File Transfer Protocol olarak bilinen FTP, dosya aktarımı için kullanılan sistemler arasında bulunur. Önemli protokollerden biridir ve hem kullanıcıların hem de web kaynaklarının birbirine dosya göndermesini sağlar. Temel istemci rolü üstlenen ve sunucuların birbirine bağlandıktan sonra dosyaları yönetmesine odaklanan sistemler arasında bulunur.
Bir protokol olarak bilindiği gibi bir sistem olarak da bilinmektedir. Dosyanın gönderilmesi, dosyanın indirilmesi ve güvenilir bir şekilde açılması gibi birbirinden farklı işlevleri bulunmaktadır. Dosya transferi (FTP) için belirli istemci yazılımlara ihtiyaç vardır. Bu yazılımlar sağlandığı takdirde dosya gönderim süreci başarılı olacaktır.
İçindekiler
FTP Nasıl Kullanılır?
FTP kullanımı için belirlenmiş adımlar bulunmaktadır. Belirli adımlar doğru bir şekilde takip edildiği takdirde herhangi bir sorun çıkmadan bu protokol kullanılabilir protokolü kullanmak için belirlenmiş adımlar arasında öncelikli olarak istemci programının açılması yer alır. İstemci programının hangi program olacağına karar vermek kullanıcıya aittir.
Kullanıcı bu konu için uygun olan yazılımı ya da programı tercih edebilir ve doğrudan dosya transfer sürecini başlatabilir. Program açıldıktan sonra içerisine sunucu bilgilerinin girilmesi gerekir. Sunucu bilgilerinin ardındansa dosya transferi yapılır. Dosya transferi yapılabileceği gibi transfer sonucu gelen dosya da indirilebilmektedir. Dosyaların hem çevrim içi hem de çevrim dışı yönetime özelliği bulunur.
FTP Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
FTP esnasında dikkat edilecekler arasında bazı önemli faktörler bulunur. Dosya transferi yapmak isteyen kişiler protokol için gerekli sunucuları açtıktan sonra belirli aşamalara göre hareket etmelidir. Dosya transferi (FTP) esnasında dikkat edilmesi gereken öneriler şu şekildedir:
- FTP için doğru ve güvenilir programların tercih edilmesi gerekir. İşlem esnasında FTP istemcisinin kullanılması sürecin daha güvenli olmasını sağlar.
- FTP sunucusu için işlem yapılırken IP adresinin kullanılması gerekebilmektedir. IP adresinin yanı sıra sunucuya bağlanırken belirli bilgilere ihtiyaç duyulabilir. Şifre, kullanıcı adı ve IP adresi önemli bilgilerdir. Bu neden ile bilgilerin doğru bir şekilde saklandığına emin olmak gerekir.
- Bağlantı ayarlarının doğruluğunu ve güvenliğini teyit etmek gerekir.
- Aktarım modunun transfer öncesinde açılması gerekir.
- Dosya transferi yapılmadan önce yedekleme yapıldığına emin olunmalıdır.
FTP Programları Ücretli Mi?
FTP programlarının ücreti değişmektedir. Hem ücretli hem de ücretsiz olmak üzere farklı program seçenekleri vardır. Bazı programlar ücretsiz destek sunarken, bazı programlar belirli bir süre için ücretsiz destek verir, ardından ise ücret talep eder. Kullanıcılar kendi isteklerine bağlı olarak ücretli programları tercih edebilecekleri gibi ücretsiz programları da tercih edebilir. Gelişmiş özellikleri ve geniş bir kapasiteye sahip olan programlar tercih edileceği zaman genellikle ücret ödenmesi gerekir.
FTP Türleri Nelerdir?
FTP türleri çoğunlukla birkaç sınıfa ayrılır. Protokole ve protokolün sunduğu özelliklere bağlı olarak farklı türler ile karşılaşılır. Bu türler arasında genellikle şunlar yer alır:
- Standart FTP
- Secure FTP
- Trivial FTP
- FTP Secure
FTP’nin Avantajları Var Mı?
FTP avantajları ile de bilinen bir protokoldür. Bu internet protokolü kullanılarak dosya gönderimi daha hızlı ve güvenli olmaktadır. Dosya transferi (FTP) için belirlenmiş olan avantajlar şunlardır:
- Birçok işletim sistemi ile uyumlu olan protokol seçenekleri arasında bulunur.
- Dosya transferinin daha güvenli ve daha kolay olmasını sağlar. Özellikle büyük boyutlu dosyalar daha kısa süre içerisinde karşı tarafa iletilir.
- Paylaşılan dosyanın uzaktan yönetilebilmesi mümkündür. Gerekli indirme ve düzenleme işlemlerinin yapılabilmesi için alan açılmıştır.
- Standart FTP seçeneği olduğu gibi üst düzey güvenlik önemlerinin yer aldığı SFTP (Secure File Transfer Protocol) seçenekleri de bulunur.