WordPress taşımak için hazırlanmış birçok yöntem bulunmaktadır. Alan, adını ya da barındırma hizmetini taşıma anlamına gelen bu süreç aktarma işlemlerini anlatmak için kullanılır. Site içerisinde yer alan veri tabanının taşınması için yapılan bazı işlemler vardır.
Bunun için hazırlanmış eklentiler kullanılabileceği gibi otomatik ya da manuel taşımada yapılabilmektedir. Kullanıcılar kendi bilgi seviyelerine ve deneyimlerine bağlı olarak farklı yöntemleri tercih ederek WordPress sitesini taşımak için işlem yapabilmektedir.
İçindekiler
WordPress Site Taşıma Manuel Yapılır Mı?
WordPress site taşıma manuel olarak yapılabilmektedir. Web sitesi taşıma işlemini manuel olarak yapmak isteyen kişilerin belirli bilgi birikimine sahip olması gerekir. Teknik bilgiye sahip olmadan manuel olarak işlem yapılması çoğu zaman zor olmaktadır. Dikkate alınması gereken bazı faktörler bulunur.
Site taşıma esnasında manuel işlem yapmak isteyenler mutlaka web sitesine ait olan dosyaları indirmeli ve veri tabanını yedeklemelidir. Ayrıca eski siteden yeni sunucuya dosyaları yükleme esnasında sağlıklı bir internet bağlantısına sahip olunması da önem taşıyan faktörlerden biridir. DNS ayarları, dosya güncelleme ve veri tabanı oluşturma aşamalarının her biri için teknik bilgi gerekir.
WordPress Site Taşıma Otomatik Yapılır Mı?
WordPress sitesini otomatik taşımak için sunulan hizmetler bulunmaktadır. Hosting sağlayıcısı tarafından hazırlanmış olan otomatik yapılandırma, taşıma ve yedekleme sistemleri vardır. Bu sistemler kullanıldığı takdirde teknik bilgi gerekmeksizin işlem yapılabilmektedir.
Popüler ve ücretsiz sağlayıcılar olduğu gibi ücret karşılığı güvenilir hizmet veren platformlar da bulunur. Otomatik araçlar ile taşımak isteyenler kullandıkları platforma hakim oldukları takdirde birkaç tıklama yaparak WordPress sitesini taşımak için işlemlerini tamamlayabilir.
WordPress Sitesi Taşımadan Yedekleme Yapılır Mı?
WordPress sitesini yedeklemek ve taşımak birbirini takip eden aşamaları oluşturur. Yedekleme yapılmadan taşıma işlemine başlanması önerilmemektedir. Uzmanlar tarafından da çoğunlukla yedekleme yapılır ve ardından taşıma süreci başlatılır. Eğer bu konuda teknik bilgisi olmayan kişiler deneme yapmak amacıyla internet sitesini taşımak ister ise mutlaka işlem öncesinde yedekleme yapıldığına emin olmalıdır.
Yedekleme yapılmadığı takdirde sitede yer alan tüm veriler veri tabanından silinecektir. Bazı bilgilere yeniden erişim sağlanabilmesine karşın bazı önemli verilerin kalıcı olarak kaybedilmesi mümkündür. Bu yüzen WordPress sitesini taşımadan önce otomatik ya da manuel olarak yedekleme yapılmalıdır.
WordPress Sitesi Eklentiyle Taşınır Mı?
WordPress’i eklentiyle taşımak isteyenler için geliştirilmiş özel seçenekler bulunur. Taşıma sürecini herkes için pratik bir hale getirmek isteyen WordPress tarafından hazırlanmış birçok alternatif eklenti vardır. Özellikle verilerin taşınması, yedeklenmesi ve kolay bir şekilde optimizasyon sürecinin tamamlanması için eklentilerin kullanılması önerilir.
Teknik bilgisi olmayan ya da daha önce taşıma işlemi yapmamış olan kişiler eklenti kullanarak bu süreci daha kolay bir hale getirebilmektedir. Hem site içerisinde yer alan dosyaların hem de verilerin bir arşiv ile dışarı aktarılması ve ardından yeni web sitesine yüklenmesi eklenti ile kolay olacaktır.
WordPress Sitesini Taşırken Sorun Yaşanır Mı?
WordPress site taşıma sorunları ile karşılaşılabilmektedir. Özellikle bu konuda bilgisi ve deneyimi olmayan kişiler, manuel taşıma yapmak istedikleri takdirde birçok sorun ile karşılaşabilir. WordPress sitesini taşırken en çok karşılaşılan sorunlar şunlardan oluşur:
- Dosya yükleme ve indirme hataları
- Veri tabanı hataları
- Veri tabanı bağlantı hataları
- İnternete erişim hataları
- DNS hataları
- DNS yönlendirme eksikliği
- URL güncelleme hatası
WordPress sitesini taşımak isteyenlerin en sık karşılaştığı sorunlardır. Çoğunlukla otomatik taşıma ve eklenti ile taşıma yöntemleri tercih edildiğinde karşılaşılan sorunların miktarı azalır.