reklamlardır.
SEO
Bir websitenin arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirmek için tasarlanmış çevrim içi pazarlama taktikleridir.
Bu makalede “E-Ticarette Bilinmesi Gereken Bazı Terimler” konusuna değindik ve bu pazara atılmak isteyen yeni işletmeler için önceden az da olsa bilgiye sahip olmanız gereken terimleri derledik. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.